Κυριακή 21 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία και Γαλλία ρίχνουν πολλά λεφτά για να σώσουν τουλάχιστον τον εσωτερικό τουρισμό

Ιταλία και Γαλλία ρίχνουν πολλά λεφτά για να σώσουν τουλάχιστον τον εσωτερικό τουρισμό

Να ενισχύσουν τον τουρισμό τους, ο οποίος έχει πληγεί βαθιά λόγω του κοροναϊού επιχειρούν όλες οι χώρες της Ευρώπης, επιχειρώντας να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή χρονιά, προκειμένου αυτή να μην θεωρηθεί «χαμένη»

Να ενισχύσουν τον τουρισμό τους, ο οποίος έχει πληγεί βαθιά λόγω του κοροναϊού επιχειρούν όλες οι χώρες της Ευρώπης, επιχειρώντας να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή χρονιά, προκειμένου αυτή να μην θεωρηθεί «χαμένη».

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για να σωθεί ο τουρισμός. Από την άλλη πλευρά στην Ιταλία και στη Γαλλία, δυο από τις χώρες που σάρωσε ο φονικός ιός, έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν μέτρα για τον τουρισμό τους.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως αμφότερες οι χώρες με τα πακέτα στήριξης, κοιτάζουν να επενδύσουν στον εσωτερικό τουρισμό καλώντας τους πολίτες να κάνουν διακοπές εντός των συνόρων.

Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα μετά και την παρουσίαση του σχεδίου της Κομισιόν για τον τουρισμό το φετινό καλοκαίρι.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα φαίνεται να ετοιμάζει το δικό της αντάρτικο και να προσανατολίζεται στις διμερείς  συμφωνίες με χώρες που -όπως και εκείνη- τα έχουν πάει καλά στην αντιμετώπιση του κοροναϊού και την ίδια στιγμή να βάζει φρένο σε τουρίστες από χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες παίρνουν πολύ χαμηλό βαθμό στην αντιμετώπιση του φονικού ιού.

Ευρύ πρόγραμμα στήριξης του τουριστικού τομέα στη Γαλλία

Συγκεκριμένα, ο γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε σήμερα ένα ευρύ σχέδιο «με δεσμεύσεις ύψους 18 δισεκ. ευρώ» για τη στήριξη του τομέα του τουρισμού.

«Ο τουρισμός αντιμετωπίζει πιθανόν τη χειρότερη δοκιμασία της σύγχρονης ιστορίας του και, καθώς αποτελεί ένα κόσμημα της γαλλικής οικονομίας, η διάσωσή του αποτελεί εθνική προτεραιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης μιας διυπουργικής επιτροπής με θέμα τον τουρισμό.

Το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων με τη μορφή δανείων και επενδύσεων ιδίων κεφαλαίων αντιπροσωπεύει «μια δέσμευση άνω των 18 δισεκ ευρώ για τα δημόσια οικονομικά: είναι χωρίς προηγούμενο, είναι μαζική, είναι απαραίτητη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Γαλλίας καθώς και δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο τομέας έχει σταματήσει να κινείται από τα μέσα Μαρτίου, καθώς έκλεισαν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, αλλά και τα σύνορα, επιφέροντας τη ματαίωση ταξιδιών.

Για να βοηθηθεί η επανεκκίνηση του τομέα, ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε πως οι Γάλλοι «θα μπορέσουν να πάνε διακοπές στη Γαλλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», με την επιφύλαξη της επιβολής περιορισμών «πολύ εντοπισμένων γεωγραφικά», ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Για να αποφευχθούν απώλειες θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση επιστρέφει στις εταιρείες το 70% των ακαθάριστων μισθών των εργαζομένων τους οποίους έχουν αδειοδοτήσει και ο Φιλίπ δήλωσε πως θα παρατείνει αυτό το μέτρο μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ελπίζει ότι τα εστιατόρια θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι στις 2 Ιουνίου στις «πράσινες ζώνες» της χώρας, όπου ο ιός δεν κυκλοφορεί ευρέως.

Μολονότι ο Φιλίπ δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση των ξένων τουριστών, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες, Τετάρτη, τα κράτη μέλη να ανοίξουν και πάλι τα εσωτερικά σύνορά τους.

Ο τουριστικός τομέας δεν είναι κρίσιμης σημασίας μόνο στη Γαλλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 12% των θέσεων εργασίας.

Μπόνους διακοπών από την ιταλική κυβέρνηση

Από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το λεγόμενο «μπόνους διακοπών», με το οποίο οι ιταλικές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ θα μπορούν να λάβουν έως και 500 ευρώ για διανυκτερεύσεις σε τουριστικές υποδομές της χώρας.

Το μπόνους θα μπορέσει να ξοδευτεί από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ, τουριστικά συγκροτήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια της χώρας.

«Συνολικά διαθέτουμε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για τον τουρισμό και ένα για τον πολιτισμό. Έχουμε σαφή επίγνωση της στρατηγικής σημασίας των δυο αυτών τομέων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Ο Ιταλός υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι σε συνομιλίες του με τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο, αλλά και με συναδέλφους του από κυβερνήσεις χωρών μελών της Ένωσης, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση της Ρώμης θεωρεί πως πρέπει να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες, οι οποίοι να καθορίζουν τους όρους μετακίνησης των τουριστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας σε όλες τις περιοχές και τις χώρες της Ένωσης, αλλά θεωρώ ότι η ΕΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή προς την υιοθέτηση ενιαίων κανόνων και όχι προς έναν επιζήμιο ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων χωρών της», ολοκλήρωσε ο Φραντσεσκίνι.

Sports in

Ολυμπιακός: Τα θρυλικά κορίτσια έτοιμα να ανεβούν στην κορυφή της Ευρώπης

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να γράψει ιστορία σήμερα (15:00) κόντρα στη Σαμπαντέλ και να γίνει για 4η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Απριλίου 2024