Την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν το lockdown που είχαν επιβάλει με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, η Σουηδία, η οποία ξεχωρίζει για την πιο χαλαρή προσέγγισή της απέναντι στην πανδημία, εξετάζει να διατηρήσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει για καιρό.

«Η μάχη κατά της Covid-19 είναι ένας μαραθώνιος. Τα μέτρα που ελήφθησαν επιλέχθηκαν διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί να διατηρηθούν σε ισχύ μακροπρόθεσμα» είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ώρα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επιστρέφουν σταδιακά στις εργασίες τους, η Σουηδία εξακολουθεί να συστήνει την τηλεργασία.

Και εξηγεί στους πολίτες ότι πρέπει να ζουν για μεγάλο διάστημα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η απαγόρευση των επισκέψεων στους οίκους ευγηρίας, όπου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από τους μισούς θανάτους, θα παραμείνει σε ισχύ πιθανότατα επί πολλούς μήνες ακόμη, προειδοποίησε η κυβέρνηση.

Η σκανδιναβική χώρα έχει διατηρήσει ανοιχτά τα σχολεία, τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ζητώντας όμως από όλους να «αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Μέχρι χθες στη Σουηδία είχαν αναφερθεί 3.743 θάνατοι σε σύνολο 30.800 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε σχέση με αυτό που παρατηρείται στις γειτονικές της χώρες, που έχουν υιοθετήσει περιοριστικά μέτρα.

Η Σουηδία καταγράφει 371 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τον ιστότοπο συλλογής στατιστικών δεδομένων Worldometer.

Στη Δανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 95, στη Φινλανδία 54 και στη Νορβηγία 43.

Βιώσιμη στρατηγική

Οι σουηδικές Αρχές θεωρούν ότι η στρατηγική τους μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για μεγάλο διάστημα, αντίθετα με αυτήν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες ερωτήματα για την άρση του lockdown και τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων.

«Προφανώς είναι αρκετά εύκολο να αποφασιστεί ένα lockdown, αλλά η άρση του είναι πολύ πιο δύσκολη» εκτιμά ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας.

Η Σουηδία θεωρεί ήδη από την αρχή της επιδημίας ότι ο ιός δε θα εξαφανιστεί αμέσως και ότι πρέπει να κυκλοφορεί αργά στην κοινωνία, ώστε να μην εξαντλήσει το υγειονομικό σύστημα, ακόμη κι αν οι πιο ηλικιωμένοι και πιο ευάλωτοι πρέπει να πληρώσουν το τίμημα.

Μέχρι στιγμής τα σουηδικά νοσοκομεία, αν και εργάζονται σε «δύσκολες» συνθήκες, δεν έχουν φτάσει ακόμη στα όριά τους.

Ακόμη κι αν ο Άντερς Τέγκνελ πιστεύει ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να εκτιμηθεί αν το lockdown θα είχε επιτρέψει να περιοριστεί το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα, ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα είναι πιθανό, σύμφωνα με τον ίδιον, να είναι λιγότερο επιθετικό στη Σουηδία σε σχέση με άλλες χώρες που υιοθέτησαν περιοριστικά μέτρα.

Μαθήματα

Τα περισσότερα μέτρα στη Σουηδία τα στηρίζει η κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και δεν είναι υποχρεωτικά, εναπόκεινται στην καλή θέληση του καθενός.

«Πιστεύω ότι η σουηδική στρατηγική αποδεικνύεται βιώσιμη. Έχουμε τώρα δεδομένα που δείχνουν ότι οι άνθρωποι συμμορφώνονται ολοένα και περισσότερο προς τις συστάσεις μας» δήλωσε ο Τέγκνελ.

Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για τις μολυσματικές ασθένειες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα προειδοποίησε ότι ο κόσμος «πρέπει να προετοιμαστεί για τουλάχιστον 18 με 24 μήνες σημαντικής παρουσίας της Covid-19, με μεγάλες εστίες να εμφανίζονται περιοδικά σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές».

Η Σουηδία εκτιμά ότι η εμπειρία της μπορεί να φανεί χρήσιμη και σε άλλες χώρες.

«Πιστεύω ότι ίσως μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τους συναδέλφους μας στη Σουηδία» επιβεβαίωσε ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα τέλη Απριλίου.

Με έναν αστερίσκο: η στρατηγική αυτή ίσως είναι δύσκολο να υιοθετηθεί αλλού, όπου οι Αρχές δε χαίρουν του ίδιου αυξημένου επιπέδου εμπιστοσύνης από τους πολίτες.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο