Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τελευταίο αντίο στον Τζορτζ Φλόιντ - Πλήθος κόσμου αναμένεται στην κηδεία του

Τελευταίο αντίο στον Τζορτζ Φλόιντ – Πλήθος κόσμου αναμένεται στην κηδεία του

Η κηδεία του θα γίνει στο Χιούστον, την πόλη που γεννήθηκε και θα την τελέσει ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα, συγγενείς, φίλοι και απλός κόσμος, στον Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε κατά τη σύλληψή του από τέσσερις αστυνομικούς πριν από δύο εβδομάδες, την ίδια ώρα που εντείνονται οι πιέσεις για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.

Η κηδεία του θα γίνει στο Χιούστον, την πόλη που γεννήθηκε και θα την τελέσει ο αιδεσιμώτατος Αλ Σάρπτον, γνωστός ακτιβιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Ο Φλόιντ θα ταφεί δίπλα στη μητέρα του, το όνομα της οποίας φώναξε αρκετές φορές πριν χάσει τις αισθήσεις του.

Χθες πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά , για να αποτίσει φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Αφροαμερικανό, σε ένα λαϊκό προσκύνημα που είχε στηθεί στην πόλη.

Πολλοί φορούσαν και μπλούζες με την έκφραση «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που ήταν τα τελευταία λόγια του Φλόιντ, πριν «σβήσει» κάτω από την αστυνομική βαρβαρότητα.

Η οργή των διαδηλωτών για τον θάνατο του 46χρονου Φλόιντ δίνει τη θέση της σε μια αυξανόμενη αποφασιστικότητα να μετατραπεί η υπόθεση αυτή σε σημείο καμπής για τις φυλετικές διακρίσεις και σε εφαλτήριο για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας σε όλη τη χώρα.

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Γίνονται πολλές αλλαγές. Είναι τραγικό που έπρεπε να χαθεί μια ζωή», είπε ο Πέρενς Μάκιντος, ένας Αφροαμερικανός κάτοικος του Χιούστον που περίμενε για να αποτίσει τον ύστατο φόρο τιμής στον Φλόιντ.

Η  οδύνη που κυριαρχούσε δεν μπορούσε να επισκιάσει και την υποβόσκουσα οργή. Η σύνθεση λουλουδιών που αποτελείτο από λευκά τριαντάφυλλα σε σχήμα καρδιάς, με τα αρχικά «BLM» για το «Black Lives Matter» και κόκκινα τριαντάφυλλα σε σχήμα υψωμένης γροθιάς λειτουργούσε ως υπενθύμιση.

\

Βαρύ ήταν το κλίμα και στην Ουάσιγκτον. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού, γονάτισαν σιωπηλοί για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα μέσα στο Κογκρέσο. Τόσο όσο κράτησε το βασανιστήριο του Φλόιντ, ο οποίος δεν μπορούσε να πάρει ανάσα. Στη συνέχεια παρουσίασαν ένα σχέδιο νόμου που αποσκοπεί να «θέσει τέρμα στις αστυνομικές θηριωδίες».

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε με τους οικείους του Φλόιντ, ωστόσο δεν θα παραστεί στην κηδεία.

Οι αρχές πάντως, φοβούνται, μήπως η κηδεία, αποτελέσει αφορμή για αναζωπύρωση των κοινωνικών αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024