Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Palestinian Lives Matter»: Δολοφονία αυτιστικού Παλαιστίνιου - Η αστυνομική βία δεν γνωρίζει σύνορα

«Palestinian Lives Matter»: Δολοφονία αυτιστικού Παλαιστίνιου – Η αστυνομική βία δεν γνωρίζει σύνορα

Συγκεντρώσεις άρχιζαν να πραγματοποιούνται σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, με τους διαδηλωτές να κρατάνε πλακάτ με το σύνθημα «Η ζωή των Παλαιστινίων έχει σημασία», μια αναφορά στο κίνημα «Black Lives Matter».

Την ώρα που οι εξέγερση στις ΗΠΑ μαίνεται, όπως και η οργή κατά της αστυνομικής καταστολής, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα κατά της δολοφονικής βίας που δέχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

H φροντιστής ενός άοπλου, αυτιστικού Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε στην Ιερουσαλήμ από την ισραηλινή αστυνομία, δήλωσε ότι επανειλημμένα προειδοποίησε τους αξιωματικούς ότι ήταν ανάπηρος πριν εξαπολύσουν πυρά -μια υπόθεση που έχει παραλληλιστεί με την αστυνομική βία των ΗΠΑ.

Το πτώμα του Iyad Halak, 32 ετών, θάφτηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Δολοφονήθηκε την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες αφού ταράχτηκε φωνάζοντας στην αστυνομία και τρέχοντας μέσα σε πανικό να κρυφτεί πίσω από κάποιους σκουπιδοντενεκέδες.

Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι εντόπισε έναν «ύποπτο με ύποπτο αντικείμενο που έμοιαζε με πιστόλι». «Του είπαν να σταματήσει και άρχισαν να τον κυνηγούν. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στον ύποπτο, ο οποίος εξουδετερώθηκε», ανέφερε η δήλωση.

Η Warda Abu Hadid, φροντιστής του Halak, είπε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι προσπάθησε να ειδοποιήσει την αστυνομία για το γεγονός ότι ήταν αυστηρά αυτιστικός και δεν καταλάβαινε τι του έλεγαν.

Δεν άκουσαν. Δεν ήθελαν να ακούσουν

«Είναι ανάπηρος, ανάπηρος», φώναζε επανειλημμένα στα εβραϊκά. «Σταματήστε, ελέγξτε την ταυτότητά του».

«Ξαφνικά τον πυροβόλησαν με τρεις σφαίρες, μπροστά στα μάτια μου. Φώναξα: »Μην τον πυροβολείτε». Δεν άκουσαν. Δεν ήθελαν να ακούσουν» λέει.

Συγκεντρώσεις άρχιζαν να πραγματοποιούνται σε Παλαιστίνη και Ισραήλ, με τους διαδηλωτές να κρατάνε πλακάτ με το σύνθημα «Η ζωή των Παλαιστινίων έχει σημασία», μια αναφορά στο κίνημα «Black Lives Matter».

Άλλοι δημοσίευσαν διαδικτυακές παλιές φωτογραφίες ισραηλινών αστυνομικών και αξιωματικών του στρατού που γονατίζονταν στους λαιμούς των συλληφθέντων Παλαιστινίων ανδρών – παρόμοιες με εκείνες του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024