Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση διαλύει την αγορά εργασίας και εκτινάσσει την ανεργία

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση διαλύει την αγορά εργασίας και εκτινάσσει την ανεργία

«Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα αποδιάρθρωσης και ακραίας ελαστικοποίησης τα οποία δημιουργούν ένα διαλυτικό τοπίο στην αγορά εργασίας, ενώ η παρέμβασή της για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι εντελώς ανεπαρκής», δήλωσε Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η πολιτική κυβέρνησης εκτινάσσει την ανεργία

«Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα αποδιάρθρωσης και ακραίας ελαστικοποίησης τα οποία δημιουργούν ένα διαλυτικό τοπίο στην αγορά εργασίας, ενώ η παρέμβασή της για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι εντελώς ανεπαρκής», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης.

Μέτρα αποδιάρθρωσης

Η κα Αχτσιόγλου είπε ότι η κυβέρνηση έχει χαράξει τρεις δρόμους για τους εργαζόμενους: ή θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 20%, ή θα απολυθούν, ή θα συνεχίσουν την αναστολή εργασίας, παραμένοντας άνεργοι με μία επιδότηση των 530 ευρώ, προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μόνιμων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις.

Μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, για το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που θα παρουσιαστεί σήμερα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «απολύτως ρεαλιστικές προτάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας και των ανθρώπων που είναι αόρατοι για την κυβέρνηση». Είπε ότι η στήριξη που προτείνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν οδηγεί σε αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων ούτε σε μειώσεις μισθών».

Σημείωσε ότι «αυτή είναι η στρατηγική διαφορά μας με τη ΝΔ», τονίζοντας ότι οι μισθοί πρέπει να καταβάλλονται στο 100%, να μη γίνουν απολύσεις και μεταβολές των σχέσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

«Προτείνουμε μέτρα επιδότησης από το κράτος του λεγόμενου εργατικού κόστους, με τη δέσμευση των επιχειρήσεων να πληρώνουν το υπόλοιπο του μισθού και να διατηρούν τις σχέσεις εργασίας αμετάβλητες». Αυτό «συνδυάζεται με την πρότασή μας για μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων».

Το τρίτο σκέλος του προγράμματος, είπε η κ. Αχτσιόγλου, «είναι ένα πολύ ισχυρό δίχτυ προστασίας, για να υποστηριχτεί εισοδηματικά σε αυτές τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο υπέστη μία αιφνίδια ανατροπή του εισοδήματός του, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, ο κόσμος του πολιτισμού, πάρα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι».

Πολιτική εκτίναξης της ανεργίας

Την άποψη ότι η κυβέρνηση «εγκλωβίστηκε» στη λογική κάποιων «μεγάλων κύκλων του ΣΕΒ» περί «ξεσκαρταρίσματος της αγοράς» που θα «εκτινάξει την ανεργία» εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Open.

«Η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τα λιγότερα δυνατά διότι είναι δέσμια μιας αντίληψης που θεωρεί ότι αυτή η ύφεση -για την οποία βεβαίως δεν ευθύνεται εκείνη, αλλά με την πολιτική της την παροξύνει και την επιταχύνει- αφορά μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, ξεσκαρταρίσματος, της αγοράς για να βγουν έξω οι πιο αδύναμοι», είπε και πρόσθεσε:

«Εγκλωβισμένοι σε μία λογική που πρεσβεύουν κάποιοι συγκεκριμένοι μεγάλοι κύκλοι από τον ΣΕΒ, οι οποίοι λένε «ύφεση θα έχουμε ούτως ή άλλως, θα μικρύνει η πίτα, τουλάχιστον να μεγαλώσουμε το μερίδιο της αγοράς μας κάποιοι ισχυροί σε αυτή την μικρότερη πίτα». Αυτό είναι αντικοινωνικό και θα εκτινάξει την ανεργία».

Διαφορετικές εκφωνήσεις

Αναφορικά με την κατάσταση στον Έβρο, σχολίασε πως «αυτό που επιβεβαιώθηκε [..] είναι ότι έχουμε διαφορετικές εκφωνήσεις από δύο υπουργεία, από το Άμυνας και από το Εξωτερικών». «Αυτό από μόνο του γεννάει ένα ερώτημα», είπε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν είναι «οπαδός του να σηκώσουμε καμιά σημαία, του να υιοθετήσουμε διάφορα τα οποία ακούγονται από δω και από κει».

«Η κυβέρνηση συνηθίζει να σηκώνει άλλα πράγματα ψηλά. Μας μίλησε, για παράδειγμα, για “υβριδικό” πόλεμο και για εισβολή γι’ αυτά που συνέβαιναν εκ μέρους του Ερντογάν με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Υιοθέτησε ultra ακραίους όρους και χαρακτηρισμούς καθαρά για λόγους εσωτερικής πολιτικής επικοινωνίας», ανέφερε.

«Τώρα, λοιπόν, που τίθεται το ερώτημα υπήρξε ή δεν υπήρξε εισβολή, γιατί το βάζουμε στην άκρη αυτό; Προφανώς διότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Κάτι πήγε στραβά. Αυτό δικαιούμαστε να το μάθουμε. Έχουμε κάθε δικαίωμα», συμπλήρωσε ο Π. Σκουρλέτης.

Πηγή ΑΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024