Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σχέδιο «μπαζούκας» 17 δισ. για εργασία, οικονομία και τουρισμό

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Σχέδιο «μπαζούκας» 17 δισ. για εργασία, οικονομία και τουρισμό

Δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αφορούν τόσο σε μείωση φορολογικών συντελεστών όσο και στην παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει στις 18:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αφορούν τόσο σε μείωση φορολογικών συντελεστών όσο και στην παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις αναμένεται να ανακοινώσει στις 18:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μήνυμά τους προς του πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως πρώτιστο στόχο την αναχαίτιση της ύφεσης.

Με αυτό το νέο πακέτο, το οποίο κυβερνητικά στελέχη αποκαλούν «μπαζούκας» στην οικονομία, στόχος είναι η χώρα να διεκδικήσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τη μικρότερη φετινή πίτα του τουρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να πειστούν οι διστακτικοί επαγγελματίες, να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και να κρατηθούν ζωντανές όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το μήνυμα του πρωθυπουργού θα είναι μακροσκελές. Σε αυτό αναμένεται αφενός να επαναλάβει ότι η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για τον τουρισμό και πως δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη στο παρελθόν, αφετέρου να εξηγήσει ότι είναι εφικτό να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, να μειωθεί η ύφεση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η ανάκαμψη που αναμένεται το 2021 να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη.

Προστασία σε εργαζομένους

Κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας της κυβέρνησης αναμένεται να μπουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων:

– Εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης.

– Εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

– Επαγγελματίες.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι με τη στήριξη αυτού του χώρου, η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπέμψει καλύτερη εικόνα και να κερδίσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των ξένων επισκεπτών, ώστε να αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» σε ένα αντικειμενικά δύσκολο καλοκαίρι.

Οι φορολογικές «ανάσες»

Ειδικότερα, στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

– Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

– Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.

– Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας όμως θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ενώ εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική πορεία, είναι ανοιχτό τα εποχικά να ξεκινήσουν να λειτουργούν αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στις 9 Ιουνίου.

– Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, με χρήση πόρων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

– Μείωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ από φέτος για όσους εκμισθωτές υπέστησαν μείωση ενοικίου

– Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα το επιλέξουν

– Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024