Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο πακέτο μέτρων από Μητσοτάκη: Τουρισμός, ΦΠΑ, εκπτώσεις φόρων και στήριξη εργαζομένων

Νέο πακέτο μέτρων από Μητσοτάκη: Τουρισμός, ΦΠΑ, εκπτώσεις φόρων και στήριξη εργαζομένων

Η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν, που ήδη έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κοροναϊού.

Ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση κάνει έναν αγώνα δρόμου για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν, που ήδη έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση του κοροναϊού.

Με νέο του μήνυμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα μέτρα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και ρυθμίσεις για την στήριξη της εργασίας και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις τα οποία θα εξειδικεύσουν στη συνέχεια οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση του Τουρισμού έχει αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ως προς το εσωτερικό, το σχέδιο απαντά στις αγωνίες επιχειρηματιών και εργαζομένων με τα μέτρα στήριξης που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων. Ενώ ως προς το εξωτερικό θα εμπεδώσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες και τις διακοπές τους.

Το σχέδιο

Στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:

– Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώροι εστίασης ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου και από την ίδια ημέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά, με τήρηση των κανόνων για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

– Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.

– Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας όμως θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, ενώ εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική πορεία, είναι ανοιχτό τα εποχικά να ξεκινήσουν να λειτουργούν αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στις 9 Ιουνίου.

– Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, με χρήση πόρων από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

– Μείωση φόρου εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ από φέτος για όσους εκμισθωτές υπέστησαν μείωση ενοικίου

– Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα το επιλέξουν

– Παράταση ειδικής αποζημίωσης (533-800 ευρώ), μείωση ενοικίου και αναστολής πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν

Τι θα γίνει με τους τουρίστες: Καραντίνα ή όχι;

Υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας, όπως η κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας μετά τις 15 Ιουνίου. Τέτοια μέτρα, ωστόσο, εμπεριέχουν το χαρακτήρα της αμοιβαιότητας ύστερα από συνεννόηση με άλλα κράτη και διμερείς συμφωνίες.

Σημειώνεται πάντως ότι η αρχική ελληνική πρόταση για διενέργεια τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι για όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται τελικώς στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ κι εγκαταλείπεται από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο BBC άφησε ανοιχτό οι Βρετανοί που επισκέπτονται τη χώρα μας όταν ξεκινήσει για τα καλά η τουριστική «μηχανή» να μην μπαίνουν σε καραντίνα, υπό τον όρο ότι θα ισχύει το ίδιο και για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Συνολικά, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων, έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 46.000 άτομα τα οποία τέθηκαν σε καραντίνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση 3.389 πολίτες.

Συνεχίζεται, επίσης, και ο έλεγχος των πτήσεων εξωτερικού. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι επιβαίνοντες υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Αθήνα και παραμένουν για μία ημέρα περίπου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, μέχρι να τους ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του τεστ.

Σε περίπτωση που το τεστ είναι θετικό, η 14ημερη καραντίνα ολοκληρώνεται υποχρεωτικά στο ξενοδοχείο. Αν το τεστ είναι αρνητικό, υπάρχει δυνατότητα να αποχωρήσει κανείς από το ξενοδοχείο και να ολοκληρώσει την καραντίνα, στην κατοικία στην οποία έχει αναφέρει στη φόρμα που έχει συμπληρώσει. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024