Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Repression Watch: Το νέο παρατηρητήριο για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας

Repression Watch: Το νέο παρατηρητήριο για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας

«Δράσαν στο σκοτάδι. Ας τα φέρουμε όλα στο φως»

Μια νέα πλατφόρμα, το «Repression Watch», στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναρτούν μαρτυρία τους για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, να δημοσιοποιούν καταγγελίες, βίντεο και φωτογραφίες και να ενημερώνονται για την ποινική νομοθεσία, δημιουργήθηκε με αφορμή την αστυνομική αυθαιρεσία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

«Πέρα από μία πλατφόρμα, με την βοήθεια και την εμπλοκή όλων μας, μπορεί να γίνει μια ασπίδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας» αναφέρεται στην πλατφόρμα.

«Το τελευταίο διάστημα νέα και έντονα περιστατικά κρατικής καταστολής λαμβάνουν χώρα. Η καταστολή διαφαίνεται, τόσο στο επίπεδο της ποινικής νομοθεσίας με τον νέο ποινικό κώδικα, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας, σε κυρίαρχη άσκηση πολιτικής. Κρούσματα αστυνομικής και κρατικής βίας αναδεικνύονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, των τυπικών και των άτυπων δικτύων ενημέρωσης».

«Δράσαν στο σκοτάδι. Ας τα φέρουμε όλα στο φως», υποστηρίζουν. Οπως λένε, «το δόγμα αυτό προσδοκά να νομιμοποιήσει ιδεολογικά την επιθετική πολιτική ενάντια στους “από κάτω”. Ταυτόχρονα, εξαπλώνεται κοινωνικά μέσω του συνδυασμού θέσπισης νομικών κανόνων και αστυνομικής καταστολής: η κατάργηση του ασύλου συναντά τις εκκενώσεις των καταλήψεων κάτω από το πέπλο της εγκληματικότητας, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι σε ανοιχτούς-δημόσιους χώρους ποινικοποιείται. Οι επιθέσεις εναντίον συλλογικοτήτων ή μεμονωμένων ατόμων εγγράφονται ιδεολογικά σε έναν αγώνα όπου “το κράτος κυνηγάει τη σκιά της πολιτικής του”».

Το Παρατηρητήριο δεσμεύεται ότι διασφαλίζονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και ότι ελέγχεται η αξιοπιστία των καταγγελιών καθώς η εγκυρότητα είναι βασικό κριτήριο για τη δημοσιοποίησή τους. Διευκρινίζει, επίσης, ότι δεν αντικαθιστά τους αρμόδιους φορείς, αλλά προωθεί τη συνεργασία μεταξύ πρωτοβουλιών, ομάδων, οργανώσεων και ατόμων με στόχο να αποτελέσει ένα εργαλείο στα χέρια των πολλών και να δημιουργήσει μια κοινότητα που θα το διαχειρίζεται και θα το διατηρεί με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024