Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηταράκης: 23 διοικητές προσφυγικών δομών έχουν μεταπτυχιακό - Στήριξη στον ακροδεξιό διοικητή του Πύργου

Μηταράκης: 23 διοικητές προσφυγικών δομών έχουν μεταπτυχιακό – Στήριξη στον ακροδεξιό διοικητή του Πύργου

«Δε με ενδιαφέρουν οι κομματικές ταυτότητες, με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι να μπορούν να σηκώσουν ένα πολύ δύσκολο ρόλο», επισήμανε σήμερα στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καμίνη, σχετικά με την επιλογή των 32 διοικητών των δομών στις οποίες διαμένουν αιτούντες άσυλο. Προκλητική και ανεξήγητη η στήριξη στον ακροδεξιό διοικητή της δομής του Πύργου σχολίασε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ

«Δε με ενδιαφέρουν οι κομματικές ταυτότητες, με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι να μπορούν να σηκώσουν ένα πολύ δύσκολο ρόλο», επισήμανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη, σχετικά με την διαδικασία επιλογής των 32 διοικητών των δομών στις οποίες διαμένουν αιτούντες άσυλο.

Εφαρμόσαμε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε, ότι «η ικανότητα στην άσκηση διοίκησης και η δυνατότητα να χτίσουν γέφυρες με τις τοπικές κοινωνίες, είναι τα δύο βασικά κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των διοικητών».

Σχετικά με την διαδικασία επιλογής των προσώπων των 32 διοικητών ο κ. Μηταράκης τόνισε τα ακόλουθα: «Εφαρμόσαμε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2016, ο οποίος προέβλεπε μία τριμελή επιτροπή με έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας και δύο εκπροσώπους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Δεχθήκαμε 750 αιτήσεις από ανοιχτή πλατφόρμα.

23 διοικητές έχουν μεταπτυχιακά

Υπήρξε διαδικασία προεπιλογής από την Επιτροπή και φυσικά υπάρχει πρακτικό, υπάρχει κατάταξη υποψηφίων και έγινε συνέντευξη των προεπιλεγέντων σε αυτή την κατάταξη, ώστε να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα αυτών που προτάθηκαν. Έχουμε 23 με μεταπτυχιακούς τίτλους, κάποιοι με πολλαπλούς τίτλους, 3 με διδακτορικά. Όλοι γνώστες ξένων γλωσσών. Οι 8 με υψηλή εμπειρία στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε, ότι «μέχρι στιγμής το ΚΙΝΑΛ με τον τρόπο που έχει ψηφίσει σε νομοσχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μάλλον τίθεται υπέρ των ΜΚΟ και όχι υπέρ της ελληνικής πολιτείας. Εμείς από τις 24 Μαρτίου συστήσαμε τη νομική οντότητα 32 υφισταμένων δομών με στόχο να αναλάβει η ελληνική Πολιτεία τη διαχείρισή τους».

Προκλητική και ανεξήγητη στήριξη

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης χαρακτηρίζει «προκλητική και ανεξήγητη» τη στήριξη στην επιλογή του νέου «ακροδεξιού» διοικητή δομής φιλοξενίας στον Πύργο, την οποία, όπως σημειώνει, παρείχε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, «και μάλιστα από το βήμα της Βουλής».

«Πόσω μάλλον, όταν προχθές αποκαλύφθηκε, από τον ίδιο τον γ.γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνο Λογοθέτη, πως ο συγκεκριμένος απέκρυψε από το βιογραφικό του τη συγγραφή ακραίου ισλαμοφοβικού βιβλίου που εκδόθηκε από τον νεοναζιστικό εκδοτικό οίκο Θούλη» αναφέρει ο κ. Καμίνης.

Πλήρης απουσία διαφάνειας

Όπως επισημαίνει, ο τομεάρχης Μετανάστευσης του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με το πρότυπο βιογραφικού σημειώματος που είχε συμπεριληφθεί στην ανοιχτή προκήρυξη των θέσεων, αναφέρεται ρητά πως ο υποψήφιος υποχρεούται να συμπεριλάβει 1. Συγγραφικό έργο (άρθρα, μελέτες, προτάσεις) που σχετίζονται με το αντικείμενο της υπηρεσίας ή της δημόσιας διοίκησης γενικότερα: και 2. Εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες που σχετίζονται με το αντικείμενο της υπηρεσίας ή της δημόσιας διοίκησης γενικότερα.

«Στο πρόσωπο του διοικητή στη δομή του Πύργου συμπυκνώνεται η πλήρης απουσία διαφάνειας και αναξιοκρατίας στη διαδικασία επιλογής των νέων διοικητών των δομών φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα από το υπουργείο Μετανάστευσης. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να ανακληθεί αμέσως ο διορισμός του» τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αναφέρθηκε σε σειρά διορισμών «ακατάλληλων διοικητών στις σημαντικές αυτές θέσεις».

Κορυφή του παγόβουνου

«Ο νέος διοικητής της δομής στον Πύργο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, που περιλαμβάνει διορισμούς κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, άτομα χωρίς καμία συνάφεια με το αντικείμενο και εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες. Και όλα αυτά για θέσεις κομβικές για τη διαχείριση του προσφυγικού σε όλη τη χώρα, με υψηλότατους μισθούς και πολύ σημαντικές αρμοδιότητες και ευθύνες.

Ο κ. Μηταράκης δεν έχει αντιληφθεί ότι η διοικητική υπαγωγή των δομών φιλοξενίας στην κεντρική διοίκηση, την οποία συνεχώς επικαλείται, πρέπει πλέον να συνοδευτεί από αυστηρή τήρηση της νομιμότητας. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση ή και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιούνται από το υπουργείο» υπογραμμίζει.

Να δημοσιευτούν τα βιογραφικά

«Αν και απέφυγε επιμελώς να δεσμευθεί σήμερα στη Βουλή», το Κίνημα Αλλαγής καλεί τον κ. Μηταράκη να κάνει «επιτέλους» τα εξής: Να δημοσιεύσει τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων, τα κριτήρια επιλογής τους, καθώς και το πρακτικό επιλογής της τριμελούς επιτροπής, όπως επιτάσσει για αυτές τις περιπτώσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η συνεχιζόμενη άρνηση του υπουργείου να πράξει τα αυτονόητα προσβάλλει πλέον το κοινό αίσθημα περί αξιοκρατίας και ειδικά τους 718 ανθρώπους που υπέβαλαν καλή τη πίστει την αίτησή τους για να υπηρετήσουν τη χώρα σε ένα ευαίσθητο πόστο, χωρίς να γνωρίζουν ότι συμμετέχουν σε μία φαρσοκωμωδία» καταλήγει ο κ. Καμίνης.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024