Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο φορτηγό πλοίο με όπλα στέλνει η Άγκυρα στην Τρίπολη

Νέο φορτηγό πλοίο με όπλα στέλνει η Άγκυρα στην Τρίπολη

Η Αθήνα παρακολούθησε όλη την πορεία του μετά την έξοδο από τα Δαρδανέλλια – Το πλοίο, με σημαία Τανζανίας, κινήθηκε σε διεθνή ύδατα – Πρώτο μείζον τεστ για την επιχείρηση «IRINI»

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό και οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» παρακολουθείται στενά η πορεία ενός φορτηγού πλοίου με σημαία Τανζανίας το οποίο μεταφέρει οπλισμό προς τη Λιβύη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει ή να περιορίσει τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στην κυβέρνηση του Φαγέζ αλ – Σαράζ στην Τρίπολη – μία συνδρομή που επέτρεψε στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) να αναστρέψει την πορεία του εμφυλίου πολέμου.

Η επιφυλακή του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε προχθές Κυριακή 7 Ιουνίου όταν άρχισε ο πλους του σκάφους «Sirkin» με σημαία Τανζανίας από την Κωνσταντινούπολη. Το σκάφος κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της πορείας του μετά την έξοδο από τα Δαρδανέλλια σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού το παρακολούθησε στενά και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το «Sirkin» βρισκόταν το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιουνίου νοτίως της γραμμής Κάσου – Καρπάθου – Κρήτης.

Λίγο αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, το «Sirkin» εξήλθε από περιοχές άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και επρόκειτο να εισέλθει στην επιχειρησιακή περιοχή της επιχείρησης «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με σκοπό την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι σαφές ότι θα πρόκειται για την πρώτη – και δύσκολη – δοκιμασία για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης στην οποία η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία. Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή της εισόδου σε αυτή την περιοχή το εγγύτερο πλοίο της «IRINI» είναι η φρεγάτα «Σπέτσαι» – σε μία απόσταση περίπου 150 ναυτικών μιλιών.

Σημειώνεται πάντως, όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, ότι τα σκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης δεν μπορούν (με βάση και την εντολή της) να παρέμβουν επί πλοίων τα οποία συνοδεύονται από πολεμικά σκάφη τρίτων χωρών – στοιχείο που αναμφίβολα δημιουργεί σοβαρή επιπλοκή στην αποτελεσματικότητα της επιχείρησης.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024