Ανάμεσα στα τέσσερα πιο ευνοημένα κράτη είναι η Ελλάδα από το σχέδιο ανάκαμψης στην Κομισιόν, τόνισε σε συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας όμως πως η χώρα μας  δεν θα έχει καλύτερη και πιο ειδική μεταχείριση σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης όσον αφορά την διαδικασία στήριξης στην αντιμετώπιση της πανδημίας .

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν  επανέλαβε ότι με βάση την πρόταση, η Ελλάδα δικαιούται 22,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια, ενώ όπως είπε, η Ελλάδα θα έχει και έξτρα στήριξη αναφορικά με τις «μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της».

Διευκρίνησε δε πως στο τραπέζι βρίσκεται ειδικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στη βάση του οποίου θα εκταμιεύονται κεφάλαια στήριξης

Μάλιστα σε ερώτηση  για το αν θα μπορούσε από αυτό το πακέτο να χρηματοδοτηθούν δημοσιονομικά μέτρα, όπως αυτό της  μείωσης των φόρων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε «Ας μην προτρέχουμε,  η Ελλάδα θα μεταχειριστεί με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε χώρα της Ε.Ε τη χρηματοδότηση στήριξης» .

Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Ελλάδα οι πιο κερδισμένες

Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε πως η Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ελλάδα θα είναι οι περισσότερο κερδισμένες από την πρόταση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι τώρα χρειαζόμαστε τη λογική ανάκαμψης στην Ευρώπη.

Σεντένο: Η Ελλάδας γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανέφερε  ότι «η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη χώρα. Υπεραπέδωσε όχι μόνο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές. «Δεν είναι η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω».

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης των κεφαλαίων του ESM, επανέλαβε πως με τα σημερινά δεδομένα η χώρα δεν χρειάζεται να προσφύγει αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο για το μέλλον δεδομένου ότι τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα έως το 2022.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο