Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Φλόιντ: Οι ΗΠΑ σε δίνη κοινωνικής οργής - Φόβοι για νέο γύρο επεισοδίων

Δολοφονία Φλόιντ: Οι ΗΠΑ σε δίνη κοινωνικής οργής – Φόβοι για νέο γύρο επεισοδίων

Ο Τραμπ απειλεί με επέμβαση στρατού.

Το απόλυτο χάος κυριαρχεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ -σε κοινή θέα- από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη, της Μινεσότα.

Την ώρα που διαδηλωτές ετοιμάζονται μέσω των social media για νέα διαμαρτυρία στους δρόμους της Μινεάπολης και όχι μόνο, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Τιμ Γουόλτς ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση της Εθνοφρουράς για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μονάδες στρατιωτικής αστυνομίας έχουν λάβει εντολή ετοιμότητας σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου Άμυνας.

Χτες από την Μινεάπολη μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ από την άλλη φαίνεται να είναι στον…κόσμο του, απειλώντας τους διαδηλωτές πως αν περάσουν τον φράχτη του Λευκού Οίκου, τους περιμένουν σκυλιά και όπλα, ενώ την ώρα που οι ΗΠΑ φλέγονται εκείνος ετοιμάζει πάρτι στον Λευκό Οίκο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ και δεύτερος άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται την αστυνομία, δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς εν μέσω διαδηλώσεων το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο κέντρο του Ντιτρόιτ όταν ένας άγνωστος ο οποίος επέβαινε σε όχημα τύπου SUV άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που διαδήλωνε για τον θάνατο στην αρχή της εβδομάδας ενός Αφροαμερικανού, του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη.

Το θύμα ήταν ένας 19χρονος, σύμφωνα με την ίδια, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ο δράστης επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο Dodge Durango και πυροβόλησε εναντίον του πλήθους.

Πάντως χτες, Παρασκευή, τουλάχιστον 7.500 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ, δήλωσε το αστυνομικό Τμήμα του Όκλαντ στο CNΝ.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε όλη την πόλη. Υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς, κλοπών σε επιχειρήσεις, τοποθέτησης πυρκαγιών και επιθέσεων σε αστυνομικούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Ενώ έγιναν συλλήψεις, η αστυνομία δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Σε ετοιμότητα στρατιωτικές μονάδες για επέμβαση στην Μινεσότα

Στο μεταξύ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών που συνεχίζονται εδώ και τέσσερις ημέρες μετά την δολοφονία του άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Το Πεντάγωνο διευκρινίζει σε ανακοίνωση ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα του κυβερνήτη της Μινεσότα για συνδρομή του στρατού προς την Εθνοφρουρά της πολιτείας.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι «εξωτερικά ακραία στοιχεία και ταραξίες» έχουν οικειοποιηθεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπ. Δικαιοσύνης: Ομάδες ακραίων στοιχείων εκμεταλλεύονται την κατάσταση

«Ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα να διασχίζει κανείς τα σύνορα των πολιτειών ή να χρησιμοποιεί διαπολιτειακές υποδομές για να υποκινεί ή να συμμετέχει σε βίαιες εξεγέρσεις και θα εφαρμόσουμε τους σχετικούς νόμους», προειδοποίησε.

Ο Τραμπ απειλεί με επέμβαση του στρατού

Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτν Τραμπ διεμήνυσε στις αρχές των αμερικανικών πολιτειών και πόλεων να σκληρύνουν κατά πολύ την στάση τους κατά των διαμαρτυριών εναντίον της αστυνομίας, διαφορετικά θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και τον στρατό και προχωρώντας σε συλλήψεις.

«Φιλελεύθεροι Κυβερνήτες και Δήμαρχοι πρέπει να τηρήσουν πολύ σκληρότερη στάση, διαφορετικά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα επέμβει και θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, και αυτό περιλαμβάνει την χρήση της απεριόριστης ισχύος του Στρατού μας και πολλές συλλήψεις», απείλησε ο Τραμπ με ένα ακόμη tweet.

Φόβοι για βιαιότερες διαδηλώσεις σήμερα

Από την πλευρά του ο στρατηγός Τζον Γιένσεν επιβεβαίωσε ότι 1.700 στρατιώτες κινούνται προς τη Μινεσότα και ο Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι «ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος» και ότι περιμένει πως οι αποψινές διαδηλώσεις θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

«Εχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε εκεί τον στρατό μας εκεί πολύ γρήγορα», εάν ζητηθεί η βοήθειά του, προειδοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τη σύλληψη του πρώην -πλέον- αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα είχε το γόνατό του στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, η απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελίας να απαγγείλει στον αστυνομικό κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και όχι εκ προθέσεως και εκ προμελέτης, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων.

Η εγγύηση για τον Ντέρεκ Σόβιν ορίσθηκε στις 500.000 δολάρια, ωστόσο δεν είναι σαφές αν παραμένει υπό κράτηση. Το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους των φυλακισμένων της κομητείας του Χένεπιν. Εάν καταδικασθεί, προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης.

Ωστόσο σήμερα, Σάββατο, ο γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, δήλωσε ότι το κατηγορητήριο για τον Σόβιν «είναι μόνο η αρχή της νομικής διαδικασίας».

Τραμπ: «Σκυλιά και όπλα» στους διαδηλωτές αν παραβίαζαν τον φράκτη του Λευκού Οίκου

Τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει έφτασαν μέχρι και έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

Η επίσημη κατοικία του Αμερικανού προέδρου έκλεισε προσωρινά, αφού έφτασαν διαδηλωτές και σήκωσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε να μας δολοφονείτε» ή «Η ζωή των μαύρων μετράει», απαιτώντας «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ».

«Τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει ποτέ δει» θα είχαν υποδεχθεί τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν έξω από τον Λευκό Οίκο εάν είχαν παραβιάσει τον φράκτη, δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μία σειρά από tweets του, ο Τραμπ φάνηκε επίσης να καλεί τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας: «ΑΠΟΨΕ, ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΥΚΤΑ MAGA ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ;;» (MAGA εκ του «Make America Great Agai»!).

Ο Τραμπ επαίνεσε τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ λέγοντας…« Ήμουν μέσα, παρακολουθούσα κάθε κίνηση και δε θα μπορούσα να έχω αισθανθεί πιο ασφαλής» ανέφερε.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τη δήμαρχο της Ουάσινγκτον, Μιούριελ Μπάουζερ (μαύρη και Δημοκρατική) ότι αρνήθηκε να στείλει αστυνομία για να βοηθήσει τη ΜυστικήΥπηρεσία του Λευκού Οίκου.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αστυνομική δύναμη της πόλης Ουάσινγκτον είχε αναπτυχθεί στον χώρο και βοήθησε στον έλεγχο της δεύτερης συγκέντρωσης έξω από τον Λευκό Οίκο.

Δύο νεκροί τις τελευταίες ώρες

Μετά το θάνατο ενός 19χρονου στο Ντιτρόιτ, η αστυνομία του Όκλαντ στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως νεκρός είναι ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός, μέλος υπηρεσίας που υπάγεται Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) των ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, δύο άνδρες της εν λόγω υπηρεσίας δέχτηκαν πυρά αργά το βράδυ της Παρασκευής κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για τον Τζόρτζ Φλόιντ στην Καλιφόρνια και ένας εξ αυτών κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/CNN/ Guardian

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024