Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κι αν δεν υπήρχε το βίντεο της δολοφονίας του Φλόιντ;

Κι αν δεν υπήρχε το βίντεο της δολοφονίας του Φλόιντ;

Ήταν η φρίκη αυτού του βίντεο που πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο. Ο ρατσισμός σε αυτό το βίντεο είναι τόσο αυθόρμητος όσο ένα λιντσάρισμα.

Φανταστείτε ότι κανείς δεν είχε βιντεοσκοπήσει τον Τζορτζ Φλόιντ να δολοφονείται από την αστυνομία στη Μινεάπολη. Θα υπήρχε μια ήπια δήλωση της αστυνομίας η οποία θα ανέφερε ότι είχε πεθάνει ενώ αντιστεκόταν στη σύλληψή του και κανένας από εμάς δεν θα το είχε ακούσει, αναφέρει σε ο αρθρογράφος των New York Times, Nicholas Kristof.

Αντ ‘αυτού, ήταν η φρίκη αυτού του βίντεο που πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο. Ο ρατσισμός σε αυτό το βίντεο είναι τόσο αυθόρμητος όσο ένα λιντσάρισμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχει viral βίντεο που να μας γαλβανίζει για άλλες φυλετικές ανισότητες:

-Δεν υπάρχει βίντεο που να δείχνει ότι ένα μαύρο αγόρι που γεννήθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον, το Μιζούρι, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα, το Μισισίπι ή οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, να έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής από ένα αγόρι που γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές ή την Ινδία.

-Δεν υπάρχει βίντεο που να δείχνει ότι τα μαύρα παιδιά εξακολουθούν συχνά να απομακρύνονται σε σχολεία και ένα μέλλον «δεύτερης» κατηγορίας, όπως ήταν στην εποχή του Jim Crow. Περίπου το 15 τοις εκατό των μαύρων ή ισπανών μαθητών παρακολουθούν τα λεγόμενα σχολεία «απαρτχάιντ» όπου λιγότερο από το 1% είναι λευκά παιδιά.

-Δεν υπάρχει βίντεο που να δείχνει ότι οι μαύροι πεθαίνουν από τον κοροναϊό σε διπλάσιο ρυθμό από ότι οι λευκοί, ή ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων μαζικών απολύσεων είναι ότι, τον περασμένο μήνα, λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες Αφροαμερικάνων έχουν τώρα δουλειά .

«Υπάρχει ένα άλλο είδος βίας, πιο αργή αλλά εξίσου θανατηφόρα, καταστροφική όπως ένας πυροβολισμός ή μια βόμβα μέσα στη νύχτα», είχε πει ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι το 1968 λίγο πριν από τη δολοφονία του.

«Αυτή είναι η βία των θεσμών: η αδιαφορία , η αδράνεια και αργή αποσύνθεση. Αυτή είναι η βία που πλήττει τους φτωχούς, δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των ανδρών επειδή το δέρμα τους έχει διαφορετικά χρώματα. Πρόκειται για μια αργή διάλυση ενός παιδιού από την πείνα, όπως τα σχολεία χωρίς βιβλία ή τα σπίτια χωρίς ζέστη».

Οι στατιστικές για την υγεία το επιβεβαιώνουν. Ένα μαύρο νεογέννητο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνει νωρίς από ένα λευκό νεογέννητο και μια μαύρη γυναίκα είναι δυόμισι φορές πιο πιθανό να πεθάνει κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό από μια λευκή γυναίκα.

Η Παιδιατρική Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων ανέφερε σε ανακοίνωσή της πριν από λίγες ημέρες, ότι «ο »δομικός ρατσισμός» είναι πιο επιβλαβής για την υγεία και την ευημερία των παιδιών από τις μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19».

Ο δομικός ρατσισμός δεν είναι τόσο γνωστός, αλλά είναι θανατηφόρος. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι μαύροι και οι λευκοί με συμπτώματα Covid-19, όπως πυρετό και βήχα, ζήτησαν ιατρική βοήθεια, οι μαύροι ήταν λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού.

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024