Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν δικαιούστε να παραδίδετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν δικαιούστε να παραδίδετε μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας με αιχμή το μεταναστευτικό και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο και να «θωρακίσει» τα σύνορα. 

Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας με αιχμή το μεταναστευτικό και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο και να «θωρακίσει» τα σύνορα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις νέες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις της Τουρκίας  περί παραβίασης των δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση», συνεχίσει και καταλήγει η ανακοίνωση «η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας.

Προχωρά η κατασκευή του φράχτη

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με το σχέδιο κατασκευής του νέου φράχτη στον Έβρο για θωράκιση της συνοριογραμμής της χώρας με την Τουρκία, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά της να ανασχέσει πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα, μετά και τις σχετικές απειλές από υπουργούς του Ερντογάν.

Ο νέος φράχτης είναι κλειδί στα σχέδια της Αθήνας, για να εμποδίσει νέα «εργαλιοποίηση» του μεταναστευτικού από την τουρκική ηγεσία.

Τη διαβεβαίωση ότι ο φράχτης θα κατασκευαστεί προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, έδωσε την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που βρέθηκε στον Έβρο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η παρουσία του στα σύνορα δεν σηματοδοτεί κάτι έκτακτο και ανησυχητικό, προσθέτοντας πάντως ότι «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία».

Παρέμβαση Πάλμερ για Έβρο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και το κάλεσμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μάθιου Πάλμερ ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

Μάλιστα ο κ. Πάλμερ έκανε ρητή αναφορά σε «προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη» στο Αιγαίο ενώ σχετικά με τον Έβρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.

«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024