Ο κοροναϊός, που συνεχίζει την προέλασή του στον πλανήτη, ενδέχεται να μην εξαλειφθεί ποτέ, τονίζει κορυφαίο στέλεχος του ΠΟΥ.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη, ο Δρ. Μάικ Ράιαν, γενικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτων υγειονομικών αναγκών του ΠΟΥ, προειδοποίησε ότι η ασθένεια ενδέχεται να προστεθεί στους ιούς που κάθε χρόνο στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές σε όλο τον κόσμο.

«Αυτός ο ιός ενδέχεται να γίνει απλώς άλλος ένας ενδημικός ιός των κοινωνιών μας, και να μμην εξαλειφθεί ποτέ. Ο HIV δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη», τόνισε. «Δεν επιχειρώ να συγκρίνω τις δύο ασθένειες, όμως θεωρώ ότι είναι σημαντικό να είμαστε ρεαλιστές. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να προβλέψει πότε ή αν θα εξαφανιστεί αυτή η ασθένεια».

Περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια κρούσματα της ασθένειας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Πολλαπλές επιστημονικές ομάδες σε όλο τον κόσμο επιχειρούν να αναπτύξουν αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του.

«Ίσως να έχουμε μια πιθανότητα να τον εξαλείψουμε, όμως το εμβόλιο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο και εξαιρετικά αποτελεσματικό. Θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε», υπογράμμισε ο Ράιαν. «Αυτή η ασθένεια ίσως μετατραπεί σε μακροχρόνιο πρόβλημα, ίσως και όχι».

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ για τις λοιμώδεις ασθένειες, Δρ. Μαρία Βαν Κερκχόφε διατήρησε πιο αισιόδοξο τόνο στην ίδια συνέντευξη τύπου την Τετάρτη.

«Η πορεία της πανδημίας είναι στο χέρι μας», τόνισε. «Η παγκόσμια κοινότητα συνεργάζεται σε πλήρη σύμπνοια. Έχουμε δει ότι κάποιες χώρες κατάφεραν να ελέγξουν τον ιό. Έχουμε δει κάποιες χώρες να χρησιμοποιούν μέτρα για τη δημόσια υγεία».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους συμφώνησε με τη δήλωσή της, προσθέτοντας: «Πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε στην προσπάθεια ανακοπής της πανδημίας».

Πηγή: www.cnn.com

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο