Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος νόμος Ορμπάν με άρωμα Μεσαίωνα βάζει τέλος στα δικαιώματα των τρανς ατόμων

Νέος νόμος Ορμπάν με άρωμα Μεσαίωνα βάζει τέλος στα δικαιώματα των τρανς ατόμων

Η κυβέρνηση Ορμπάν προχώρησε στην ψήφιση νομοσχεδίου που αναμένεται να αυξήσει τις διακρίσεις κατά των τρανς πολιτών

Το ουγγρικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το τέλος της νομικής αναγνώρισης των τρανς ατόμων, μέσα από ένα νομοσχέδιο που οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι «οδηγεί τη χώρα πίσω στον Μεσαίωνα».

Ο νέος νόμος ορίζει το φύλο ως απόρροια των χρωμοσωμάτων κατά τη γέννηση, πράγμα που συνεπάγεται την ακύρωση της δυνατότητας των τρανς ατόμων να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα φύλου τους σε επίσημα έγγραφα.

Οι ψήφοι του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος Fidesz με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν ήταν αρκετοί ώστε το νομοσχέδιο να περάσει με 134 έναντι 56 ψήφων και 4 απόντων.

Αν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση Ορμπάν υπερψήφισε νόμο που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να διοικεί επ’ αόριστον μέσω διαταγμάτων, το νομοσχέδιο για τα τρανς άτομα ήταν μέρος ευρύτερης νομοθεσίας που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο βάσει της κανονικής διαδικασίας. Προτάθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό στις 31 Μαρτίου, την Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας και τα υπόλοιπα κόμματα κατέθεσαν διορθώσεις, οι οποίες απορρίφθηκαν μία προς μία την Τρίτη.

Κίνδυνος αύξησης των τρανσφοβικών επιθέσεων

Ο νόμος έχει καταδικαστεί από φωνές εντός και εκτός της χώρας. Η Bernadett Szel, βουλεύτρια της αντιπολίτευσης περιέγραψε το νόμο ως «σατανικό» κατά την ομιλία της στη βουλή.

Τα τρανς άτομα και οι αλληλέγγυοι αναφέρουν ότι ο νόμος θα οδηγήσει σε αύξηση των διακρίσεων κατά της κοινότητας, ειδικά από τη στιγμή που η καθημερινότητα στην Ουγγαρία απαιτεί συχνή επίδειξη της ταυτότητας των πολιτών. Επιπλέον, σημαίνει ότι τα τρανς άτομα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν όνομα που αρμόζει στην ταυτότητα φύλου τους, καθώς ο ουγγρικός νόμος απαιτεί η επιλογή των ονομάτων να γίνεται βάσει μιας λίστας που τηρείται από την Ακαδημία Επιστημών της χώρας και η οποία διακρίνει τα ονόματα με βάση το φύλο.

«Ουσιαστικά, σημαίνει ότι θα πρέπει διαρκώς να αποκαλύπτουμε σε αγνώστους την ταυτότητά μας ως τρανς άτομα», αναφέρει στον Guardian η Ivett Ördög, μια τρανς γυναίκα που ζει στη Βουδαπέστη.

Η ουγγρική ομάδα Háttér Society υπέρ των τρανς δικαιωμάτων, τόνισε την Τρίτη ότι ο νόμος παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την νομολογία του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και προηγούμενες αποφάσεις του Ουγγρικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πυλώνας της πολιτικής Ορμπάν η ομοφοβία

Από το 2017 ο νομικός επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας φύλου στη χώρα έχει ουσιαστικά παγώσει, ενώ όλοι οι άνθρωποι που περίμεναν την εκτέλεση της νομικής διαδικασίας θα δουν τα αιτήματά τους να απορρίπτονται. Το ίδιο ισχύει και για κάθε νέα αίτηση. Επιπλέον, καθώς η νέα κατηγοριοποίηση αφορά το «φύλο κατά τη γέννηση» έχουν εκφραστεί φόβοι ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη στοχοποίηση τρανς ατόμων που έχουν ήδη προχωρήσει σε νομικό επαναπροσδιορισμό του φύλου τους.

Η κυβέρνηση Ορμπάν χρησιμοποιεί όλο και εντονότερα τη ρητορική κατά των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στα πλαίσια αυτού που αντιλαμβάνεται ως πολιτισμικό πόλεμο και έχει θέσει τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» στο επίκεντρο πολλών από τις πολιτικές της. Τη χρονιά που μας πέρασε, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και σύμμαχος του Ορμπάν είχε φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίσει τα ομόφυλα ζευγάρια που υιοθετούν παιδιά, παιδόφιλους.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024