Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι δύο κρίσιμες Δευτέρες που μας φέρνουν πιο κοντά στην κανονικότητα – «Πράσινο φως» για εστίαση και ελεύθερες μετακινήσεις

Οι δύο κρίσιμες Δευτέρες που μας φέρνουν πιο κοντά στην κανονικότητα – «Πράσινο φως» για εστίαση και ελεύθερες μετακινήσεις

Οι επόμενες δύο Δευτέρες θα είναι οι… «Δευτέρες της Απελευθέρωσης», καθώς αίρονται δύο από τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία «τσάκισαν» την οικονομία αλλά και τη ψυχολογία των πολιτών.

Εξαρχής επιστήμονες και Αρχές είχαν καταστήσει σαφές ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κοροναϊού, θα είναι μακρόσυρτη και αργή διαδικασία, άμεσα εξαρτώμενη από την εξέλιξη της πανδημίας και κατ΄ επέκταση την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και προστασίας από τους πολίτες.

Η ωριμότητα και η υπακοή στα μέτρα που έδειξε, ευτυχώς, η πλειοψηφία των πολιτών επιβραβεύεται και ανταμείβεται με επιτάχυνση της διαδικασίας άρσης των περιορισμών. Καταλυτικό ρόλο βέβαια στις αποφάσεις για επιτάχυνση παίζουν και τα δυσοίωνα μηνύματα που φθάνουν από κάθε κατεύθυνση για ολέθριες -και ιδιαιτέρως επικίνδυνες για χώρα που βγαίνει από δεκαετή μνημόνια- οικονομικές επιπτώσεις του lockdown που επιβλήθηκε.

Οι δύο επόμενες Δευτέρες λοιπόν, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι «Δευτέρες της Απελευθέρωσης» καθώς αίρονται δύο από τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία «τσάκισαν» την οικονομία αλλά και τη ψυχολογία των πολιτών.

Στις 18 Μαΐου επιτρέπεται ξανά η ελεύθερη μετακίνηση και στις 25 Μαϊου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης: επιτέλους θα μπορούμε να πάμε για ένα καφέ και να πούμε στον κολλητό μας από κοντά πώς περάσαμε 1.048 ώρες καραντίνας.

Η «νέα κανονικότητα» εγκαινιάζεται επισήμως. Επιμένουμε στο «νέα κανονικότητα», αφού τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με την προ κοροναϊού εποχή, όπως ήδη έχουμε καταλάβει από τις ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τις μετακινήσεις φορώντας υποχρεωτικά μάσκες στα ΜΜΜ.

Βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής είπε πει ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την άρση των πρώτων μέτρων, με τον κύριο Τσιόδρα και άλλους αξιόλογους επιστήμονες, που μας ενημερώνουν καθημερινά για τον κοροναϊό, να καθιστούν σαφές  ότι  μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή τουλάχιστον αποτελεσματική θεραπεία τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά και κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι η περιπέτεια αυτή έχει τελειώσει.

Επιστροφή στην κανονικότητα σε τρεις τομείς την Δευτέρα, 18 Μαΐου

Από Δευτέρα λοιπόν 18 Μαϊού μία άλλη μέρα θα ξημερώσει για την Ελλάδα. Αφενός γιατί θα κάνουν πρεμιέρα τα πολυκαταστήματα, τα οποία ήταν τα μόνα που δεν είχαν ανεβάσει ρολά, την ώρα που τα εμπορικά καταστήματα μετρούν μία εβδομάδας λειτουργίας.

Αφετέρου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα και όχι πια εντός νομού όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, πλην μερικών εξαιρέσεων.

Όλοι λοιπόν από αύριο θα μπορούν να ταξιδέψουν με ότι θέλουν, αλλά όχι όπως θέλουν, καθώς η πληρότητα δεν θα είναι η ίδια σε κάθε μέσο, αλλά θα μειωθεί κατά 50%, ενώ η μάσκα θα παραμείνει και εκεί αναπόσπαστο αξεσουάρ.

Σαφώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα σχολεία γεμίζουν ξανά με ζωή τη Δευτέρα, καθώς επιστρέφουν οι μαθητές του Γυμνασίου, αλλά και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, οι οποίοι θα δουν εκ του πρακτέος πως γίνεται το μάθημα σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον.

Εκτός από τον μειωμένο αριθμό μαθητών, στα μέτρα κατά του κοροναϊού έρχεται να προστεθεί και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση η οποία θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Μπορεί λοιπόν ήδη πολλά να έχουν αλλάξει ωστόσο γίνεται σαφές, πως από την Δευτέρα ξεκινά μία νέα καθημερινότητα για εργαζόμενους, γονείς και παιδιά.

Πλέον όλα τα καταστήματα της χώρας μικρά, μεγάλα και… πολύ μεγάλα θα είναι πλέον ανοιχτά, οι μετακινήσεις εντός της χώρας θα γίνονται ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό, ενώ η πλειοψηφία των μαθητών θα επιστρέψει στις τάξεις τους.

Lockdown φεύγει σιγά σιγά, κανόνες και αυστηρά μέτρα παραμένουν

Βέβαια αυτό σημαίνει πως η ανάγκη για τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής είναι πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς ακόμη και στα σημεία που δεν θα υπάρχει συνωστισμός δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος δεν παραμονεύει.

Η εβδομάδα αυτή θα αποτελέσει σαφώς και ένα σημαντικό κρας τεστ για την επόμενη Δευτέρα (25 Μαϊού) όπου και σε ένα μεγάλο μέρος  θα αποκατασταθεί η ομαλή ζωή μας αλλά και η οικονομική δραστηριότητα.

Ημέρα ορόσημα η 25η Μαΐου για την εστίαση

Δεν θα υπέρβαλε μάλιστα κάποιος αν έλεγε πως το άνοιγμα της εστίασης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ημέρα ορόσημο για την υπερ-χαλάρωση του lockdown, αν και οι αρμόδιες αρχές και οι ειδικοί δεν έχουν σταματήσει να υπογραμμίζουν πως τα μέτρα θα επανέλθουν σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε υποτροπή.

Μάλιστα η επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ ήρθε ξαφνικά παρ΄όλο που ήταν εμφανές πως η πορεία του κοροναϊού ήταν και είναι καθοδική.

Το πράσινο φως και η απόφαση που έγινε… αναγκαία λύση

Έτσι μετά από αίτημα της κυβέρνησης, η Υγειονομική Επιτροπή είπε, τελικά, το «ναι» για το άνοιγμα των εστιατορίων και των καφέ στις 25 Μαΐου και όχι την 1η Ιουνίου όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

Εκτός λοιπόν από τα delivery που ήδη λειτουργούν, τα πρώτα τραπέζια θα στηθούν σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους αυτών των επιχειρήσεων, που θα υποδεχθούν στο τέλος του μήνα τους πρώτους πελάτες.

Πάντως πέρα από την ημερομηνία αλλά και την έγκριση των ειδικών, τίποτα παραπάνω δεν έχει γίνει γνωστό σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης την επόμενη Δευτέρα καθώς οι ειδικότεροι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων, που είχαν κλείσει λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορωνοϊό, θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 18:00.

Ωστόσο όσο και ξαφνικό και αν φάνηκε σε αρκετούς πολίτες, το ενδεχόμενο του ανοίγματος των χώρων εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο απασχολούσε την κυβέρνηση αλλά και τους επιστήμονες, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί ήθελε την εστίαση να ανοίγει την 1η Ιουνίου.

Άλλωστε, οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στις πλατείες, φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα και επισπεύδουν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024