Να κατατεθούν στη βουλή τα δύο διαβήματα της Ελλάδας προς την Τουρκία για την υπόθεση του Έβρου ζήτησε από το Νίκο Δένδια με αίτηση κατάθεσης εγγράφων στο κοινοβούλιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Να κατατεθούν στη βουλή τα δύο διαβήματα της Ελλάδας προς την Τουρκία για την υπόθεση του Έβρου ζήτησε από το Νίκο Δένδια με αίτηση κατάθεσης εγγράφων στο κοινοβούλιο ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Να αρθεί ο απόρρητος χαρακτήρας των διαβημάτων

Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός σημειώνει η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες, ενώ αναφέρει ότι μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτων των σχετικών διακοινώσεων, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος ζητά την κατάθεση στη βουλή των δύο ρηματικών διακοινώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού.

Την κίνηση αυτή ο κ. Κατρούγκαλος την είχε προαναγγείλει μιλώντας το πρωί στο MEGA.

Αναλυτικά το αίτημα του κ. Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

«Αθήνα, 27 Μαΐου 2020 ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ρηματικές διακοινώσεις σχετικές με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο»

Σε σχέση με την τουρκική δραστηριότητα στον Έβρο το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί προς την Τουρκία από το Υπουργείο Εξωτερικών δύο ρηματικές διακοινώσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εισήγηση σας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας την 26/5/2020, η πρώτη ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε στην τουρκική πλευρά σε απάντηση του αιτήματος της για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη στο Νότιο Τμήμα του Έβρου.

Σύμφωνα με την ίδια Εισήγηση, «Η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη».

Σε σχετική απαράδεκτη και προκλητική δήλωση της 23/5/2020 το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίσθηκε ότι «η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.»

Επειδή, σε σχέση με ένα μείζον ζήτημα σαν αυτό, η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες,

Επειδή μπορεί να αρθεί ο χαρακτηρισμός ως απορρήτων των σχετικών διακοινώσεων, όπως ήταν η πάγια πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις κοινοβουλευτικού αιτήματος κατά την διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ να καταθέσετε στο Σώμα τις δύο ανωτέρω ρηματικές διακοινώσεις στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού.

Ο αιτούμενος βουλευτής Κατρούγκαλος Γιώργος»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr