Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Θετική εξέλιξη το πακέτο της Κομισιόν αλλά μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε

Τσίπρας: Θετική εξέλιξη το πακέτο της Κομισιόν αλλά μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha όπου μεταξύ άλλων μιλάει για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία την επόμενη μέρα. Εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον Έβρο και ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής έναντι της Τουρκίας. Τι είπε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πως σχολίασε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 32 δισεκατομμύρια θα λάβει η Ελλάδα. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε.

Το Βερολίνο φοβήθηκε τη διάσπαση της ευρωζώνης

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κ. Τσίπρας τόνισε μάλιστα πως αυτή η πρωτοβουλία της ΕΕ γίνεται εξ’ ανάγκης καθώς το σκληρό ιερατείο και οι υπέρμαχοι της οικονομικής ορθοδοξίας του Βερολίνου συνειδητοποίησαν πως αν δεν αλλάξει η πολιτική της ΕΕ τότε η Ιταλία αποτελεί συστημικό κίνδυνο και απειλεί την ευρωζώνη με διάσπαση.

«Μένει να δούμε με ποιους όρους αυτά τα κονδύλια θα εκταμιευτούν και ποια θα είναι η χρονική διάρκεια αυτών κονδυλίων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Χρειάζεται εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον Έβρο, μίλησε για «επεισόδιο» κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμηχανία» απέναντι στην Τουρκία και τις προκλήσεις της. Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής έναντι της Τουρκίας.

«Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Ποιοτική αναβάθμιση. Έχουμε διπλάσιες παραβιάσεις, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Είχαμε υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από τον Έβρο» είπε προσθέτοντας και την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το τουρκολιβυκό σύμφωνο».

«Σε αυτή την αυξανόμενη ένταση χρειάζεται εθνική γραμμή. Δεν είναι η αμηχανία. Ναι, θέλουμε διάλογο και ειρήνη, καλή γειτονία αλλά αυτό περνάει μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου» τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμού και να αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις, το επεισόδιο στον Έβρο με τη λεγόμενη κινητικοτητα δεν δίνει το σωστό μήνυμα» από την πλευρά της κυβέρνησης υποστήριξε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως «το να κάνεις διάβημα και να λες δεν τρέχει τίποτα και να μεταφέρεις το φράχτη λίγο πιο εδώ για να μην ενοχληθεί η Τουρκία, στέλνει λάθος μηνύματα.

Εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομίας

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων με την κυβέρνηση στην οικονομία.

Τόνισε ότι με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται η εργασία, οι επιχειρήσεις και οι ευάλωτες ομάδες και υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που παίρνει δεν προχωρά σε εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας για να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης, της ανεργίας, της μείωσης των εισοδημάτων και του τζίρου.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να αποτραπεί η εκτόξευση της ύφεσης σε πάνω από 10% όπως εκτιμούν αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί και να συγκρατηθεί ακόμα και κάτω από το μισό.

Για το που θα βρεθούν οι πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση κάνει μια αντιπαράθεση δημιουργικής λογιστικής καθώς το κρίσιμο είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομίας ώστε να μην μειωθεί το ΑΕΠ.

Είναι η ώρα να αξιοποιηθεί το μαξιλάρι και όχι να σπαταληθεί επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι επιδοτεί την ανεργία, ενώ δώρο άδωρο χαρακτήρισε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάποιες μειώσεις φόρων ή τις ρυθμίσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Κυνισμός και τυχοδιωκτισμός

Για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι προέρχονται από την κυβέρνηση και τόνισε ότι «σ’ αυτή τη φάση που δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς πιστεύω ότι είναι παράλογο, αδιανόητο και κυνικό» να διεξάγεται τέτοια συζήτηση.

«Αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε από το εσωτερικό της ΝΔ φανερώνει τον κυνισμό και τον τυχοδιωκτισμό της» συμπλήρωσε και ανέφερε πως αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ.

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη των οικονομιών είναι μία θετική εξέλιξη για τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά δεν θα πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε. Πρέπει να δούμε το τελικό ύψος των κονδυλίων, με ποιους όρους θα γίνει η εκταμίευση αλλά και τη χρονική διάρκεια της εκταμίευσης. Στην οικονομία, υπάρχει μια σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων. Η δική μας λογική είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Πρέπει σήμερα να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, με λιγότερα χρήματα, άρα στην πραγματικότητα έρχεται πολύ αργά και με ένα πολύ μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μια κρίση που απειλεί να μας οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, όπως αυτή που ζήσαμε την περίοδο 2012-14. Είναι άδικο να κινδυνεύουμε μέσα σε λίγους μήνες να χάσουμε όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το πρόγραμμα #ΜενουμεΟρθιοι, προτείνει την ενίσχυση των επιχειρήσεων, όχι με τη μορφή δανεισμού, αλλά με τη μορφή της επιδότησης. Για κάθε επιχείρηση 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, μέχρι 100.000 ευρώ. Επιπλέον προτείνουμε τη δημιουργία ενός ισχυρού εγγυοδοτικού πακέτου ύψους 12 δισ. ευρώ για τις δανειοδοτήσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η αργοπορία της κυβέρνησης της ΝΔ να πάρει μέτρα στήριξης θα αυξήσει την ανεργία. Γι' αυτό προτείνουμε μία ομπρέλα προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Ένα «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» που θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί. Δεν αξίζει στην κοινωνία μας να ξαναβουτήξει στην απελπισία. Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024