Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Τι ισχύει όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών

ΗΠΑ : Τι ισχύει όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο πρόεδρος μπορεί να επικαλεστεί την Insurrection Act (1807), η οποία επιτρέπει τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο «πρόεδρος της τάξης και του νόμου», απείλησε ότι θα αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποκαταστήσει την τάξη στις αμερικανικές πόλεις.

Η ανακοίνωσή του μάλλον πυροδότησε νέες αντιδράσεις παρά καταλάγιασε το κύμα οργής. Το ερώτημα είναι μπορεί να το κάνει αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος και πόσο διατεθειμένος είναι πραγματικά να φθάσει στα άκρα;

Σύμφωνα με την Posse Comitatus Act, ομοσπονδιακό νόμο της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη χρησιμοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για εσωτερικούς λόγους, απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις της αμερικανικής ομοσπονδίας να συμμετέχουν σε ενέργειες επιβολής του νόμου, όπως συλλήψεις, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, έρευνες σε πολίτες.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να επικαλεστεί την Insurrection Act (1807), περί καταστολής εσωτερικών εξεγέρσεων, η οποία επιτρέπει τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων της Εθνοφρουράς για την επιβολή του νόμου.

Ο νόμος περί καταστολής εσωτερικών εξεγέρσεων αποτελεί εξαίρεση του Posse Comitatus Act και επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις για να καταστείλει μια εγχώρια εξέγερση που δεν κατεστάλη από τις αρχές. Συνεπώς, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να περάσει από την απειλή στην πράξη χωρίς την έγκριση του κυβερνήτη κάθε πολιτείας.

Πότε εφαρμόστηκε

Επίκληση του συγκεκριμένου νόμου έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές στην αμερικανική ιστορία.

Η Εθνοφρουρά χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950 κατά την εποχή των αγώνων κατά των φυλετικών διακρίσεων, καθώς και τη δεκαετία του 1960 για την καταστολή των ταραχών στο Ντιτρόιτ.

Η τελευταία φορά όπου επενέβη η Εθνοφρουρά ήταν το 1992, για την καταστολή των αιματηρών ταραχών του Λος Άντζελες, που πυροδοτήθηκαν από την απαλλαγή των τεσσάρων αστυνομικών στο Λος Άντζελες για τον άγριο ξυλοδαρμό του Αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ.

Θα το τολμήσει τώρα ο Τράμπ;

Το πόσο διατεθειμένος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος να αναπτύξει τον στρατό ή κάνει επίδειξη της εξουσίας του, καθώς φάνηκε ανίκανος να απαλύνει τον συσσωρευμένο πόνο των Αφροαμερικανών για τα περισσότερα από 400 χρόνια δουλείας, φυλετικών διακρίσεων και αστυνομικής βίας, παραμένει ασαφές.

Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρακινείται περισσότερο από ποτέ από τη λεγόμενη βάση των υποστηρικτών του, η οποία τον ενθαρρύνει να ρίξει λάδι στη φωτιά της φυλετικής διαίρεσης.

«Η Insurrection Act αποτελεί έναν όρο-ομπρέλα που καλύπτει σειρά διατάξεων που χρονολογούνται από τα ιδρυτικά χρόνια της Ομοσπονδίας και μέσω των οποίων το Κογκρέσο ασκεί την εξουσία που απορρέει από το Άρθρο Ι, Εδάφιο 8, Ρήτρα 15 του Συντάγματος, που επιτρέπει στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα την επιστράτευση της Εθνοφρουράς για την επιβολή των Νόμων της Ένωσης, την καταστολή εξεγέρσεων και την αποτροπή εισβολών» ανέφερε σε άρθρο του στο Atlantic ο καθηγητής του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Stephen I Vladeck, όταν τον περασμένο χρόνο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε και πάλι απειλήσει να κάνει χρήση της Insurrection Act στο Μεταναστευτικό.

«Οι συνταγματικοί νομοθέτες κατανόησαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνθήκες υπό τις οποίες οι τοπικές Αρχές θα βρίσκονταν σε αδυναμία να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να επιβάλουν τους νόμους, και έτσι προχώρησαν όχι μόνο μέχρι του σημείου να προσδιορίσουν τρεις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις, αλλά επίσης να δώσουν την εξουσία προσδιορισμού των συνθηκών αυτών στο Κογκρέσο, όχι στον πρόεδρο».

Ο Stephen I Vladeck σημειώνει μια σημαντική για το θέμα γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου: «Το Κογκρέσο, όχι η εκτελεστική εξουσία, οφείλει να ελέγχει τη χρήση της πολεμικής εξουσίας ως εργαλείου εσωτερικής πολιτικής».

(Πηγή πληροφοριών: The Guardian – Reuters – ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024