Αντιδρά και πάλι η Μόσχα στη λεγόμενη «αμερικανική πυρηνική ομπρέλα» στην Πολωνία και την Τσεχία, υπογραμμίζοντας πως «η αναδιάταξη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία στην Πολωνία θα περιπλέξει τις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ και να κλιμακώσει τις εντάσεις».

Αυτά ανακοίνωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ως απάντηση στη δήλωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Πολωνία, Ζορζέτ Μοσμπάτσερ ότι η Πολωνία θα μπορούσε να πάρει τη θέση της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο της συμμαχίας, με τη μετεγκατάσταση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επανειλημμένα προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η απόφαση των γειτόνων της της Ανατολική Ευρώπης να φιλοξενήσουν στρατηγικά συστήματα που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συστοιχιών του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Aegis Ashore, «τους καθιστά στόχους στη στρατηγική πυρηνική αντίδραση της Ρωσίας σε περίπτωση πολέμου».

«Ελπίζουμε ότι η Ουάσιγκτον και η Βαρσοβία γνωρίζουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα τέτοιων δηλώσεων, οι οποίες κλιμακώνουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ που περνούν ούτως ή άλλως μια δύσκολη περίοδο και θέτουν, επίσης, σε κίνδυνο την υλική βάση της ευρωπαϊκής ασφάλειας η οποία ήδη υπονομεύεται από μονομερείς κινήσεις των ΗΠΑ, πρώτα απ’ όλα την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς» είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα.

«Η επιστροφή των αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών σε έδαφος των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι μια πραγματική συμβολή στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η Ρωσία το έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό, επέστρεψε όλα τα πυρηνικά όπλα στην εθνική της επικράτεια» κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr