Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Astrid Kirchherr : Πέθανε η φωτογράφος που απαθανάτισε τους Beatles για πρώτη φορά

Astrid Kirchherr : Πέθανε η φωτογράφος που απαθανάτισε τους Beatles για πρώτη φορά

Η Astrid Kirchherr με τον φακό της απαθανάτισε για πρώτη φορά τους Beatles, πριν το συγκρότημα γίνει μουσικό φαινόμενο

Πέθανε, σε ηλικία 81 χρονών η Astrid Kirchherr, η φωτογράφος που με τον φακό της απαθανάτισε για πρώτη φορά τους Beatles.

Ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», στο οποίο σημειωνόταν ότι η Kirchherr απεβίωσε μετά από «σύντομη, σοβαρή ασθένεια».

Τα πρώτα «κλικ» των θρυλικών Σκαθαριών

Αφού παρακολούθησε κάποιες συναυλίες των Beatles στο Αμβούργο, τη γενέτειρά της, το 1960 -η σύνθεση του συγκροτήματος ήταν τότε ο John Lennon, ο Paul McCartney, ο George Harrison, ο ντράμερ Pete Best και ο μπασίστας και «πέμπτο» Σκαθάρι, Stuart Sutcliffe-, τους έπεισε να την ακολουθήσουν σε ένα κοντινό λούνα παρκ, όπου τραβήχτηκαν οι πρώτες φωτογραφίες του συγκροτήματος.

https://www.instagram.com/p/CAWcKr_sDNL/?utm_source=ig_web_copy_link

«Ήταν όλοι τους τόσο νέοι, κι εγώ ήμουν τόσο διαφορετική. Ήμουν λίγο πιο μεγάλη σε ηλικία, είχα δικό μου διαμέρισμα, δικό μου αυτοκίνητο και δική μου καριέρα. Δεν είχαν ξανασυναντήσει άλλον σαν κι εμένα» είχε πει η Kirchherr για τη συνάντησή της με τα Σκαθάρια.

«Κατά κάποιον τρόπο ήμουν η φιγούρα της μάνας».

Λίγο μετά την πρώτη συνάντηση, ο Sutcliffe και η Kirchherr ξεκίνησαν σχέση και αρραβωνιάστηκαν τον Νοέμβριο του 1960.

Τον Ιούνιο του 1961, ο Sutcliffe εγκατέλειψε τους Beatles για να σπουδάσει ζωγραφική στο Hamburg College of Art. Πέθανε από εγκεφαλικό τον Απρίλιο του 1962, σε ηλικία 21 χρονών.

Οι σχέση των δυο τους είναι στο επίκεντρο της ταινίας του 1994 «Backbeat», ταινίας για την περίοδο των Beatles στο Αμβούργο.

Στην Astrid Kirchherr πιστώνεται επίσης και η εμφάνισή τους με τη mop-top κόμμωση.

Ο Harrison είχε κάποτε πει ότι «η Astrid ήταν ο άνθρωπος που περισσότερο από κάθε άλλον επηρέασε την εμφάνισή μας. Μας έκανε να φαινόμαστε ωραίοι».

Η φωτογράφος ωστόσο αρνήθηκε τα εύσημα, επισημαίνοντας ότι πολλοί σπουδαστές σε σχολές Καλών Τεχνών εκείνη την εποχή στη Γερμανία είχαν αυτή την κόμμωση – συμπεριλαμβανομένου και του πρώην της, του Klaus Voorman, ο οποίος στη συνέχεια ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης των Beatles.

View this post on Instagram

#astridkirchherr

A post shared by P A T R I C I A N I E T O (@patrizolam) on

Το 1964, η Astrid Kirchherr συναντήθηκε και πάλι με τους Fab Four (πλέον, ήταν τέσσερις) για να είναι η φωτογράφος στα πλατό για τα γυρίσματα της ταινίας του 1964 «A Hard Day’s Night».

Τρία χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τον ντράμερ Gibson Kemp, αντικαταστάτη του Ringo Star στους Rory Storm and the Hurricanes όταν ο Ringo αντικατέστησε τον Pete Best στους Beatles. Επίσης, έκανε το πορτρέτο του George Harrison για το «Wonderwall Music» του 1968, το πρώτο σόλο άλμπουμ του Harrison (και σάουντρακ της ταινίας «Wonderwall» που σκηνοθέτησε ο Joe Massot).

Ήταν μια από τις τελευταίες φωτογραφίες της Kirchherr πριν στραφεί επαγγελματικά στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

«God bless you love» τουίταρε, μαθαίνοντας τον θάνατό της, ο Pete Best. «Μοιραστήκαμε υπέροχες αναμνήσεις και τα πιο καταπληκτικά χρόνια ξεφαντώματος».

View this post on Instagram

Remembering photographer Astrid Kirchherr who died last week at 81. Astrid collaborated with the Beatles and took some of the most iconic images of the band. “Kirchherr gave the Beatles an image, a sense of danger, style, androgyny and sexuality.” . . Her entire archive was acquired in 2011 by Ginzburg FineArts. We were fortunate to collaborate with them on producing a number of prints and exhibitions. In September 2013, we produced an exhibition in conjunction with @leicacamerausa and @leicagalleryla. Astrid worked with a Leica Camera when she photographed The Beatles during the filming of A Hard Day’s Night. . . #astridkirchherr #astridkirchherrwiththebeatles #ginzburgfinearts #thebeatles #thefabfour #paulmccartney #johnlennon #stusutcliffe #petebest #georgeharrison #ringostarr #digitalsilverimaging #fineartprints #silvergelatin #silvergelatinprint #archivalprint #printslastlonger #leicacamerausa #leicagalleryla #harddaysnight

A post shared by Digital Silver Imaging (@digitalsilverimaging) on

https://www.instagram.com/p/CAVcIJFhUTu/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CAVcJy-hxxr/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CAVdOvChQbY/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CAVi2xuh_m6/?utm_source=ig_web_copy_link

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024