Εσωτερική έρευνα διεξήγαγε αστυνομικό τμήμα στη Φλόριντα, μετά την εμφάνιση ενός βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό από τη Σαρασότα να γονατίζει πάνω στο λαιμό ενός άνδρα, του Patrick Carroll, κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης που σημειώθηκε τον Μάιο.

Στο βίντεο διάρκειας περίπου 90 δευτερολέπτων που τράβηξε ένας περαστικός, εμφανίζονται τρεις αστυνομικοί να συλλαμβάνουν έναν Αφροαμερικανό, με τους δύο από αυτούς να έχουν ακινητοποιήσει τον άνδρα στο έδαφος.

Ο ένας αστυνομικός καταγράφεται να μάλιστα να βάζει το γόνατό του πάνω στο κεφάλι και τον λαιμό του άνδρα, σε μια σκηνή που έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με το βίντεο της βίαιης σύλληψης του Τζορτζ Φλόιντ.

«Καθώς τους φώναζα και τους ρωτούσα γιατί με συλλαμβάνουν, εκείνος άρχισε να φέρνει το γόνατό του στο λαιμό μου», είπε ο συλληφθείς στο δίκτυο WFTS.

Τι αναφέρει η αστυνομική αναφορά

Στην αστυνομική αναφορά που εξασφάλισε το CNN αναφέρεται ότι, αφού οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον Κάρολ «ο συλληφθείς επιχείρησε να απομακρυνθεί και αρνήθηκε να μπει στο πίσω μέρος του περιπολικού».

Όπως επισημαίνεται, χρειάστηκε περιορισμένη χρήση βίας ώστε ο συλληφθείς να ακινητοποιηθεί στο έδαφος και να παραμείνει εκεί μέχρι να ηρεμήσει. Σε επίσημη δήλωσή του, το Αστυνομικό Τμήμα της Σαρασότα διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο την περασμένη Δευτέρα, όταν κάποιος έκανε tag σε μία σχετική ανάρτηση τον λογαριασμό τους στα social media.

Μετά την εξέταση αρκετών αναρτήσεων με αποσπάσματα του βίντεο, η αρχηγός του τμήματος Μπερναντέτ ΝτιΠίνο έδωσε εντολή να διεξαχθεί εσωτερική έρευνα, με τον αστυνομικό που εμφανίζεται να γονατίζει στον λαιμό του άνδρα να έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα.

Το Αστυνομικό Τμήμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα μη επεξεργασμένο βίντεο που λήφθηκε από το ελικόπτερο του Γραφείου του Σερίφη της κομητείας της Σαρασότα τη μέρα της σύλληψης. Στο κλιπ των 13 λεπτών εμφανίζεται η σκηνή της σύλληψης από ψηλά.

«Η Αρχηγός ΝτιΠίνο είδε με ανησυχία τον αστυνομικό να γονατίζει στο κεφάλι και τον λαιμό του ατόμου που εμφανίζεται στο βίντεο. Παρόλο που ο αστυνομικός φαίνεται στη συνέχεια να μετακινεί το γόνατό του προς την πλάτη του συλληφθέντα, αυτή η τακτική δεν διδάσκεται, δεν χρησιμοποιείται ούτε υποστηρίζεται από την υπηρεσία μας», αναφέρει η ανακοίνωση του τμήματος.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση των αστυνομικών, ο Κάρολ πρόβαλε αντίσταση κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, ενώ δεν παραπονέθηκε για κάποιο τραυματισμό ούτε ζήτησε ιατρική βοήθεια μετά το περιστατικό. Ο ίδιος ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν αντιστεκόταν και ότι απλά προσπαθούσε να μετακινηθεί λίγο για να βελτιώσει «την κυκλοφορία στο σώμα του και τον λαιμό του».

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας