Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΣΑμεΑ : Επιστολή - κραυγή στον πρωθυπουργό να ανοίξουν τα ειδικά σχολεία

ΕΣΑμεΑ : Επιστολή – κραυγή στον πρωθυπουργό να ανοίξουν τα ειδικά σχολεία

Πάνδημο αίτημα όλων των γονέων και των οικογενειών των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρία, είναι ο σχεδιασμός και η λήψη συνεκτικών μέτρων για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Παρά το ότι η χώρα επιδημιολογικά αντιμετώπισε με απόλυτη σχεδόν επιτυχία τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, έλαβε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και τους τομείς, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν ελήφθησαν μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, αναφέρει σε επιστολή της στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη η ΕΣΑμεΑ.

Εδώ και εβδομάδες η ΕΣΑμεΑ κάνει το ένα διάβημα μετά το άλλο και όπως επισημαίνει κανείς από την κυβέρνηση δεν απαντά πώς θα ανοίξουν τα ειδικά σχολεία, οι δομές ανοιχτής φροντίδας  (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ, ΚΔΑΠμεΑ), τι θα γίνει με τις οικογένειες που είναι τόσο καιρό έγκλειστες https://www.esamea.gr/our-actions. Σε όλη την Ελλάδα γονείς ξεσηκώνονται, στέλνουν επιστολές, βγαίνουν στα κανάλια, μαζεύουν υπογραφές, ώστε να ανοίξουν επιτέλους τα ειδικά σχολεία.

Πάνδημο αίτημα όλων των γονέων και των οικογενειών των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρία, είναι ο σχεδιασμός και η λήψη συνεκτικών μέτρων για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ΚΑΙ των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρία και των γονέων και των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων πρέπει να είναι:

  • η σταδιακή, συντονισμένη και με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα, επαναφορά της πρόσβασης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρία στις εκπαιδευτικές δομές που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, τηρουμένων ανάλογων πρωτοκόλλων προστασίας από τη διασπορά και διάδοση του νέου ιού που ήδη ισχύουν για τις δομές της γενικής εκπαίδευσης,
  • η άμεση επαναλειτουργία δομών ανοικτής φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ, ΚΔΑΠμεΑ), οι οποίες αποτελούν ένα από τα ελάχιστα δυνατά στηρίγματα για την αποφόρτιση της ελληνικής αναπηρικής οικογένειας και μοναδικό πυλώνα στήριξης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρία όλων των ηλικιών, μέσω των προγραμμάτων άτυπης εκπαίδευσης, εκπαίδευσης δεξιοτήτων, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικοποίησης, επίσης με την τήρηση των ανάλογων πρωτοκόλλων προστασίας από τη διασπορά και διάδοση του covid-19,
  • ο άμεσος σχεδιασμός ειδικού προγράμματος θερινών διακοπών, στα πρότυπα του τέως προγράμματος κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας, αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία, με ένα συνοδό ανά άτομο, και ανεξάρτητα εάν αυτά διαμένουν σε οικογενειακά περιβάλλοντα.

«Σε όλες τις επιστημονικές επιτροπές, αλλά και σε όλες τις μελέτες που διενεργήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμός για την επιστροφή των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρία, αλλά και των οικογενειών τους, στην κανονικότητα της καθημερινότητάς τους» καταγγέλει η Ε.Σ.Α.μεΑ και προσθέτει ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης της δικαιολογημένης ανησυχίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρία, και των ίδιων των γονέων των ατόμων με αναπηρία, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης για τα άτομα με αναπηρία, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), προσχολικής ηλικίας, Α’ και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης (Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, ΕΕΕΕΚ, ΕΝΕΕΓΥΛ, Ειδικά Λύκεια) συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες ανοικτής φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ ΑμεΑ και ΚΔΑΠμεΑ). Και τούτο παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων έναντι των επιπτώσεων του κορονοϊού covid-19 και τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων της γενικής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες φοιτούν ΚΑΙ μαθητές με αναπηρία.

Επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική υγεία

Η αναστολή λειτουργίας των εν λόγω δομών, όπως εξηγεί, είχε επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική υγεία και στην υποβάθμιση της προόδου σε επίπεδο γνωστικό, κινητικότητας και κοινωνικών δεξιοτήτων από την αποκοπή της πρόσβασης των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρία, σε ζωτικής σημασίας για εκείνους/ες υπηρεσίες, λόγω των ιδιαίτερων και αυξημένων αναγκών που απορρέουν από την αναπηρία τους και ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

«Οι γονείς και οι οικογένειές τους, αναπόφευκτα σήκωσαν το βαρύτερο φορτίο της διαχείρισης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τον εγκλεισμό και τον αποκλεισμό των παιδιών τους από όλες τις δομές, με τις αντοχές τους να κινδυνεύουν δραματικά να εξαντληθούν στην περίπτωση που κληθούν να υποκαταστήσουν το ρόλο του εξειδικευμένου προσωπικού για τα παιδιά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» τονίζει.

Προειδοποιεί δε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός (τόσο στις οικίες τους, όσο και στις δομές κλειστής περίθαλψης ή υποστηριζόμενης διαβίωσης, δημόσιες και ιδιωτικές), οδηγεί σε στιγματισμό και κοινωνικό αποκλεισμό, δεδομένου ότι μεταξύ των ατόμων με αναπηρία υπάρχουν και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως ισχύει και για τον γενικό πληθυσμό. «Όμως, η συνθήκη αυτή δεν είναι από μόνη της επαρκής ώστε να τεκμηριώσει αποφάσεις που εντάσσουν συλλήβδην όλα τα άτομα με αναπηρία στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να αιτιολογηθούν τυχόν καθυστερήσεις στην επαναφορά των ατόμων αυτών στην κοινωνική ζωή σε συνθήκες κανονικότητας» σημειώνει.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά άμεσες ενέργειες από τον πρωθυπουργό και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την επιστροφή στην καθημερινότητα και στην κανονικότητα των ατόμων με αναπηρία όλων των ηλικιών και των οικογενειών τους.

«Να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο σχολείο»

Γονείς, σύλλογοι και σωματεία για παιδιά με αναπηρία από όλη την Ελλάδα είχαν επίσης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά τους, μέσω επιστολής προς την υπουργό Νίκη Κεραμέως, με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, να μην ανοίξουν τα Ειδικά Σχολεία για τους μαθητές με αναπηρία.

Σύμφωνα με τους ίδιους που επικαλούνται αποφάσεις του ΟΗΕ, η Παιδεία είναι ένα ισότιμο και χωρίς διακρίσεις δικαίωμα. Επίσης ζητούν τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των παιδιών -μαθητών με αναπηρία και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η ειδική αγωγή δεν είναι μόνο Παιδεία είναι και θεραπεία για τα παιδιά τους.

«Η ειδική αγωγή δεν είναι μόνο Παιδεία, είναι θεραπεία για τα παιδιά μας» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024