Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To brain drain, η «χρυσή αγελάδα» και οι διαχρονικοί εγχώριοι κοτσαμπάσηδες

To brain drain, η «χρυσή αγελάδα» και οι διαχρονικοί εγχώριοι κοτσαμπάσηδες

Όλοι μιλάνε για την ανάγκη επιστροφής αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα, καθώς αποτελούν το δυνατό μας χαρτί για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ουσιαστική ανασυγκρότηση της χώρας.

Το ευρωπαϊκό πακέτο που θα έρθει και στη χώρα μας είναι ένα σημαντικό όπλο για την επόμενη περίοδο. Ειδικά για μια χώρα που δοκιμάστηκε σκληρά τα μνημονιακά χρόνια και συντελέστηκε μια πολύ οδυνηρή εσωτερική αναδιάταξη σε πολλά επίπεδα.
Το πακέτο -μια «χρυσή αγελάδα» των ημερών- είναι μια ευκαιρία να αναγεννηθεί παραγωγικά η χώρα όπως πρέπει, αρκεί αυτό να γίνει με πρόγραμμα, όραμα και θέσεις και αρχές που θα παραπέμπουν σε μια καλύτερη Ελλάδα και όχι να ξαναδούμε όπως στο παρελθόν να «πλιατσικολογούν» διάφορα συστήματα του εγχώριου παρασιτικού «κοτσαμπασιστικού συστήματος» που από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους «ζει και βασιλεύει» ανεξαρτήτως ποιος κυβερνά τον τόπο.

Το πακέτο μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη αφορμή η χώρα να ανασυγκροτηθεί σε σωστή βάση και να γίνουν καίριες τομές που θα της δώσουν τη δυνατότητα να ανασάνει οικονομικά ώστε και κοινωνικές ανισότητες να μειωθούν και να δημιουργηθεί εγχώριος πλούτος.

Παράλληλα, όμως είναι μια καλή ευκαιρία να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να επιστρέψουν στη χώρα δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά που εγκατέλειψαν την Ελλάδα και βέβαια να μην έχουμε ξανά τέτοια αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι νέοι άνθρωποι με πολύ καλή κατάρτιση και δεξιότητες που αναζήτησαν καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, δηλ. εργασία και καλές αμοιβές, παράλληλα με υψηλότερη ποιότητα ζωής και αξιοκρατία, καθώς οι εγχώριοι κοτσαμπάσηδες πάσης φύσεως επιλέγουν με βάση την κομματική ταυτότητα και άρα δεν υπήρχε διέξοδος ανέλιξης.

Όλοι μιλάνε για την ανάγκη επιστροφής αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα, καθώς αποτελούν το δυνατό μας χαρτί για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ουσιαστική ανασυγκρότηση της χώρας.

Παράλληλα, το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανοίξει μια συζήτηση για τις κατηγορίες των ατόμων που νιώθουν εγκαταλειμμένες και πεισματικά παραμένουν στη χώρα.

Κρίσιμος παράγοντας αλλαγής του κλίματος και δημιουργίας προϋποθέσεων επιστροφής είναι και η αξιοποίηση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ώστε να εξασφαλιστούν προοπτικές καριέρας για τους νέους και να αντιστραφεί το brain drain με στόχο την μακροπρόθεσμη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους, ώστε να έχουμε και ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα.

Όλα είναι αλληλένδετα και αυτό που πρέπει να συζητήσει σοβαρά το πολιτικό σύστημα είναι η δημιουργία ενός συστήματος καινοτομίας με έμφαση στις αλληλεπιδράσεις των επιχειρήσεων με ένα κράτος ενεργητικό και μεταρρυθμιστικό, που θα επενδύει κατά προτεραιότητα στην παραγωγή και τη διάχυση της γνώσης.

Κυρίως όμως πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση ώστε, ανεξάρτητα από εκλογικούς κύκλους και κυβερνητικές αλλαγές να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα σταθερό αξιοκρατικό σύστημα που θα δίνει ευκαιρίες και θα αξιοποιεί κατάλληλα το καλύτερο δυναμικό που είτε είναι στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και πρέπει να επιστρέψει στη χώρα.

Η ανάσχεση του brain drain, αλλά η επιστροφή των νέων από το εξωτερικό και η καλυτέρευση των συνθηκών για όσους παραμένουν στην Ελλάδα περνάει μέσα από την ουσιαστική αύξηση των μισθών τους, ανάλογα τα προσόντα τους και τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους.

Αυτονόητες λύσεις που όμως το ευρωπαϊκό πακέτο μπορεί να δώσει. Φθάνει μόνο να μην ανακατευτούν πάλι οι εκπρόσωποι του παρασιτικού κοτσαμπασιστικού συστήματος.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024