Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκλονιστικά σκίτσα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Συγκλονιστικά σκίτσα για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Οι σκιτσογράφοι εκφράζουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία του αφροαμερικάνου Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό.

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η δολοφονία του αφροαμερικάνου Τζορτ Φλόιντ από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Βίντεο που τράβηξαν περαστικοί  δείχνει τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ με το πρόσωπο στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες, να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «μη με σκοτώσεις» την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός έχει το γόνατό του πάνω στον λαιμό του.

Η νέα αυτή στυγνή δολοφονία έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο, με το κίνημα Black Lives Matter να αναβιώνει μετά την πανδημία του κοροναϊού και όλον τον κόσμο να ζητάει δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο Φλόιντ.

Οι σκιτσογράφοι εκφράζουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν κυκλοφορήσει ορισμένα συγκλονιστικά σκίτσα για τη δολοφονία του 46χρονου αφροαμερικάνου.

Ο σκιτσογράφος Εντ Χολ, που έχει ζωγραφίσει για μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, φιλοτέχνησε ένα σκίτσο – «γροθιά στο στομάχι» για τη δολοφονία του Φλόιντ.

Το μακρύ χέρι του ρατσισμού πνίγει τους Αφροαμερικάνους στη «χώρα της ελευθερίας».

O διάσημος ράπερ Ice Cube δημοσίευσε ένα σκίτσο όπου ο αστυνομικός έχει μεταμορφωθεί στο τέρας του ρατσισμού. Η εικόνα συνοδεύεται από τα χαρακτηριστικά λόγια: «Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν ότι τα τέρατα δεν υπάρχουν, αλλά κάποια παιδιά ξέρουν ότι τα τέρατα είναι αληθινά…»

Τα σκίτσα του Λατούφ

Ο γνωστός Βραζιλιάνος σκιτσογράφος, Κάρλος Λατούφ, αφιέρωσε μία σειρά σκίτσων στη μνήμη του Τζόρτζ Φλόιντ, υπενθυμίζοντας όλους τους άδικους φόνους μαύρων από αστυνομικούς στις ΗΠΑ και καλώντας όλον τον κόσμο να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

Ο θάνατος της δικαιοσύνης

Πολλοί ήταν οι σκιτσογράφοι που παραλλήλισαν τον θάνατο ενός ακόμη αθώου μαύρου πολίτη από τα χέρια λευκού αστυνομικού με τον θάνατο της ίδιας της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Το διάσημο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη εμφανίζεται στη θέση του θύτη, δείχνοντας πώς το δίκαιο των έγχρωμων ανθρώπων στις ΗΠΑ καταπνίγεται από την «ανώτερη» λευκή φυλή.

Ο παραλληλισμός με τον Κάπερνικ

Ιδιαίτερα εύστοχο ήταν το σκίτσο του Άντι Μαρλετ από το Pensacola News Journal που παραλληλίζει το με τη στιγμή που ο άσος του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Κόλιν Κάπερνικ, λύγισε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ σε αγώνα το 2016.

Ο Κάπερνικ προχώρησε στην πράξη αυτή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία και για τις φυλετικές διακρίσεις. Τότε, είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ, ενώ ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε ενοχλημένος.

Εξαιτίας της στάσης αυτής του Κάπερνικ, η καριέρα του καταστράφηκε: οι San Francisco 49ers έλυσαν το συμβόλαιο του και καμία από τις 32 ομάδες του πρωταθλήματος δεν θέλησε να τον εντάξει στο δυναμικό της με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει ομάδα.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024