Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός : Αγωνία και προβληματισμός για φέτος το καλοκαίρι

Τουρισμός : Αγωνία και προβληματισμός για φέτος το καλοκαίρι

Την ίδια στιγμή, τα κλειστά σύνορα και η επιβολή περιορισμών σε ταξίδια και μετακινήσεις «προσγείωσαν» απότομα τα τουριστικά έσοδα στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Με αγωνία παρακολουθούν οι άνθρωποι της ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας», δηλαδή του τουρισμού, τις εξελίξεις τόσο στα επιδημιολογικά δεδομένα του κοροναϊού όσο και στα μέτρα στήριξης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα οφείλουν να τηρήσουν, εφόσον επαναλειτουργήσουν.

Την ίδια στιγμή, τα κλειστά σύνορα και η επιβολή περιορισμών σε ταξίδια και μετακινήσεις «προσγείωσαν» απότομα τα τουριστικά έσοδα στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έκαναν βουτιά 71% τον Μάρτιο και κατά 17,1% στο τρίμηνο, υποχωρώντας στα 619 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η κατάρρευση του Μαρτίου αποτελεί πικρή πρόγευση για τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την καίρια συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ.

Ωστόσο, αντιμέτωποι με μία ακόμη πρόκληση βρίσκονται επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στη χώρα μας λόγω του σχεδίου «restart tourism» που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου και του φόβου εμφάνισης εισαγόμενων κρουσμάτων κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον καθηγητής λοιμωξιολογία, Ν. Σύψα ο κίνδυνος των εισαγόμενων κρουσμάτων υπάρχει, μιας και δεν θα γίνονται τεστ κοροναϊού στους τουρίστες πριν έρθουν στη χώρα μας», ωστόσο, έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας  πως «θεωρώ ότι θα περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς κρούσματα, θα αντιμετωπίσουμε σποραδικά κρούσματα, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε επαρκώς».

Τι λένε οι ειδικοί του τουρισμού στο MEGA

Δύο ειδικοί του ελληνικού τουρισμού φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και άνοιξαν τα «χαρτιά» τους για την «κουτσουρεμένη» μα κρίσιμη τουριστική σεζόν που ανοίγεται.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα πρωτόκολλα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε, ούτως ώστε να λειτουργήσουμε και για τους πελάτες αλλά και για εμάς και το προσωπικό μας σε απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση υγιεινής. Βέβαια, θα χρειαστούν διευκρινίσεις και σεμινάρια εκπαίδευσης πριν ξεκινήσουμε» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

«Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, γιατί πρέπει να προκαλέσουμε τη ζήτηση το επόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα για τον τουρισμό της χώρας μας, όπου το 95% προέρχεται από το εξωτερικό» υπογράμμισε με νόημα, τονίζοντας παράλληλα, ότι μεγάλη σημασία έχουν και οι εξελίξεις στο εργασιακό μέτωπο της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιώργος Βερνίκος, επισήμανε ότι η έλευση του κοροναϊού «πάγωσε τη λειτουργία της οικονομίας μας και δόθηκε προτεραιότητα στην υγεία μας».

Ο κ. Βερνίκος έκανε λόγο για λήψη πρωτόγνωρων μέτρων, προκειμένου να σταθεί όρθια η οικονομία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Παράλληλα, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία «ότι σωθεί από τον τουρισμό φέτος», σημειώνοντας ότι τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, ελληνικά και ευρωπαϊκά, λαμβάνονται προκειμένου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024