Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσα θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από ενοίκια - Η απόφαση για την κάλυψη της ζημιάς

Πόσα θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από ενοίκια – Η απόφαση για την κάλυψη της ζημιάς

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα εισπράξουν το 40% των ενοικίων από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊου θα συμψηφίσουν το 1/3 της ζημιάς με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φετινής τους φορολογικής δήλωσής ή του ΕΝΦΙΑ ή άλλης φορολογικής υποχρέωσης όπως δόσεις ρυθμίσεων

Ενα στα τρία ευρώ του εισοδήματος που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας του μέτρου της μείωσης των ενοικίων κατά 40% θα καλύψει τελικά το κράτος. Το 33% των ανείσπρακτων ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι από την 1η Ιουλίου και μετά.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη στήριξη για τις εισοδηματικές τους απώλειες, το οικονομικό επιτελείο έχει κλειδώσει την «αποζημίωσή» τους στο 1/3 της ζημιάς που θα υποστούν από την είσπραξη του 60% των μισθωμάτων.

Η διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή προβλέπει την κάλυψη του 33% των πραγματικών απωλειών εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν θα εισπράξουν το 40% των ενοικίων από τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊου θα συμψηφίσουν το 1/3 της ζημιάς με τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φετινής τους φορολογικής δήλωσής ή του ΕΝΦΙΑ ή άλλης φορολογικής υποχρέωσης όπως δόσεις ρυθμίσεων. Το ποσοστό της αποζημίωσης θα είναι το ίδιο για όλους τους φορολογουμένους που εισπράττουν μειωμένα μισθώματα με το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου να ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων λόγω της μείωσης κατά 40% στα ενοίκια έχει χάσει συνολικά 1.000 ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου το Δημόσιο θα υπολογίσει τη συνεισφορά του με συντελεστή 33%, δηλαδή θα του καλύψει 333 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να το αφαιρέσει από τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ ή και από άλλες οφειλές που θα προκύψουν από την 1η Ιουλίου και μετά. Αν ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να καταβάλει είναι 200 ευρώ, τα υπόλοιπα 133 ευρώ της πίστωσης θα μπορεί να τα συμψηφίσει με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου. Αν όμως ο φόρος εισοδήματος είναι 500 ευρώ θα πληρώσει στην Εφορία 167 ευρώ. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν μειωμένα ενοίκια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν το συνολικό πραγματικό ποσό της απώλειας στο εισόδημά τους και να υποβάλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό είσπραξης.

Για τρεις μήνες

Υπενθυμίζεται ότι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή η μείωση του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% ισχύει για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ενώ για το ίδιο διάστημα την έκπτωση δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο όπου διαμένουν είναι πρώτη κατοικία. Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και τους εργαζομένους σε αναστολή εργασίας η έκπτωση 40% στα ενοίκια άρχισε να εφαρμόζεται από τον Απρίλιο και ισχύει και για τον Μάιο. Η μείωση 40% ισχύει για το ενοίκιο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας για τα εξαρτώμενα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους.

Με το νέο πακέτο μέτρων που ενεργοποιείται από την 1η Ιουνίου η έκπτωση ενοικίου θα ισχύσει και τον Ιούνιο για επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, για όσες δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού καθώς και για τις επιχειρήσεις που ανέβασαν ρολά τον Μάιο συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Η μείωση ενοικίου κατά 40% θα συνεχίσει να ισχύει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μόνο για επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2018 δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μισθώματα ανέρχονταν σε 1.541.343 και το συνολικό ποσό που εμφάνισαν στην Εφορία έφθανε τα 6,192 δισ. ευρώ.

Νέες στοχευμένες μειώσεις φόρων από το 2021

Παράθυρο για νέες στοχευμένες μειώσεις φόρων που θα ενεργοποιηθούν το 2021 άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για περικοπές στους μισθούς στο Δημόσιο και τις συντάξεις. Οι μειώσεις φόρων του τρέχοντος προϋπολογισμού, όπως η μείωση στο 24% του φόρου στις επιχειρήσεις και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υλοποιούνται κανονικά, δήλωσε ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, προσθέτοντας ότι «αυτό που δεν μπορέσαμε να κάνουμε ήταν οι έξτρα μειώσεις φόρων, όπως για παράδειγμα η εισφορά αλληλεγγύης».

Οι φοροελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί για φέτος έμειναν στο συρτάρι λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην αύξηση των δαπανών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, μετά τον Σεπτέμβριο και αφού θα έχει σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική κατάσταση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Sports in

Το μεγάλο ρίσκο και η δικαίωση

Ο Μεντιλίμπαρ ήξερε πως έπρεπε «φρεσκάρει» την ομάδα του μετά την «μάχη» στην Πόλη και οι πολλές αλλαγές που έκανε τον δικαίωσαν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024