Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για νέα νύχτα- κόλαση στη Μινεάπολη: Ο Τραμπ στέλνει την Εθνοφρουρά και οργανώνει… πάρτι στον Λευκό Οίκο

Φόβοι για νέα νύχτα- κόλαση στη Μινεάπολη: Ο Τραμπ στέλνει την Εθνοφρουρά και οργανώνει… πάρτι στον Λευκό Οίκο

Οι ΗΠΑ μοιάζουν με καζάνι που βράζει, ενώ κρίσιμη αναμένεται και η αποψινή βραδιά καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν χειρότερες διαδηλώσεις και επεισόδια.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες μηνύματα όπου χρήστες καλούν σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απόψε στη Μινεάπολη, ενώ σε μερικές από αυτές εκτοξεύουν απειλές κατά αστυνομικών.

Οι ΗΠΑ μοιάζουν με καζάνι που βράζει, ενώ κρίσιμη αναμένεται και η αποψινή βραδιά καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν χειρότερες διαδηλώσεις και επεισόδια.

Το σενάριο αυτό, ότι δηλαδή θα επικρατήσει και σήμερα το χάος σε πολιτείες των ΗΠΑ, φαίνεται πως υποστηρίζει και ο κυβερνήτης της Μινεσότα.

Ειδικότερα ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλτς, είπε το Σάββατο αναμένεται να «κινητοποιηθεί πλήρως η Εθνική Φρουρά» μετά από τις καταστροφικές διαδηλώσεις στην περιοχή της Μινεάπολης.

Μάλιστα τόνισε πως οι βάνδαλοι είναι σε μεγάλο βαθμό κάτοικοι άλλων πόλεων που κατά την άποψή του δεν ενδιαφέρονται για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, αλλά το μόνο που θέλουν είναι να βανδαλίσουν.

Ο κυβερνήτης ανέφερε πως «ότι είδαμε τις προηγούμενες νύχτες θα είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτό που θα δούμε σήμερα το βράδυ», ενώ κήρυξε την Πολιτεία σε απαγόρευση κυκλοφορίας .

Ο θυμός βράζει ακόμη  σε περισσότερες από 30 πόλεις

Το βράδυ της Παρασκευής ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν παράθυρα, έκαψαν οχήματα, εμπόδισαν την κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Στη Μινεάπολη, ο αστυνομικός όπου στο σοκαριστικό βίντεο πατάει με το γόνατό του στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ συνελήφθη την Παρασκευή, ενώ την ίδια ώρα διαδηλωτές μαζεύτηκαν κάτω από μια γέφυρα και προσευχήθηκαν στη μνήμη του αδικοχαμένου ανθρώπου.

Η εγγύηση για τον Ντέρεκ Σόβιν ορίσθηκε στις 500.000 δολάρια, ωστόσο, σήμερα το πρωί, δεν ήταν σαφές αν παραμένει υπό κράτησιν. Το όνομά του πάντως δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους των φυλακισμένων της κομητείας του Χένεπιν. Εάν καταδικασθεί, προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης.

Σημειώνεται πως τρεις ακόμη αστυνομικοί αποπέμφθηκαν από το σώμα και έρευνα διεξάγεται για το συμβάν.

2.500 άνδρες της Εθνοφρουράς στη Μινεσότα – Για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο

Την ίδια ώρα, η Εθνοφορουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύκτες, βίαιων σε ορισμένες περιπτώσεις, ταραχών, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι οι στρατός μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις στην Μινεάπολις «πολύ γρήγορα» για να αντιμετωπίσουν βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά την δολοφονία άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Επίσης ένας μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο στρατός έχει δώσει εντολή σε δυνάμεις της Στρατιωτικής Αστυνομίας να είναι έτοιμες να επέμβουν αν οι τοπικές αρχές χρειασθούν την βοήθειά τους.

«Εχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε εκεί τον στρατό μας εκεί πολύ γρήγορα», εάν ζητηθεί η βοήθειά του, προειδοποίησε το απόγευμα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ρίχνει λάδι στην φωτιά ο Τραμπ – Ωμές απειλές προς διαδηλωτές

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ρίχνει κι άλλο λάδιο στις φωτιά με τις δηλώσεις τους.

