Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Πρόστιμα για τις πλατείες, «όχι» στο άνοιγμα δημοτικών - Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ

Δημοσκόπηση: Πρόστιμα για τις πλατείες, «όχι» στο άνοιγμα δημοτικών – Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ

Οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνολική στάση του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τους συνωστισμούς στις πλατείες και για τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού στην οικονομία.

Την ανησυχία των πολιτών για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες, αλλά και την ικανοποίησή τους για την αντιμετώπιση του κοροναϊού από την κυβέρνηση αποτυπώνει δημοσκόπηση της Opinion Poll μία εβδομάδα μετά την πρώτη φάση της άρσης του lockdown.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εικόνες συνωστισμού και ζητούν να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα, δηλώνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας στο μέλλον. Παράλληλα, δηλώνουν πως δεν θέλουν να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.

Ως προς το πολιτικό κομμάτι, το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνολική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται 20 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αγκάθι» η οικονομία

Παρά την γενική αποδοχή των κυβερνητικών ενεργειών πάντως, η ανησυχία τόσο για την υγεία, όσο και για τις επιπτώσεις από την πανδημία είναι έντονη.

Το 40% δηλώνει ότι αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο.

Υπάρχει μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας που αισθάνεται φόβο, αβεβαιότητα με δεδομένα τα σταδιακά μέτρα άρσης της καραντίνας. Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών.

Αυτό εκφράζεται και από το 74% που ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες (π.χ σε πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λ.π).

Όσο για την επόμενη ημέρα, την αντιμετώπιση δηλαδή της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες εκφράζουν απαισιοδοξία.

Στην ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη.

Η δημοτικότητα Τσιόδρα

Πάντως, ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά την κριτική που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα.

Επιμέρους πολιτικές

Μία σειρά από μέτρα και πολιτικές που πήρε ή σχεδιάζει η κυβέρνηση συγκεντρώνουν την αποδοχή της κοινής γνώμης: Η παραχώρηση χώρων στα καταστήματα εστίασης ( 74.4%), τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για την στήριξη πολιτών που είχαν ανάγκη ( 65.5%) και τα βήματα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους ( 62.5%).

Σε απόσταση πάντως βρίσκεται η ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων με το 44.4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, με το 49.4% να δηλώνει λίγο και καθόλου.

«Όχι» στο άνοιγμα των δημοτικών

Εναντίον του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Μία συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 77% απαντά όχι, ενώ το 23% απαντά ναι.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τον τρόπο και την έκταση της τηλεκπαίδευσης από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης δηλώνει το 41%, λίγο και καθόλου το 42,7% ενώ το 16.3% δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.

Ικανοποίηση για τους χειρισμούς Μητσοτάκη – Προβάδισμα 20 μονάδων στη ΝΔ

Το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει δημοφιλία 28%.

Η κυριαρχία αυτή εκφράζεται και στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 52% των προτιμήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να περιορίζεται στο 19.5%.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ συγκεντρώνει 40.2% (40% στην τελευταία μέτρηση) έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ (είχε 20.2%). Έτσι η διαφορά είναι 20.2%. Τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους, με το ΜΕΡΑ 25 να έχει οριακή άνοδο. Οι επιδόσεις τους είναι: ΚΙΝΑΛ 4.5% (5% στην προηγούμενη έρευνα) , Κ.Κ.Ε 5%( 5.5%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4% (4,5%) και ΜΕΡΑ 25 3% (2%).

Η αξιολόγηση των υπουργών

Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας.

Τη δεκάδα συμπληρώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταικούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Κεραμέως, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Χατζηδάκης μαζί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024