Πολιτική σύγκρουση για το ακριβές περιεχόμενο της κατάθεσης της Ξένης Δημητρίου και τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, ξέσπασε ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξετάστηκε σήμερα, για 5η κατά σειρά ημέρα και η εξέτασή της θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη.

ΝΔ: Αλλοίωση μαρτυρίας

Πηγές της ΝΔ ανέφεραν ότι με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο βουλευτής της πλειοψηφίας Δημήτρης Μαρκόπουλος έθεσε ζήτημα ψευδών διαρροών από την κατάθεση της Ξένης Δημητρίου, στα οποία παρουσιαζόταν η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να μιλά για υποθέσεις τριών βουλευτών της ΝΔ που έχουν διατελέσει και υπουργοί, με off shore.

«Καταγγέλλουμε τη στάση όσων βουλευτών διοχετεύουν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ψευδείς πληροφορίες. Αλλοιώθηκαν, βάσει και των πρακτικών που διαθέτουμε και τα οποία λένε την απόλυτη αλήθεια, οι δηλώσεις Δημητρίου. Κάποιοι τα άλλαξαν για να επωφεληθούν επικοινωνιακά. Αυτό γίνεται για πολλοστή φορά, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ντροπή. Καλούμε, ως πλειοψηφία, σε καταδίκη τέτοιων πρακτικών. Τα fake news δεν χωράνε εδώ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ΝΔ, σήμερα η Ξένη Δημητρίου διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε σε υπόθεση 3 βουλευτών πρώην υπουργών για off shore, αλλά είπε ότι επρόκειτο για μια υπόθεση βουλευτών που δεν γνωρίζει τι αφορούσε. Διευκρίνισε επίσης, ότι στη χθεσινή της κατάθεση δεν αναφερόταν στον πρώην αρεοπαγίτη και νυν βουλευτή κ. Χαράλαμπο Αθανασίου αλλά στον οικονομικό εισαγγελέα. Οι ίδιες πηγές της ΝΔ σημειώνουν ότι η κ. Δημητρίου αναίρεσε σήμερα όσα ανέφερε για τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.

Όσον αφορά στο ζήτημα για δήθεν απόκρυψη στοιχείων της υπόθεσης «Καρούζος» για τα οποία φέρεται να άφησε αιχμές η Ξένη Δημητρίου, απάντησε σήμερα σε ερώτηση που της έθεσε μέλος της επιτροπής ότι απηλλάγη. Για το ζήτημα της προαγωγής του κ. Αθανασίου, η κ. Δημητρίου παραδέχθηκε ότι ο κ. Αθανασίου προσέφυγε στο Ανώτατο Συμβούλιο, και δικαιώθηκε. Εξάλλου σε ερώτηση για τους προστατευόμενους μάρτυρες και το αν σωστά τους δόθηκε η ιδιότητα, η Ξένη Δημητρίου φέρεται να είπε ότι θεωρητικά η ίδια δεν θα έβαζε ποτέ εμπλεκόμενο με οποιονδήποτε τρόπο, σε καθεστώς προστασίας μάρτυρα. Σε ειδικότερη ερώτηση για τον Νικόλαο Μανιαδάκη, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, είπε στα μέλη της επιτροπής «ψάξτε να βρείτε εάν έπραξε σωστά η εισαγγελέας που τον έβαλε».

ΣΥΡΙΖΑ: Πανικός για τις αποκαλύψεις

Λίγη ώρα μετά τις διαρροές της ΝΔ, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «η ΝΔ, μπροστά στην ομοβροντία των αποκαλύψεων της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου για το σκάνδαλο Novartis, επιλέγει τη γνωστή τακτική της διαστρέβλωσης και της παραποίησης στοιχείων και της αλήθειας».

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι «η κ. Δημητρίου επανέλαβε και σήμερα όσα κατέθεσε χθες περί απόκρυψης, για τρία συναπτά έτη, από τον τότε οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, φακέλων για off shore και εμπλοκή τριών πολιτικών προσώπων της ΝΔ». Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τη ΝΔ ότι προκαλεί τεχνητό θόρυβο, προκειμένου να αποδομήσει τα συντριπτικά στοιχεία που κατέθεσε σήμερα η κ. Δημητρίου.

