Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετέχει (και) στο σημερινό Eurogroup στο οποίο θα συζητηθούν τα ευρωπαϊκά μέτρα για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου από τον κοροναϊό.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που από την αρχή δήλωσε -στα χνάρια του Ντραγκι- το δικό της «ό,τι χρειαστεί» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κοροναϊού θα συμμετέχει (και) στο σημερινό Eurogroup στο οποίο θα συζητηθούν τα ευρωπαϊκά μέτρα για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου από τον κοροναϊό.

Εν αναμονή των αποφάσεων μάλιστα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν ελαφρά.

Οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές

Οι χώρες – μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται να συντονίσουν ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με κοινή ανάληψη χρέους, καθώς η κρίση έχει αναδείξει τις παλιές διαχωριστικές πολιτικές γραμμές των χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Χθες, ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η γερμανική θέση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ έχει μετακινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, μετά την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου που έδωσε στην ΕΚΤ προθεσμία τριών μηνών για να εξηγήσει την αναλογικότητα του προγράμματός της για αγορές κρατικών ομολόγων.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης υποχωρούσαν περίπου μία μονάδα βάσης σήμερα το πρωί, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο -0,545%, ενώ η απόδοση και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου υποχωρούσε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,812%. Οι αποδόσεις των ελληνικών, των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων σημείωναν πτώση κατά 2-3 μονάδες βάσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr