Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία : Λάθος θεωρεί ο Στράχε την παραίτησή του από την ηγεσία των Ελευθέρων

Αυστρία : Λάθος θεωρεί ο Στράχε την παραίτησή του από την ηγεσία των Ελευθέρων

Η παραίτησή του από το αξίωμα του αντικαγκελάριου υπήρξε σωστή, αλλά η παραίτησή του από τη θέση του αρχηγού των Ελευθέρων ήταν «λάθος», αναφέρει ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Ήταν «λάθος» η τότε παραίτησή του (πριν από ένα χρόνο, στις 18 Μαΐου 2019) από την κορυφή της ηγεσίας του κόμματος, μετά τις αποκαλύψεις για την «Υπόθεση Ίμπιζα», εκτιμά ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες.

Όπως ισχυρίζεται ο Στράχε, που φέρεται να εμπλέκεται άμεσα στο σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής για το οποίο διεξάγονται έρευνες εναντίον του από την Εισαγγελία της Βιέννης, ο ίδιος παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του «βίντεο της Ίμπιζα» (σε αυτό υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα ολιγάρχη άμεσες κρατικές αναθέσεις), για να «σώσει, στο πνεύμα της πολιτικής υπευθυνότητάς του απέναντι στο κράτος», την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του κόμματός του με το Λαϊκό Κόμμα.

Στις σημερινές συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Kronen Zeitung και Die Presse, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε διατείνεται ότι ο τότε (και νυν) καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, του είχε υποσχεθεί ότι θα συνεχιζόταν ο κυβερνητικός συνασπισμός σε περίπτωση δικής του παραίτησης από τη θέση του αντικαγκελάριου.

Η παραίτησή του από το αξίωμα του αντικαγκελάριου υπήρξε σωστή, αλλά η παραίτησή του από τη θέση του αρχηγού των Ελευθέρων ήταν «λάθος», αναφέρει ο Στράχε, επισημαίνοντας ότι υποτίμησε τότε από τη μία πλευρά το πώς «συνοδοιπόροι» του θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση για το δικό τους συμφέρον και από την άλλη τη «μακιαβελική» επιθυμία για εξουσία του Σεμπάστιαν Κουρτς και του Λαϊκού Κόμματός του.

Επιπλέον, όπως τονίζει, δεν πρέπει να λησμονείται ότι μετά τη δική του παραίτηση από το αξίωμα του αντικαγκελάριου δεν υπήρχε κανένας λόγος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τις προκάλεσε όμως το Λαϊκό Κόμμα από καθαρά και μόνον πολιτική σκοπιμότητα.

Μόλις προ δεκαημέρου ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε ανακοινώσει ότι, ως επικεφαλής υποψήφιος του νέου κόμματος «Συμμαχία για την Αυστρία», θα διεκδικήσει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, που είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

Ταυτόχρονα, προανήγγειλε για τις 15 Μαΐου την παρουσίαση της τελικής μορφής αυτού «του νέου, δυναμικού κινήματος πολιτών, με ένα πρόγραμμα για ελευθερία και δικαιοσύνη».

Εξαιτίας της φερόμενης ως άμεσης εμπλοκής του στη διαβόητη «Υπόθεση Ίμπιζα» ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματά του, ενώ λόγω εμπλοκής του σε άλλα εσωκομματικά σκάνδαλα είχε διαγραφεί οριστικά από το Κόμμα των Ελευθέρων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο επί μία δεκαπενταετία πρώην αρχηγός των Ελευθέρων, ο οποίος από το Δεκέμβριο του 2017 μέχρι πέρσι το Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, είχε διαγραφεί οριστικά στις 13 του περασμένου Δεκεμβρίου ως μέλος από τους Ελευθέρους, εξαιτίας επιζήμιας συμπεριφοράς απέναντι στο κόμμα.

Επισήμως πάντως, για την«ερήμην του» Στράχε οριστική διαγραφή του από μέλος του κόμματος δεν ευθύνεται η «Υπόθεση Ίμπιζα» ή η σπατάλη κομματικών χρημάτων, αλλά «οι επιζήμιες για το κόμμα δημόσιες εμφανίσεις του, οι τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, οι αναρτήσεις του στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σάλο είχαν προκαλέσει το Νοέμβριο οι νέες αποκαλύψεις ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δικαιολογούσε ως «έξοδα παράστασης» ακόμη και τις δαπάνες συντήρησης της πισίνας της βίλας του σε προάστιο της Βιέννης ή και τις πληρωμές ιδιαιτέρων μαθημάτων για το γιο του, και αυτό πέρα από τις ήδη γνωστές σπατάλες κομματικών χρημάτων για προσωπικές αγορές του ιδίου και της συζύγου του.

Μετά την «Υπόθεση Ίμπιζα», αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των άλλων αποκαλύψεων σε βάρος του Στράχε (ποσό 10.000 ευρώ μηνιαίως για προσωπικά έξοδα, 2.500 ευρώ μηνιαίο επίδομα κατοικίας για τη βίλα του), το Κόμμα των Ελευθέρων έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Μάιο και μετά.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024