Η δημοκρατική ζωή επανέρχεται διστακτικά, βήμα με βήμα, στους 30.000 δήμους που κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 15 Μαρτίου, κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο κορωνοϊός ακύρωσε τότε τον δεύτερο γύρο που ορίσθηκε τελικά για τις 28 Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρξει νέα έξαρση του ιού.

Στους 30.000 δήμους τα δημοτικά συμβούλια που συστάθηκαν στην αρχή της εβδομάδας ανέλαβαν χθες και ξεκίνησαν σήμερα τις εργασίες για τον καθορισμό των νέων δημάρχων και των βοηθών τους.

Οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας τις τρέχουσες ανάγκες κάλυψαν οι απερχόμενοι, γι’ αυτό και συχνά υπήρξαν εντάσεις με τους νεοεκλεγμένους που ανυπομονούσαν.

Στις 28 Ιουνίου ο β’ γύρος των εκλογών υπό όρους

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο ακυρωθείς δεύτερος γύρος θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρίμηνο. Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε για την Κυριακή 28 Ιουνίου ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και το Ιατρικό Συμβούλιο.

Αφορά σχεδόν 5000 δήμους μεταξύ των οποίων και μεγάλες πόλεις όπως Παρίσι και Λυών.

Η απόφαση, στην οποία υπάρχει και η «ρήτρα ακύρωσης» στην περίπτωση νέας εξάπλωσης του ιού, θα πρέπει να επικυρωθεί προσεχώς από Κοινοβούλιο και Γερουσία.

Στις 12 Ιουνίου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Στην περίπτωση νέας ακύρωσης, για τους 5000 δήμους θα γίνουν το φθινόπωρο και οι δύο γύροι.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο