Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Τρίζει» η πλειοψηφία του Μακρόν στη γαλλική βουλή

«Τρίζει» η πλειοψηφία του Μακρόν στη γαλλική βουλή

Σύμφωνα με γαλλικό δημοσίευμα, βουλευτές του κόμματος του Μακρόν ετοιμάζονται να αποστατήσουν.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την αμέριστη στήριξη των βουλευτών του, έπειτα από τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι ορισμένοι είναι… ύποπτοι φυγής προς νέα κοινοβουλευτική ομάδα που βρίσκεται στα σπάργανα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ζιλ Λε Γκέντρ, στενός σύμμαχος του Γάλλου προέδρου, έστειλε ένα σημείωμα στους βουλευτές του La Republique En Marche μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Les Echos για τη δημιουργία νέας κεντροαριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία θα συμμετέχουν 58 βουλευτές.

Το κόμμα του Μακρόν, το οποίο σχηματίστηκε αφού είχε κερδίσει τις εκλογές του 2017, έχει υποστεί μέχρι τώρα αρκετές αποχωρήσεις από βουλευτές απογοητευμένους από την αυταρχική λήψη αποφάσεων του Μακρόν και τις πολιτικές του υπέρ των επιχειρήσεων.

Η κάποτε άνετη πλειοψηφία του προέδρου στη Βουλή έχει πάει… πλέον περίπατο. Το κόμμα του έχει 296 έδρες από τις 314 που είχε κερδίσει το 2017, δηλαδή μόλις επτά περισσότερες από την απόλυτη πλειοψηφία. Έχει, ακόμη, και τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος, αλλά εάν αποχωρήσουν ξανά μαζικά βουλευτές του, κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για το υπό δημιουργία ένατο κόμμα στη γαλλική βουλή, όμως ο Λε Γεντρ, στο σημείωμα προς τους βουλευτές, ανέφερε: «τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συγκεντρωθούμε. Οποιαδήποτε προσπάθεια να μας διχάσει θα δυσκολέψει περισσότερο να ολοκληρώσουμε το έργο που περιμένει ο γαλλικός λαός από την ηγεσία του».

Μία κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει την τυπική δομή ενός κόμματος. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι οι όποιοι «αντάρτες» βουλευτές θα διαγραφούν από το κόμμα του Μακρόν.

Πηγή του LaRem δεν διέψευσε τις φήμες για τον σχηματισμό νέας ομάδας, όμως αμφισβήτησε το ενδεχόμενο αυτή να συγκεντρώσει 58 βουλευτές και εκτίμησε ότι δεν θα προέλθουν όλοι από το κόμμα του Μακρόν.

Ανάμεσα στα ονόματα που συνδέονται με τη νέα ομάδα είναι ο Σέντρικ Βιλανί, βραβευμένος μαθηματικός που ήρθε αντιμέτωπος με τον Μακρόν όταν αποφάσισε να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος τη δημαρχία του Παρισιού και ο Ματιέ Ορφελίν, ο οποίος έχει ήδη αποχωρήσει από το LaRem κατηγορώντας τον Μακρόν για αποτυχία στις κλιματικές πολιτικές.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024