Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημόσιο: Τι αλλάζει με μισθούς και εισφορές, πώς θα προσληφθούν «νέοι» άνεργοι

Δημόσιο: Τι αλλάζει με μισθούς και εισφορές, πώς θα προσληφθούν «νέοι» άνεργοι

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει το κύμα μαζικών απολύσεων και μειώσεων μισθών που φέρνει η πανδημία, ενεργοποιώντας από τον Ιούνιο το σχέδιο της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών

Της Μαρίας Βουργάνα και του Κώστα Αντωνάκου

Επιδότηση μισθών και εισφορών και σε κατηγορίες υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη «νέων» ανέργων σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση (SURE) διευρύνοντας την περίμετρο των δικαιούχων σε περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες με το συνολικό πακέτο να αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει το κύμα μαζικών απολύσεων και μειώσεων μισθών που φέρνει η πανδημία, ενεργοποιώντας από τον Ιούνιο το σχέδιο της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών ρίχνοντας στην αγορά 200-300 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την απασχόληση μέχρι να τρέξει το πρόγραμμα SURE.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες:

1. Την κάλυψη μέρους των αποδοχών κυρίως συμβασιούχων και εργαζομένων με συμβάσεις έργου που απασχολούνται σε φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και οι προϋποθέσεις και το ύψος της επιδότησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε χαρακτηριστικά ότι μέρος των κονδυλίων από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο θα διοχετευθεί στη χρηματοδότηση αποδοχών υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για ενίσχυση των προσλήψεων σε νευραλγικές υπηρεσίες. Η επιδότηση μισθών και εισφορών εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα επιτρέψει την παράταση των συμβάσεων εργασίας που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους.

2. Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας. Το πρόγραμμα σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που θα προσλάβουν «νέους» ανέργους. Το κράτος μέσω του SURE θα αναλάβει να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές και οι εργοδότες θα καλύψουν το μισθολογικό κόστος. Με τον μηχανισμό αυτόν περιορίζεται το κόστος για τις επιχειρήσεις και στηρίζονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. Την κάλυψη μέρους του μισθού και των εισφορών των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία, ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών. Η κρατική επιδότηση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύπτει το 40%-60% των απωλειών από τη μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης. Το μέτρο δεν αποκλείεται να πατήσει πάνω σε αντίστοιχα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία (μοντέλο Kurzarbeit). Στόχος είναι η συγκράτηση των απολύσεων και η διατήρηση με κρατική επιδότηση των θέσεων εργασίας, βάσει του μοντέλου «μειωμένο ωράριο και επιδότηση για την αναπλήρωση του μειωμένου μισθού».

Η εκκίνηση του προγράμματος στήριξης εισοδήματος των εργαζομένων μέσα από τα κοινοτικά κονδύλια SURE επισπεύδεται για τις αρχές Ιουνίου παρά το γεγονός ότι η εισροή των πόρων δεν αναμένεται πριν από τον Ιούλιο. Η βιασύνη της κυβέρνησης αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις που ανοίγουν προχωρούν λόγω ταμειακής στενότητας στην εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας για δύο εβδομάδες τον μήνα για το μισό προσωπικό που επιστρέφει στη δουλειά, κάνοντας χρήση του ανώτατου ορίου που παρέχει νόμος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν το 50% των μηναίων αποδοχών τους.

Μαζική χρήση του μέτρου

Τα μηνύματα που καταφθάνουν στο οικονομικό επιτελείο προοιωνίζονται μαζική χρήση του μέτρου το επόμενο διάστημα, γεγονός που θα επιτείνει το πρόβλημα για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων με κοινωνικό και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Θα πρέπει άμεσα να παρέμβουμε με μέτρα-ανάχωμα σε νέο κύμα ανεργίας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και για αυτόν τον λόγο η επιδότηση μέρους των απωλειών από τους μισθούς των εργαζομένων θα εφαρμοσθεί πιλοτικά σε κλάδους που παρά το σπάσιμο της καραντίνας θα εμφανίζουν αισθητά μειωμένα ποσοστά τζίρου σε σχέση με την κανονικότητα. Στη συνέχεια θα επεκταθεί σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές που θεωρούνται εστίες κινδύνου για την αγορά εργασίας προκειμένου να αναχαιτισθεί έκρηξη της ανεργίας και μαζικές μειώσεις εισοδημάτων.

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια προκειμένου να αποτραπούν μαζικές μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτες μορφές και θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 3-4 μηνών και το ανώτερο έως το τέλος του έτους σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή και αντιστρόφως ανάλογη του ύψους των αποδοχών, πράγμα που σημαίνει ότι τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης θα έχουν όσοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας καθώς και εκείνοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι πόροι που αναλογούν στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE κυμαίνονται στο 1,4 δισ. ευρώ, αλλά το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ θα επιδιώξει την αύξηση του κονδυλίου σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ προκειμένου να διευρύνει τα περιθώρια για την εισοδηματική στήριξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού θέσεων εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024