Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δίκη Τοπαλούδη: Αποπομπή Σκέρτσου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά ο υφυπουργός για το σχόλιό του

Δίκη Τοπαλούδη: Αποπομπή Σκέρτσου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι απαντά ο υφυπουργός για το σχόλιό του

Την αποπομπή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ζήτησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας τον κ. Σκέρτσο για παρέμβαση σε εν εξελίξει δίκη και μάλιστα της σπουδαιότητας και της βαρύτητας της δίκης Τοπαλούδη

Την παραίτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ζήτησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, κατηγορώντας τον κ. Σκέρτσο για παρέμβαση σε εν εξελίξει δίκη και μάλιστα της σπουδαιότητας και της βαρύτητας της δίκης Τοπαλούδη.

Ο Μητσοτάκης να τον αποπέμψει

Αφορμή στάθηκε το επικριτικό σχόλιο που έκανε ο κ. Σκέρτσος στην προσωπική του σελίδα στο facebook όπου ασκούσε κριτική στην εισαγγελέα για πτυχές της αγόρευσής της.

«Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος αδυνατεί να κατανοήσει τον ρόλο του.

Η δημόσια τοποθέτησή του για την εν εξελίξει δίκη Τοπαλούδη που συγκλονίζει το πανελλήνιο δεν είναι προφανώς «η σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική του σελίδα», όπως ισχυρίζεται. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης από τον πιο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει αμέσως, ώστε να μπορεί επιτέλους ο κ. Σκέρτσος να σχολιάζει την επικαιρότητα στο Facebook ως απλός πολίτης» τονίζει ο κ. Χαρίτσης.

Σκέψεις ενός πολίτη

Η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις με πολλές αιχμές στο πνεύμα της δήλωσης Χαρίτσης για παρέμβαση κυβερνητικού στελέχους σε μια εν εξελίξει δίκη.

«Παρακαλώ να εκλάβετε το σχόλιο μου αυτό ως τη σκέψη ενός πολίτη στην προσωπική μου σελίδα, όπου διατηρώ το δικαίωμα να εκφράζω προσωπικές σκέψεις και απόψεις, και όχι ως παρέμβαση ενός μέλους της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Σκέρτσος μετά την ανάρτησή του.

Παρερμηνεία

Σε νεότερη διευκρινιστική του δήλωση ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι παρερμηνεύτηκε η αρχική δήλωση-ανάρτησή του.

Όπως ανέφερε: «Μια ανάρτηση που έκανα στον προσωπικό μου λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ασύμμετρες -κατά την άποψή μου- αντιδράσεις ως δήθεν παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Θέλω να διευκρινίσω ότι εξέφρασα απολύτως προσωπική άποψη ως πολίτης, και όχι με την ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης, για το πώς αντιλαμβάνομαι τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της εκδικαζόμενης υπόθεσης.

Σέβομαι και τιμώ την ευθυκρισία κάθε δικαστή. Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε η ανάρτησή μου. Επαναλαμβάνω την ευχή μου οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η Πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος  άσκησε κριτική στην εισαγγελέα της έδρας στη δίκη Τοπαλούδη κατηγορώντας την ότι κατά την αγόρευσή της υπερέβη τα όρια του ψυχρού και αμερόληπτου σύμφωνα με το νόμο δικαστικού λειτουργού και ταυτίστηκε με τη μία πλευρά της δίκης.

Αναλυτικά η αρχική δήλωση -ανάρτηση στο Facebook- του Άκη Σκέρτσου:

«Τα δικαστήρια δεν είναι «λαϊκή απογευματινή». Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση.

Η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις ακόμη και με τα θύματα των πιο ειδεχθών εγκλημάτων. Ακριβώς διότι δεν πρέπει να αφήνουν καμία χαραμάδα αμφιβολίας ότι κρίνουν με βάση προσωπικές απόψεις και ευαισθησίες ή με το κατά που δείχνει το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε άλλωστε σημαντική ανασφάλεια δικαίου.

Ψυχρός και αμερόληπτος

Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024