Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις νομαρχίες Οσάκα, Κιότο και Χιόγκο, καθώς τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό μειώνονται, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, εξέλιξη η οποία δημιουργεί προσδοκίες για την ανάκαμψη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Στο Τόκιο και σε τέσσερις άλλες νομαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου νησιού Χοκάιντο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ. Τα μέτρα πάντως ήδη χαλάρωσαν σε πολλές περιοχές της ιαπωνικής επικράτειας.

«Πιστεύω ότι είναι ασφαλές να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κιότο, στην Οσάκα και στο Χιόγκο δοθέντος ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται κάτω από το 0,5 κρούσμα ανά 100.000 κατοίκους και η κατάσταση στις υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκεται υπό έλεγχο», ανέφερε ο Νισιμούρα κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, που έγινε με παρόντα τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο Νισιμούρα έκανε αυτή την αναγγελία με την έγκριση μιας επιτροπής ειδικών, που αποτελούσε προαπαιτούμενο.

Στην Ιαπωνία δεν σημειώθηκε εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ως χθες Τετάρτη, στη χώρα καταγράφονταν 784 θάνατοι από την COVID-19 επί συνόλου 16.433 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Όμως η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν ήδη βύθισαν την ιαπωνική οικονομία σε ύφεση.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, όπως και άλλοι ηγέτες, αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να εφαρμοστούν μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού και την ανάγκη να αποκατασταθεί η λειτουργία της οικονομίας.

Μέχρι στιγμής, στις δυτικές νομαρχίες Κιότο, Οσάκα και Χιόγκο κατά μέσον όρο καταγράφονται 0,09 κρούσματα μόλυνσης ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης αυτός ανέρχεται σε 0,59 και στη Χοκάιντο στο 0,69.

Η διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεστ και η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη σε κάθε απόφαση.

Τα νέα κρούσματα στο Τόκιο τις τελευταίες ημέρες έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιους αριθμούς. Στην Οσάκα, τη μητρόπολη της δυτικής Ιαπωνίας, δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα.

Η εξέλιξη καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την αναγγελία του Άμπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί σε όλη την επικράτεια θα αρχίσουν να αίρονται κατά φάσεις στις περισσότερες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο