Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Καταγγελίες ότι η αστυνομία είχε «βάλει στο μάτι» αφροαμερικανούς κατά το lockdown

Βρετανία: Καταγγελίες ότι η αστυνομία είχε «βάλει στο μάτι» αφροαμερικανούς κατά το lockdown

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, επικρατούσε το σύνθημα «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο» συνοδευόμενο από πανό «Black Lives Matter».

Οι διοργανωτές αντιρατσιστικών οργανώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησαν την αστυνομία ότι είχαν «βάλει στο μάτι» αφροαμερικάνους κατά τη διάρκεια του lockdown καλώντας και σε άλλες διαδηλώσεις αυτή τη βδομάδα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, το Κάρντιφ, το Μάντσεστερ και το Νότινγχαμ το Σάββατο και την Κυριακή ενάντια στη δολοφονία της Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου, η οποία οδήγησε σε εκτεταμένες αναταραχές στις ΗΠΑ.

Εκτός από την αλληλεγγύη προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, οι Βρετανοί εξέφρασαν την οργή και απογοήτευση τους για το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του lockdown, σε περιοχές με όπου διαμένουν μαύροι, ασιάτες και μειονότητες (BAME), γινόταν περισσότερες έλεγχος.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, στη Βρετανία, οι BAME ήταν κατά 54% πιο πιθανό να λάβουν πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, σε σχέση με τους «λευκούς».

Οι βρετανικές διαδηλώσεις κλήθηκαν αυθόρμητα από νέους μαύρους οι οποίο δεν ήταν μέλη κάποιας οργάνωσης. Είπαν ότι ήθελαν να ρίξουν φως στον αντίκτυπο του θεσμικού ρατσισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, επικρατούσε το σύνθημα «το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αθώο» συνοδευόμενο από πανό «Black Lives Matter».

«Είμαστε οι πρώτοι που πεθαίνουμε»

Ένας εκπρόσωπος της ομάδας δήλωσε: «Αν και υποστηρίζουμε νεοσύστατες ομάδες στις διαδηλώσεις τους, προς το παρόν δεν καλούμε διαμαρτυρίες λόγω της απειλητικής για τη ζωή πραγματικότητας της πανδημίας, η οποία σκοτώνει μέλη των κοινοτήτων μας σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τους λευκούς. Είμαστε οι πρώτοι που εργαζόμαστε, οι πρώτοι που πεθαίνουμε και τώρα οι πρώτοι που πολεμάμε».

Οι διαδηλώσεις έρχονται μετά το αυξημένο αριθμό ελέγχων στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου ενός οδηγού ασθενοφόρου που περιμένει τον φίλο του στο νότιο Λονδίνο, το οποίο ώθησε τον Jovan Nepaul, τον πρόεδρο του κόμματος Εργατικής περιφέρειας Lewisham Deptford, να γράψει στον δήμαρχο του Λονδίνου εκφράζοντας την ανησυχία του για «Η δυσανάλογη αστυνόμευση των μαύρων στην περιοχή μας».

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε: «Κατανοούμε ότι υπάρχουν ανησυχίες σε ορισμένες κοινότητες ότι οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια του lockdown στοχεύσει σκόπιμα συγκεκριμένεςομάδες. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τις κοινότητες ότι αυτό δεν ισχύει.

Η Ένταν, 17 ετών, η οποία σχεδιάζει να παραστεί στο επόμενο κύμα διαμαρτυριών στο Λονδίνο, δήλωσε ότι τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αφυπνίσει τη γενιά της για τις ανισότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αναγκάζει τους ανθρώπους να δουν ότι ζούμε εντελώς διαφορετικές ζωές, ακόμα κι αν ζούμε στην ίδια περιοχή και πηγαίνουμε στο ίδιο σχολείο. Ηγούμαστε δύο εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024