Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημόπουλος στο in.gr: Ίσως να έχουμε εμβόλιο το χειμώνα – Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Δημόπουλος στο in.gr: Ίσως να έχουμε εμβόλιο το χειμώνα – Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας

«Έχουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπου υπάρχει μία πολύ ταχεία εξέλιξη ανάπτυξης του εμβολίου» τονίζει μιλώντας στο in.gr ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

«Είναι πιθανό να έχουμε ένα εμβόλιο ακόμη και μέσα στον χειμώνα» τονίζει στο in.gr ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι η παραγωγή του σε τεράστιες ποσότητες και η διάθεσή του σε χαμηλές τιμές ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι χώρες.

Στο ερώτημα πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ο καθηγητής αιματολογίας – ογκολογίας υπογραμμίζει είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί. «Πιθανό να γίνει όπως με τη γρίπη που ξεκινάει τον Οκτώβριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται για τις μεταλλάξεις που παρατηρούνται στον κοροναϊό, καθώς – όπως λέει – δεν φαίνεται να επηρεάζουν την παραγωγή εμβολίου γιατί δεν είναι σε περιοχές που στοχεύουν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια.

Στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, για το αν δηλαδή πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά αρχές Ιουνίου, τονίζει πως υπάρχουν υπέρ και κατά και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να πει κανείς 100% ποια είναι η σωστή προσέγγιση.

Ίσως έχουμε εμβόλιο μέσα στον χειμώνα

Τα βλέμματα όλων των επιστημόνων έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα τόσο στην ανάπτυξη εμβολίου όσο και στην ανακάλυψη των σωστών αντιικών φαρμάκων για την «εξουδετέρωση» του κοροναϊού.

«Έχουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπου υπάρχει μία πολύ ταχεία εξέλιξη ανάπτυξης του εμβολίου. Εκεί που υπό άλλες συνθήκες θα περιμέναμε ένα με δύο χρόνια για την ανακάλυψη του εμβολίου», τονίζει, τελικά μπορεί να έρθει πολύ νωρίτερα καθώς έχουν πέσει αρκετά χρήματα στο ερευνητικό κομμάτι.

Βλέπουμε, προσθέτει, ενθαρρυντικά μηνύματα από αρκετές ερευνητικές ομάδες, όπως αυτή της Οξφόρδης.

«Είναι πιθανό να έχουμε ένα εμβόλιο ακόμη και μέσα στον χειμώνα. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι μόνο να φτιάξεις το κατάλληλο εμβόλιο, αλλά να μπορέσει να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και να είναι οικονομικό».

Δεν είναι δυνατόν προσθέτει, το εμβόλιο να αποτελέσει στοιχείο διαχωρισμού των κρατών σε πλούσια και φτωχά.

«Πρέπει να φτιαχτούν δισεκατομμύρια παρτίδες. Πρέπει να κτιστούν εργοστάσια και να συνεργαστούν φαρμακευτικές εταιρείες».

Να ανοίξουν ή όχι τα δημοτικά τον Ιούνιο;

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων φαίνεται πως θα δώσει το «πράσινο φως» για την επάνοδο των μαθητών στα δημοτικά στις αρχές Ιουνίου με την κυβέρνηση να λαμβάνει την τελική απόφαση. Ωστόσο, το ερώτημα αν πρέπει να επιστρέψουν ή όχι δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά σχεδόν από κανέναν επιστήμονα.

«Πραγματικά νομίζω ότι δεν μπορεί να πει κανείς 100% ποια είναι η σωστή προσέγγιση. Υπάρχουν και τα υπέρ και τα κατά και στις δύο περιπτώσεις.

Η ειδική επιτροπή που ασχολείται με αυτά τα θέματα βλέπει προφανώς ότι δεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και πιθανόν να συναινέσει στο άνοιγμά τους τον Ιούνιο.

Είναι προφανές ότι τα παιδιά αυτών των ηλικιών δεν μπορούν να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, ωστόσο τα παιδιά έχουν αρχίσει να βγαίνουν και αυτά σιγά σιγά από το σπίτι» τονίζει στο in.gr ο κ. Δημόπουλος.