Σήμερα ο ίδιος ανέφερε  ότι «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει ποτέ δει» θα είχαν υποδεχθεί τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν έξω από τον Λευκό Οίκο για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, εάν είχαν παραβιάσει τον φράκτη.

Σε μία σειρά από tweet, ο Τραμπ φάνηκε επίσης να καλεί τους υποστηρικές του να διαδηλώσουν το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας: «ΑΠΟΨΕ, ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΥΚΤΑ MAGA ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ;;» (MAGA εκ του «Make America Great Again.» ! )

Ο Λευκός Οίκος σφαγίσθηκε χθες το βράδυ όταν εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Λαφαγέτ Σκουέρ. Αφού αρχικά αποχώρησαν, οι διαδηλωτές επέστρεψαν και ακολούθησαν αψιμαχίες με την αστυνομία. Τελικά η διαδήλωση έξω από τον Λευκό Οίκο διαλύθηκε νωρίς το πρωί.

Ο Τραμπ επαίνεσε τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένη με την φύλαξη του Λευκού Οίκου: «Και πολύ πρώτοι. Ημουν μέσα, παρακολουθούσα κάθε κίνηση, και δεν θα μπορούσα να έχω αισθανθεί πιο ασφαλής».

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε την δήμαρχο της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ (μαύρη και Δημοκρατική) ότι αρνήθηκε να στείλει αστυνομία για να βοηθήσει την Μυστική Υπηρεσία του Λευκού Οίκου. Ομως, στην πραγματικότητα, αστυνομική δύναμη της πόλης Ουάσινγκτον είχε αναπτυχθεί στον χώρο και βοήθησε στον έλεγχο της δεύτερης συγκέντρωσης έξω από τον Λευκό Οίκο.

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Κι άλλος νεκρός στο Οουκλαντ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ και δεύτερος άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται την αστυνομία, δύο ομοσπονδιακοί πράκτορες υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς εν μέσω διαδηλώσεων το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του.

Τουλάχιστον 7.500 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ, δήλωσε το αστυνομικό Τμήμα του Όκλαντ στο CNΝ.

Νεκρός 19χρονος διαδηλωτής στο Ντιτρόιτ

Στο μεταξύ νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο κέντρο του Ντιτρόιτ όταν ένας άγνωστος ο οποίος επέβαινε σε όχημα τύπου SUV άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που διαδήλωνε για τον θάνατο στην αρχή της εβδομάδας ενός Αφροαμερικανού, του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11:30 μμ της Παρασκευής (τοπική ώρα) κοντά στη συνοικία με χώρους ψυχαγωγίας του Ντιτρόιτ, Γκρίκταουν, όπου οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με δεκάδες διαδηλωτές, δήλωσε η εκπρόσωπος Νικόλ Κέρκγουντ και διευκρίνισε ότι στους πυροβολισμούς δεν εμπλέκεται κάποιος αστυνομικός.

Το θύμα ήταν ένας 19χρονος, σύμφωνα με την ίδια, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι ο δράστης επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο Dodge Durango και πυροβόλησε εναντίον του πλήθους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θύμα ή για τον δράστη.

Βίντεο-σοκ δείχνει τους 3 αστυνομικούς να έχουν γονατίσει πάνω του

Υπενθυμίζεται ότι στη δημοσιότητα δόθηκε νέο βίντεο από τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ. Το βίντεο κατέγραψε περαστικός και σε αυτό φαίνονται τρεις αστυνομικοί να έχουν γονατίσει πάνω στον Φλόιντ ενώ αυτός ακούγεται να προσπαθεί να ανασάνει.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, αφήστε με να σηκωθώ» ικετεύει ο Φλόιντ τους αστυνομικούς λίγο πριν να χάσει τις αισθήσεις του.

«Παρακαλώ δεν μπορώ να ανασάνω. Με πονάει το στομάχι μου, με πονάει ο λαιμός μου. Δεν μπορώ να ανασάνω» προσπαθεί να ψελλίσει ο 46χρονος.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024