Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υψηλό εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των διακρίσεων ενάντια στα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Υψηλό εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των διακρίσεων ενάντια στα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Το 43% των ΛΟΑΤΚΙ δηλώνει πως βίωσε διακρίσεις κατά το δωδεκάμηνο πριν από την έρευνα, ποσοστό κατά 6 μονάδες μεγαλύτερο σε σύγκριση με την τελευταία έκθεση του 2012. Για τους, δε, τρανσέξουαλ, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο αυξημένο και φθάνει το 60%.

Μπορεί να είναι σήμερα περισσότερα τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανσέξουαλ -LGBTI) που τολμούν και μιλούν ανοιχτά για την ταυτότητά τους, όμως ο φόβος, η βία και οι διακρίσεις εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλό βαθμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο ευρείας έρευνας που έχει διεξάγει ποτέ η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) και η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 43% των ΛΟΑΤΚΙ δηλώνει πως βίωσε διακρίσεις κατά το δωδεκάμηνο πριν από την έρευνα, ποσοστό κατά 6 μονάδες μεγαλύτερο σε σύγκριση με την τελευταία έκθεση του 2012. Για τους, δε, τρανσέξουαλ, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη πιο αυξημένο και φθάνει το 60%.

Διεμφυλικοί και τρανσέξουαλ δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους

Σε διπλάσιο ποσοστό από τις άλλες ομάδες των ΛΟΑΤΚΙ οι τρανσέξουαλ και οι διεμφυλικοί αναφέρουν πως έχουν δεχθεί επίθεση κατά το έτος που προηγήθηκε της έρευνας. Μαλιστα οι μισοί από αυτούς υποστηρίζουν πως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Η FRA πήρε συνέντευξη από 140.000 ΛΟΑΤΚΙ σε 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία το 2019. Για πρώτη φορά η έρευνά της περιλαμβάνει τις εμπειρίες των διεμφυλικών και των εφήβων μεταξύ 15 και 17 ετών.

Ο διευθυντής της FRA Μάικλ Ο’ Φλάερτι προειδοποιεί ότι οι δυσκολίες των μελών της κοινότητας στην απασχόληση και την υγειονομική περίθαλψη «ενδέχεται να επιδεινωθούν λόγω του νέου κορονοϊού».

Αρνητική επιρροή πολιτικών ή δημόσιων φορέων

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό αυτόν οργανισμό που εδρεύει στη Βιέννη, οι διακρίσεις αυξάνονται όταν γίνονται αρνητικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης από πολιτικούς ή δημόσιους φορείς.

«Πρόσφατα είδαμε επιθέσεις ενάντια στις πορείες του Gay Pride ή για την υιοθέτηση δηλώσεων για ‘ζώνες χωρίς την ιδεολογία των ΛΟΑΤΚΙ ‘ «, επισημαίνει στη δήλωση που συνοδεύει την έκθεση η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Ισότητα Χέλενα Ντάλι χωρίς όμως να κατονομάζει άμεσα την Πολωνία όπου σημειώθηκαν τέτοια περιστατικά.

Η Μάλτα και η Ιρλανδία είναι οι δύο χώρες στις οποίες οι ερωτηθέντες δηλώνουν πως έχουν αντιληφθεί μία βελτίωση στην ανεκτικότητα της κοινωνίας απέναντί τους σε σχέση με το 2012, προκύπτει από την έκθεση.

Ωστόσο, έξι στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν πως αποφεύγουν να κρατούν το χέρι του συντρόφου τους δημοσίως, ένας μέσος όρος που όμως δεν αποκαλύπτει σε όλες τους τις διαστάσεις τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των επιμέρους χωρών– με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο οκτώ στους δέκα στην Πολωνία, σε σύγκριση με το τέσσερις στους δέκα στο Λουξεμβούργο.

Λαμβάνουν υποστήριξη

Το θετικό σημείο είναι πως στις ηλικίες μεταξύ των 15-17 ετών, σχεδόν ο ένας στους δύο ερωτηθέντες δηλώνει πως είχε λάβει υποστήριξη μέσα στο σχολείο, είτε πρόκειται για συμμαθητές, είτε για το καθηγητικό προσωπικό που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Ειδικότερα, η FRA καλεί τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν μια κουλτούρα μηδενικής ανοχής για τη βία και την παρενόχληση, αλλά παράλληλα και να εκπαιδεύσουν ανάλογα την αστυνομία ώστε να βελτιώσει την καταγραφή των εγκλημάτων μίσους.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024