Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ : Η κατάχρηση αντιβιοτικών για τον κοροναϊό θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους

ΠΟΥ : Η κατάχρηση αντιβιοτικών για τον κοροναϊό θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένας «ανησυχητικός αριθμός» βακτηριακών λοιμώξεων γίνεται όλο και πιο ανθεκτικός στα φάρμακα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους.

Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού θα ενισχύσει την αντοχή των βακτηρίων και τελικά θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια της κρίσης κι έπειτα, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένας «ανησυχητικός αριθμός» βακτηριακών λοιμώξεων γίνεται όλο και πιο ανθεκτικός στα φάρμακα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού θα ενισχύσει περαιτέρω την τάση αυτή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών με κοροναϊό χρειάστηκαν αντιβιοτικά για τη θεραπεία επακόλουθων βακτηριακών λοιμώξεων.

Ο οργανισμός έχει δώσει οδηγίες στους γιατρούς να μη χορηγούν αντιβιοτική θεραπεία ή προφύλαξη σε ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα του Covid-19 χωρίς κλινική υποψία βακτηριακής λοίμωξης.

Η απειλή της μικροβιακής αντοχής είναι «μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο δρ. Τέντρος υπογράμμισε ότι γίνεται υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών σε κάποιες χώρες, ενώ στα φτωχότερα κράτη υπάρχει έλλειψη των σημαντικών αυτών φαρμάκων.

Επηρεάστηκε η παροχή υπηρεσιών για τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες

Παράλληλα, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η πρόληψη και η θεραπεία των μη μεταδιδόμενων ασθενειών επλήγη ιδιαίτερα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Μάιο, οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν για άλλη μία φορά οι φτωχότερες.

Οι χώρες που συνεργάζονται με τον ΠΟΥ ανέφεραν μερική ή ολοκληρωτική διακοπή στην παροχή υπηρεσιών για τις παρακάτω ασθένειες

  • 53% των χωρών για την υπέρταση.
  • 49% για τον διαβήτη και τις συνδεόμενες επιπλοκές
  • 43% για τον καρκίνο
  • 31% για έκτακτα καρδιομυοπαθικά περιστατικά

Οι πιο συχνοί λόγοι που διακόπηκαν αυτές οι υπηρεσίες ήταν οι ακυρώσεις για προγραμματισμένες θεραπείες, η μείωση στις μεταφορές και η έλλειψη προσωπικού.

«Καμπανάκι» για τις μαζικές συγκεντρώσεις

Με αφορμή τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για τον Τζορτζ Φλόιντ και την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλον τον κόσμο, o ΠΟΥ σήμανε «καμπανάκι» για τις μαζικές συγκεντρώσεις και τον κοροναϊό.

«Οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Πηγή: The Guardian

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024