Γνωρίζατε ότι η ίριδα του ματιού μπορεί να αποσπαστεί και να καταρρεύσει; Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διαχωρισμός της ίριδας και είναι πραγματικά επώδυνο

Γνωρίζατε ότι η ίριδα του ματιού μπορεί να αποσπαστεί και να καταρρεύσει; Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διαχωρισμός της ίριδας και είναι πραγματικά επώδυνο.

Η παρακάτω εικόνα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και δείχνει την ίριδα ενός 48χρονου ασθενή, ο οποίος χτυπήθηκε στο μάτι από ένα λάστιχο, την ώρα που προσπαθούσε να δέσει με αυτό αποσκευές στην μοτοσικλέτα του. ίριδα

Μετά από μια εβδομάδα με πόνους στο μάτι και ενώ ταυτόχρονα είχε θολή όραση και διπλωπία (διπλή όραση, δηλαδή έβλεπε τα πάντα διπλά από το μάτι αυτό) πήγε σε κλινική οφθαλμολογίας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί στην ίριδα, η οποία είχε αρχίσει να αποκολλάται από τον οφθαλμό.

Συγκεκριμένα, η ίριδα του ασθενούς είχε αποκολληθεί κατά μήκος της πάνω πλευράς της και ήταν χαλαρή.
Η πιο συνηθισμένη αιτία της ίριδας που αποκόπτεται από το ακτινωτό σώμα του ματιού είναι ο τραυματισμός από χτύπημα στο πρόσωπο. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τραυματισμών από αθλήματα, τραυματισμοί που σχετίζονται με ιππασία, από αερόσακο αυτοκινήτου, βασικά από οποιοδήποτε χτύπημα με δύναμη στην περιοχή των ματιών.

Όταν συμβεί αυτό, ο τραυματίας αδυνατεί πλέον να ρυθμίζει το πόσο φως μπαίνει στο μάτι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η φωτοφοβία -ο πόνος που βιώνουμε όταν το φως είναι πολύ έντονο- μαζί με διπλή όραση και λάμψεις.
Σε σχετικά ήπιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της αποκόλλησης της ίριδας γίνεται με ανάπαυση στο κρεβάτι, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την επανασύνδεση της ίριδας.

Πηγή: www.iatropedia.gr (Με πληροφορίες από το www.sciencealert.com)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr