newspaper
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Τι έγινε στη λειτουργία της Μητρόπολης - Πώς κοινώνησαν οι πιστοί

Τι έγινε στη λειτουργία της Μητρόπολης – Πώς κοινώνησαν οι πιστοί

Με φόβο οι πιστοί, όμως, η Θεία Μετάληψη έγινε με το ίδιο κουταλάκι

Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης», προσήλθε την Κυριακή  συντεταγμένα το πλήρωμα της εκκλησίας στους Ιερούς Ναούς ανά την επικράτεια. Στο κέντρο των Αθηνών, τηρήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα και μάλιστα στον Αγ. Σπυρίδωνα στο Παγκράτι, οι νεοκόροι είχαν διαγραμμίσει και τον προαύλιο χώρο τοποθετώντας παράλληλα και καρέκλες,  ένεκα της ζέστης και του προχωρημένου της ηλικίας των περισσοτέρων.  Στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι, ο ιερός χώρος γέμισε  νωρίς με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό με αποτέλεσμα όσοι  πήγαν μετά τις  9  να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία.

Όσον δε για τη Μητρόπολη τα πράγματα ήταν πιο άνετα  και πιο ευρύχωρα καθώς  οι εποχές  όπου οι θρησκευόμενοι από τις συνοικίες των Αθηνών συνήθιζαν να εκκλησιάζονται και κατόπιν να συναναστρέφονται μεταξύ των στη μεγάλη πλατεία υπό το δεσποτικό βλέμμα του Αντιβασιλέως Δαμασκηνού, ανήκουν στο παρελθόν.

Κανείς πολιτικός δεν πήγε χθες σε κάποια από τους τρεις ως άνω ιερούς ναούς ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τέλεσε ιδιωτικώς σε παρεκκλήσιο τα θρησκευτικά του καθήκοντα  κοινοποιώντας πυκνό  και πλατύ μήνυμα στους εφημέριους το οποίο αναγνώστηκε πριν τη Θεία  Κοινωνία.

«Εμείς ως εκκλησία» τονίζεται στο περιεχόμενο αυτού:  «οφείλουμε να συνεργαστούμε με τους ειδικούς και την πολιτεία. Η συνεργασία μας ουδέποτε δοκιμάστηκε αυτή  την περίοδο  και  διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεπεραστούν τα όρια».

Το τι εννοούσε παραπάνω ο Μακαριώτατος, φάνηκε αμέσως μετά κατά τη  Θεία Μετάληψη, αναπόσπαστο μέρος της Θείας Λειτουργίας («Λάβετε φάγετε, τούτο μου εστί το Σώμα μου, Πίετε εξ αυτού πάντες, τούτο εστί το Αίμα μου»).

Ο ιερέας έβγαλε το Άγιο Δισκοπότηρο κοινωνώντας τον κόσμο με το ίδιο κοχλιάριο (κουταλάκι).  Ζητούσε όμως να μεταλάβουν πρώτα τα παιδιά  και οι πιστοί να λαμβάνουν το αντίδωρο μόνο από τον δεύτερο ιερέα, αποκλείοντας από τη διαδικασία εθελοντές και παρατρεχάμενους.  Η αλήθεια πως  κανείς δεν δίσταζε να  κοινωνήσει αφού ούτως  ή  άλλως στην προηγηθείσα νηστεία είχε το χρόνο να το ξανασκεφτεί.

Δέον ωστόσο να ειπωθεί ότι  τη Λειτουργία παρακολούθησαν όσοι ούτως ή άλλως διατηρούν ακεραίως τον Ορθόδοξο κανόνα της Κυριακής.

Only in

Όταν ο Κασσελάκης «υποστήριζε όσα ειρωνεύονταν οι αριστεροί χρόνια» – Μηχανή του χρόνου από τον Αδωνι

«Ο Στέφανος Κασσελάκης πολύ έξυπνα δεν κάνει καμία πολιτική δήλωση έως ότου καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023