«Και οι τελευταίες αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές», παρατηρούν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και αποδίδουν στην κ. Δημητρίου τη μαρτυρία, ότι η ενέργεια του κ. Αγγελή να αποσπάσει υλικό από την δικογραφία, όχι μόνο ήταν παράνομη, αλλά ο κ. Αγγελής ισχυρίστηκε ψευδώς ότι εκτελούσε δικές της εντολές. Σημειώνουν επίσης, ότι η Ξένη Δημητρίου κατέθεσε για μια ακόμη φορά ότι, ο κ. Αγγελής και η κ. Ράικου ουδέποτε αναφέρθηκαν σε ανάμιξη του κ. Παπαγγελόπουλου, και πως όσον καιρό χειρίζονταν την υπόθεση, δεν υπέβαλαν, ούτε γραπτή, ούτε προφορική αναφορά για ανάμιξη του πρώην υπουργού στην υπόθεση Novartis.

Ξένη Δημητρίου

Εξάλλου, βουλευτές επισημαίνουν ότι η κ. Δημητρίου, από την πρώτη ημέρα της κατάθεσής της, δεν έπαψε να υπογραμμίζει ότι ήταν πολύ μεγάλη η πίεση που ασκήθηκε στους εισαγγελείς Διαφθοράς, με αλλεπάλληλες αναφορές σε βάρος τους, αιτήσεις εξαιρέσεως, αγωγές κακοδικίας.

«Μα είναι παράνομο, κάποιος που θεωρείται θιγόμενος να υποβάλλει αναφορά ή αγωγή;», ρωτήθηκε πολλές φορές. «Παράνομο δεν είναι. Όμως δεν είναι θεμιτό για ένα κράτος δικαίου που πρέπει να περιμένει. Και ο κατηγορούμενος και ο καταγγελλόμενος και ο ύποπτος πρέπει να περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο εισαγγελικός ή ο δικαστικός λειτουργός στη συνέχεια, και στη συνέχεια, αφού δουν την κατάληξη, να στραφούν εναντίον του. Δεν μπορεί, σε κάθε βήμα του να βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την πίεση. Είναι υπεράνθρωπη η προσπάθεια που έκαναν οι εισαγγελικοί αυτοί λειτουργοί. Να τρέχουν συνεχώς στο Πειθαρχικό να δίνουν εξηγήσεις, στο Εφετείο, για τις αιτήσεις εξαιρέσεως, στις αγωγές, στα εξώδικα», φέρεται να έχει απαντήσει η Ξένη Δημητρίου. Φέρεται επίσης να επανέλαβε ότι ο Ιωάννης Αγγελής και η κ. Ράικου, δεν είχαν κάνει λόγο για «Ρασπούτιν» όσο η κ. Ράικου ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς και ο κ. Αγγελής ασκούσε χρέη επόπτη και συντονιστή.

Άλλωστε, όπως πολλές φορές υπογράμμισε, «για να παρέμβει κάποιος στο έργο σου, δηλαδή ενός εισαγγελικού λειτουργού ή ενός δικαστικού, πρέπει να του ανοίξεις την πόρτα. Ξέρουν πάρα πολύ καλά οι πάντες, πού μπορούν να ανοίξουν πόρτες, και πού οι πόρτες είναι κλειστές».

Την ίδια ώρα, βουλευτές σημειώνουν ότι γίνονται μάρτυρες μιας πρωτοφανούς διάστασης ενδοεισαγγελικής σύγκρουσης. Ως τώρα ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης έχουν καταθέσει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, η πρώην εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, η αντεισαγγελέας Εφετών Ευγενία Κυβέλου. Για 5η μέρα κατέθεσε σήμερα η πρώην εισαγγελέας του Αρείου πάγου Ξένη Δημητρίου και η κατάθεσή της θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη.

Αντικείμενο της επιτροπής είναι το εάν υπήρξε «Ρασπούτιν» στο χώρο της Δικαιοσύνης, με παραθεσμικές πιέσεις και παρεμβάσεις σε εισαγγελείς, και αν αυτός ταυτίζεται με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Εν τούτοις, στο πλαίσιο της εξέτασής τους, οι εισαγγελικοί λειτουργοί μιλούν στα εμβρόντητα μέλη της επιτροπής για συμβάντα, περιστατικά και σημαντικές διενέξεις στο εσωτερικό του εισαγγελικού σώματος.

Κατ΄αντιπαράσταση εξέταση

Στο κλίμα αυτό, κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ζητάει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο Ιωάννης Αγγελής επικαλείται διαρροές αναφορικά με όσα κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής η Ξένη Δημητρίου, για τον χειρισμό σοβαρών υποθέσεων από τον κ. Αγγελή όταν εκείνος ήταν επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς και την κατηγορεί ότι είπε ψέματα σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγει δικές της ποινικές ευθύνες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας