Οι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία που «προστατεύονταν» από την πανδημία covid-19 επειδή είχαν κριθεί εξαιρετικά ευάλωτοι θα μπορούν από τη Δευτέρα να βγαίνουν από το σπίτι τους, για πρώτη φορά έπειτα από 10 εβδομάδες, ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Το Λονδίνο επεσήμανε ότι αυτά τα 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να βγαίνουν εκτός σπιτιού με άλλα μέλη της οικογένειάς τους με τα οποία ζουν μαζί, τηρώντας πάντα τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όσοι ζουν μόνοι τους, θα μπορούν να συναντώνται έξω με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό.

«Δεν υποτιμώ το πόσο δύσκολο ήταν για εσάς να μένετε στο σπίτι τις τελευταίες 10 εβδομάδες και θέλω να εξάρω την υπομονή σας» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι ευάλωτοι πολίτες εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τον κοροναϊό και η βρετανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους μία φορά την ημέρα, και όχι για να πάνε στην εργασία τους ή στα καταστήματα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν τους χώρους που έχει συνωστισμό και δεν μπορούν να τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Όσοι πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υποστήριξη, όπως παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων και τηλεφωνήματα για τον έλεγχο της κατάστασής τους.

Μια «πολύ επικίνδυνη στιγμή»

Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι στην παραπάνω κίνηση, με τον αναπληρωτή επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της χώρας να κάνει λόγο για μια «πολύ επικίνδυνη στιγμή» που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πρόκειται για ακόμα έναν από τους πολλούς επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν λόγο για άρση των περιορισμών πολύ νωρίς.

Ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, προέτρεψε το κοινό να μην ενθουσιαστεί πολύ από τις νέες ελευθερίες, καθώς οι άνθρωποι συρρέουν σε παραλίες και πάρκα το σαββατοκύριακο για να απολαύσουν τον ήλιο.

Κορυφαίοι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση εξέφρασαν ανησυχία για την άρση των περιορισμών, όταν 8.000 νέες περιπτώσεις εμφανίζονταν την ημέρα και το νέο σύστημα ιχνηλάτησης βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια.

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Γουέστ, μέλος της υποομάδας επιστημονικών συμπεριφορών που συμβουλεύει την κυβέρνηση, δήλωσε ότι υπήρχε «τεράστιος κίνδυνος» απότομης αύξησης των ποσοστών μόλυνσης από τον κοροναϊό και κατηγόρησε τους υπουργούς ότι «δεν παίρνουν σοβαρά τις ευθύνες για την πολιτική ηγεσία».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο