Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στοιχεία - φωτιά από τον Guardian για επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Μάλτα

Στοιχεία – φωτιά από τον Guardian για επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Μάλτα

Μια σειρά φωνητικών μηνυμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του Guardian επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της κυβέρνησης της Μάλτας να χρησιμοποιεί ιδιωτικά σκάφη, ενεργώντας κατ 'εντολή των ενόπλων δυνάμεών της, προκειμένου να επιστρέψει πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης της Λιβύης.

Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τη στρατηγική της Μάλτας ωθώντας  πρόσφυγες πίσω Λιβύη αποκάλυψε μια γυναίκα που επέζησε από το ταξίδι της διασχίζοντας τη Μεσόγειο, το οποίο όμως απέβη μοιραίο για 12 ανθρώπους.

Μια σειρά φωνητικών μηνυμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του Guardian επιβεβαίωσαν τη στρατηγική της κυβέρνησης της Μάλτας να χρησιμοποιεί ιδιωτικά σκάφη, ενεργώντας κατ ‘εντολή των ενόπλων δυνάμεών της, προκειμένου να επιστρέψει πρόσφυγες στα κέντρα κράτησης της Λιβύης.

Η γυναίκα είπε ότι το πλοίο το οποίο προσπαθούσε να φτάσει στην Ευρώπη είχε αναχαιτιστεί από ένα πλοίο που στρατολογήθηκε από τις αρχές της Μάλτας, το οποίο μετέφερε τους επιβάτες πίσω στην Τρίπολη.

Τον περασμένο μήνα, δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν την ύπαρξη μυστικού συμφώνου μεταξύ της La Valletta και των ιδιοκτητών τουλάχιστον τριών μηχανότρατων.

Ο λογαριασμός της γυναίκας αντιστοιχεί σε αυτόν των άλλων επιζώντων που μίλησαν στο Alarm Phone, μια υπηρεσία άμεσης επικοινωνίας για μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, η οποία έθεσε για πρώτη φορά την υπόθεση.

Η βάρκα της ξεκίνησε από την ακτή της Λιβύης το βράδυ της 9ης Απριλίου, είπε. Περίπου 63 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού έξι εβδομάδων και ενός κοριτσιού δύο ετών – τα περισσότερα από αυτά από την υποσαχάρια Αφρική.

Ένα πρώτο πλοίο πέρασε δελεαστικά κοντά τους. «Το σκάφος ονομάστηκε Medkon Lines», είπε η γυναίκα, η οποία έδειξε μια φωτογραφία του σκάφους. «Προσπαθήσαμε να το σταματήσουμε για να μας σώσει. Τρεις άντρες πήδηξαν στο νερό για να φτάσουν, αλλά σε ένα λεπτό εξαφανίστηκαν στο νερό».

«Μετά από πέντε ημέρες στη θάλασσα, ένα αεροπλάνο της Μάλτας μας εντόπισε», είπε η γυναίκα, της οποίας η ταυτότητα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για την ασφάλειά της. «Νομίζαμε ότι το αεροπλάνο θα καλούσε τους διασώστες, αλλά κανείς δεν ήρθε. Νιώθαμε τόσο κουρασμένοι και δεν είχαμε καν νερό ή φαγητό».

Τέσσερις άλλοι άντρες, σχεδόν αναίσθητοι από τη δίψα και την πείνα, πνίγηκαν, είπε.

Η κυβέρνηση της Μάλτας δεν απάντησε για σχόλια στον Guardian. Ωστόσο, σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου, οι αρχές στη Λα Βαλέτα επιβεβαίωσαν ότι «συντονίζει τη διάσωση ενός μεταναστευτικού σκάφους με τη βοήθεια ενός εμπορικού σκάφους» και την 1η Μαΐου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα πλοία, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα, είπε: «Τίποτα δεν εμποδίζει ένα κράτος να χρησιμοποιεί ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία».

Ένας εκπρόσωπος του Alarm Phone είπε: «Δώδεκα άνθρωποι έχουν πεθάνει ενώ η Μάλτα και η Ευρώπη είναι απλοί θεατές. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτοί οι θάνατοι είναι το άμεσο αποτέλεσμα των πολιτικών μη βοήθειας της Μάλτας και της Ευρώπης, και η σαφής πρόθεσή τους να αφήσουν τους ανθρώπους να πεθάνουν στη θάλασσα. Αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024