Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέοι προκλητικοί χάρτες από την Άγκυρα για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Καταδικάζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Νέοι προκλητικοί χάρτες από την Άγκυρα για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Καταδικάζουν ΕΕ και ΗΠΑ

Ο υπεύθυνος της αεροναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε δύο νέους προκλητικούς χάρτες δείχνοντας έτσι ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συντηρήσει την ένταση με την Ελλάδα και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή του Αιγαίου

«Λάδι στη φωτιά» συνεχίζει να ρίχνει η Άγκυρα με φόντο την προαναγγελία για έρευνες και γεωτρήσεις τους επόμενους μήνες σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο υπεύθυνος της αεροναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε δύο νέους χάρτες. Ο ένας από αυτούς δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίπλα από τη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη.

Ο δεύτερος χάρτης, απεικονίζει την οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία, ώστε όλη η Ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της.

Είναι εμφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά την ένταση με την Ελλάδα σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει  τετελεσμένα.

Η προαναγγελία για διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων σε περιοχές όπου βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις της Άγκυρας και απαντά άμεσα και δυναμικά σε όλες τις προκλήσεις.

Η κλιμάκωση των προκλήσεων από τη γειτονική χώρα η οποία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, φαίνεται πως έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ να καταθέσει αίτημα στην τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνες σε μικρή απόσταση από ελληνικά νησιά, στηριζόμενη στο «πειρατικό μνημόνιο» που υπέγραψε με τη Λιβύη, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε ένα βήμα παραπάνω δοκιμάζοντας τις αντοχές της Αθήνας.

«Οι νέες περιοχές αδειοδότησης που όρισε η ΤΡΑΟ για την διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων βρίσκονται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της σε αυτή την περιοχή, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει», ανέφερε χθες,  ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χ. Ακσόι απαντώντας ουσιαστικά στον Νίκο Δένδια.

Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη της θαλάσσιας περιοχής στην Μεσόγειο, εντός της οποίας η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ ζήτησε από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας να κάνει έρευνες υδρογονανθράκων.

Παρέμβαση ΗΠΑ: Να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες

Ηχηρό μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έστειλε χθες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον ο οποίος ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Μιλώντας χθες  σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής» που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τόνισε ότι «δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία, κατέληξε, είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».

Ευρωπαϊκό «χαστούκι» κατά Τουρκίας

Την ίδια στιγμή, την αντίδραση της ΕΕ προκάλεσε η προαναγγελία από πλευράς Τουρκίας για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε χθες την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με εξαγγελθείσες έρευνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως τόνισε «και σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.

»Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024