Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Β΄φάση άρσης των μέτρων: Restart στην αγορά - Ποια καταστήματα ανοίγουν, τι να προσέχουμε

Β΄φάση άρσης των μέτρων: Restart στην αγορά – Ποια καταστήματα ανοίγουν, τι να προσέχουμε

Αφού αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε πως από αύριο επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους.

Αύριο κάνουμε ένα ακόμη βήμα, το δεύτερο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της οικονομίας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως η επιτυχία αυτού του βήματος εξαρτάται από τη σωστή τήρηση των κανόνων λειτουργίας.

Αφού αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Μαΐου ο υφυπουργός σημείωσε πως από αύριο επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους.

Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν

Ο υφυπουργός επανέλαβε κατά την ενημέρωση ποια καταστήματα ξανανοίγουν από τη Δευτέρα, και τους κανόνες λειτουργίας τους. «Αύριο κάνουμε το δεύτερο βήμα. 155.962  εργαζόμενοι επανέρχονται στις εργασίες τους  τους, ενώ επαναλειτουργούν 66 χιλιάδες επιχειρήσεις» επισήμανε.

Τους πελάτες θα υποδέχονται εκ νέου από τη Δευτέρα καταστήματα:

· εξοπλισμού ήχου και εικόνας

· κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων

· σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών

· χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου

· ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

· επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης

· εγγραφών μουσικής και εικόνας

· παιχνιδιών

· κάθε είδους ενδυμάτων

· υποδημάτων και δερμάτινων ειδών

· καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού

· ρολογιών και κοσμημάτων

· καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης οι επιχειρήσεις:

· ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών

· ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων

· ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και

· καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).

· οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών

· οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,

· καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Τα μέτρα προστασίας

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων, εργαζόμενοι δηλαδή και πελάτες, εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου έως 20 τετραγωνικά, 4 άτομα.

Από 20 ως 100 τετραγωνικά, 4 άτομα, συν ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά. Άρα, 12 άτομα στα 100 τετραγωνικά.

Άνω των 100 τετραγωνικών, 12 άτομα συν ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά.

Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου, ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή, επιτρέπεται ως 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά ανά όροφο.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζονται η 10η πρωινή, εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών, που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7 το πρωί.

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και από τους πελάτες.

Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων, ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο.

Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις σχολές οδηγών, επιτρέπεται η παρουσία πελατών, μόνο κατόπιν ραντεβού, με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας, τόσο για τον εκπαιδευτή, όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, ισχύουν τα εξής:

Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.

Στις λαϊκές αγορές

Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές έως των 50% των αρχικά συμμετεχόντων.

Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό, δηλαδή το 50%, στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.

Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά

Επιπλέον, από αύριο Δευτέρα 11 Μαΐου, επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και εργαζομένων,  μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους από αύριο.

Οι ανωτέρω μετακινήσεις επιτρέπονται εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζομένους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Στις ανωτέρω δηλώσεις-βεβαιώσεις υποχρεωτικά θα αναφέρονται:

  • τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου ή εργαζομένου, δηλαδή ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και ΑΜΚΑ.
  • ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Π.χ., είτε το Ε3 της πρόσληψής του, είτε το Ε4 του συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου, είτε το Ε8 των υπερωριών, είτε το Ε9 πρόσληψης ορισμένου χρόνου.
  • το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.
  • ο ΑΦΜ της επιχείρησης.

Και πέμπτον, ο τόπος, το νησί δηλαδή εργασίας.

Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του και να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο. Ουδείς εργαζόμενος θα ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα παραπάνω έγγραφα.

Ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις

Ο κορονοϊός είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσα μας, δεν εξαφανίστηκε και δεν κάνει ούτε πολιτικές ούτε ιδεολογικές διακρίσεις.

«Κολλάει με τον ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς και δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει η αστυνομία», ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σχολιάζοντας εικόνες, που όπως είπε, δίνουν την αίσθηση ότι τελειώσαμε με τον κοροναϊό.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «κάποιοι μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται σε πλατείες, προσπαθώντας να δώσουν μάλιστα πολιτική χροιά στην κίνηση τους, λες και αντιστέκονται σε κάτι. Επιχειρούν να αναγάγουν ένα κοινωνικό θέμα σε θέμα βαθιά πολιτικό».

Υπογράμμισε ότι ο συνωστισμός θέτει σε κίνδυνο ζωές. «Καθυστερεί την επιστροφή στην νέα καθημερινότητα. Δείχνει έλλειψη σεβασμού στη ζωή των ανθρώπων».

Ο καθένας, είπε, μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του, «δεν μπορεί να θέτει όμως σε κίνδυνο τη ζωή του διπλανού του και να υπονομεύει τη συλλογική προσπάθεια μιας κοινωνίας, όταν μάλιστα ξέρει τις εικόνες σε ολόκληρο τον κόσμο και τι μπορεί να συμβεί».

«Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί, ούτε καμιά επιστημονική τεκμηρίωση δείχνει πως θα είναι τα πράγματα, σε 10-15 μέρες από τώρα. Μην μας ξεγελάνε οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων. Αντικατοπτρίζουν το τι κάναμε πριν από 10-14 ημέρες και ότι κάνουμε σήμερα θα φανεί αντίστοιχα σε 10-14 ημέρες».

Προφανώς, είπε, δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι, αλλά βγαίνοντας πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα υγιεινής, Χέρια, Απόσταση, Μάσκα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024