Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Θεωρίες συνωμοσίας τροφοδότησε ο θάνατος ερευνητή στις ΗΠΑ

Κοροναϊός : Θεωρίες συνωμοσίας τροφοδότησε ο θάνατος ερευνητή στις ΗΠΑ

Τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κοροναϊό και την προέλευσή του, τροφοδότησε ο θάνατος ερευνητή στις ΗΠΑ.

Τις θεωρίες συνωμοσίας για τον κοροναϊό και την προέλευσή του, τροφοδότησε ο θάνατος ερευνητή στις ΗΠΑ.

Ο 37χρονος επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, Bing Liu βρέθηκε νεκρός  στο σπίτι του, με τραύματα στο κεφάλι, το λαιμό, τον κορμό και τα άκρα.

Σύμφωνα με συναδέλφους του : «Ο Bing ήταν στα πρόθυρα πολύ σημαντικών ευρημάτων προς την κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών που βρίσκονται πίσω από την μόλυνση του SARS-CoV-2 και της κυτταρικής βάσης που επιπλοκών της». Κάτι που πυροδότησε τις διαδικτυακές εικασίες και θεωρίες συνωμοσίας.

Τι λέει η αστυνομία

Η αστυνομία πιστεύει ότι ένας δεύτερος άνδρας, αγνώστου ταυτότητας, ο οποίος βρέθηκε επίσης νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, πυροβόλησε και σκότωσε τον Liu στο σπίτι του πριν επιστρέψει στο αυτοκίνητό του και θέσει τέλος στη ζωή του.

Οι αρχές θεωρούν ότι οι δύο άνδρες γνωρίζονταν μεταξύ τους, ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο τα κίνητρα της δολοφονίας να ήταν ρατσιστικά.

Σύμφωνα με το BBC, ο ένοπλος αναγνωρίστηκε ως 46χρονος μηχανικός λογισμικού Hao Gu.

Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήταν μια δολοφονία-αυτοκτονία που προέκυψε από «μια μακρά διαμάχη», σύμφωνα με την ίδια πηγή, όπου σημειώνεται ότι υπήρχαν «μηδενικά στοιχεία» ότι η υπόθεση συνδέεται με το ερευνητικό έργο του Liu.

Ο Liu, που προέρχεται από την Κίνα, απέκτησε το πτυχίο του και το διδακτορικό του στην επιστήμη των υπολογιστών στη Σιγκαπούρη πριν πραγματοποιήσει έρευνα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό βιογραφικό του, είχε συνεργαστεί με βιολόγους και κλινικούς για να μελετήσει την ανθρώπινη ανοσία.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Με την ανακοίνωση του θανάτου του, η κινεζική πλατφόρμα Weibo, πήρε φωτιά.

«Ω Θεέ μου», έγραψε ένας χρήστης. «Φαίνεται σαν να βγαίνεις κατευθείαν από το Mission Impossible. Ίσως ανακάλυψε ότι ο ιός προήλθε από ένα αμερικανικό εργαστήριο.»

Πολλά παρόμοια σχόλια, υπονοούσαν ή έλεγαν ξεκάθαρα ότι ο ερευνητής σκοτώθηκε επειδή υποτίθεται ότι θα αποκάλυπτε το μυστήριο της προέλευσης του κοροναϊού.

Σύμφωνα με το BBC, Κινέζοι αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν προηγουμένως προωθήσει έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι ο ιός προήλθε από τις ΗΠΑ και μεταφέρθηκε στην Ουχάν από Αμερικανούς στρατιώτες.

Ορισμένοι χρήστες του Weibo δήλωσαν ότι η υπόθεση «φαίνεται πολύ περίεργη σύμπτωση».

«Είναι μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση. Υπάρχουν πιθανά μυστικά κρυμμένα στο σκοτάδι», γράφεται σε ένα σχόλιο.

Πολλά σχόλια του Weibo ανέφεραν ότι το κινέζικο υπόβαθρο του Liu ενδέχεται να τον έθεσε σε κίνδυνο στις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν αποδειχθεί στοιχεία ότι ήταν στόχος λόγω της εθνικότητάς του.

Η Global Times, ένας ιστότοπος που συνδέεται με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δημοσίευσε ένα άρθρο με διάφορες εικασίες σχετικά με το θάνατο του Λίου.

Στο Twitter, εν τω μεταξύ, ορισμένοι υποστηρίζουν αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην υπόθεση.

Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, μια ποικιλία θεωριών συνωμοσίας για τον ιό και την προέλευσή του συνεχίζει να διαδίδεται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Ορισμένοι μη επαληθευμένοι ισχυρισμοί έχουν προωθηθεί από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα, αναφέρει το BBC.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024