Μάλιστα σχολιάζοντας εμμέσως και την έντονη κριτική που υπάρχει στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία, τονίζει πως είναι κρίμα αυτό το ζήτημα να αποτελεί πεδίο διαφοροποιήσεων.

Απαιτείται πολυπαραγωγική προσέγγιση για τη θεραπεία του κοροναϊού

Ο Θάνος Δημόπουλος αναφέρεται και στο μείζον ζήτημα που αφορά στην θεραπεία του ιού αλλά και στη δυσκολία που έχουν οι ιογενείς λοιμώξεις στην θεραπευτική προσέγγιση.

«Όσο αφορά το φάρμακο, θα πρέπει να πούμε ότι οι ιογενείς λοιμώξεις δεν είναι σαν τα βακτήρια όπου κάνεις ένα αντιβιόγραμμα και παίρνεις το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Οι ιογενείς λοιμώξεις αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα. Για τον HIV μας πήρε 30 χρόνια για να ανακαλυφθούν κατάλληλα φάρμακα».

Σημειώνει δε πως αρκετές επιπλοκές που παρατηρούνται μπορεί να μην οφείλονται στον ίδιο τον ιό αλλά σε μία αντίδραση του οργανισμού προς τον ιό ο οποίος κάνει επί της ουσίας μία φλεγμονώδη αντίδραση.

Για τη θεραπεία του ιού, σημειώνει, απαιτείται μία πολυπαραγοντική προσέγγιση . «Πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικά φάρμακα και να χορηγούμε αντισώματα που να μπλοκάρουν τον ιό , είτε με τη μορφή πλάσματος ή με μονοκλωνικά αντισώματα που φτιάχνονται στο εργαστήριο».

Χρειάζονται όμως, προσθέσει, περισσότερες μελέτες για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. «Με την χλωροκίνη για παράδειγμα, φαίνεται ότι δεν αποδίδει όσο θα θέλαμε.

Για τη μετάλλαξη του ιού

Αναφορικά με πιθανές μεταλλάξεις του ιού και κατά πόσον αυτές μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβολίου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ είναι καθησυχαστικός καθώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δείχνουν πως δεν αλλάζει η στρατηγική των επιστημόνων.

«Προς το παρόν οι ειδικοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, λένε ότι οι μεταλλάξεις που παρατηρούνται δεν φαίνεται να επηρεάζουν την παραγωγή εμβολίου γιατί δεν είναι σε περιοχές που στοχεύουν τα υπό ανάπτυξη εμβόλια. Λένε ακόμη ότι οι κοροναϊοί είναι πιο σταθεροί στον τομέα αυτό σε σχέση με τον ιό της γρίπης».

Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να τα πήγε εξαιρετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο οι επιστήμονες και οι Αρχές της χώρας παραμένουν σε εγρήγορση καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα.

Στο ερώτημα πότε θα έρθει και αν θα είναι ισχυρότερο από το πρώτο, η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Δεν μπορεί να ξέρει κανείς πότε θα έρθει ακριβώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Βλέπουμε ένα χαμηλό ποσοστό ασθενών να έχει αναπτύξει αντισώματα. Πιθανό να γίνει όπως με τη γρίπη που ξεκινάει τον Οκτώβριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο».

Πώς πρέπει να θωρακιστεί η χώρα ενόψει του δεύτερου κύματος

Στο μυαλό όλων έρχεται, θέλοντας και μη, το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει – σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας – σε νέο lockdown προκειμένου να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες.

Παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής, χρειάζονται περαιτέρω βήματα – σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο – ώστε να είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι.

«Θέλει ενίσχυση ο ΕΟΔΥ ,να υπάρχουν άτομα που θα κάνουν πιο πολλά τεστ και ιχνηλάτηση κρουσμάτων με το που θα διαγνωσθεί σε κάποιον ο ιός.

Επίσης, χρειάζεται αρτιότερος τεχνολογικός εξοπλισμός, επάρκεια σε υλικά για το νοσηλευτικό προσωπικό και βεβαίως προσλήψεις για τις Δομές Υγείας».

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024