Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Σε κλοιό ο Μπόρις Τζόνσον - Αποτυχία στον ημερήσιο στόχο των τεστ

Κοροναϊός : Σε κλοιό ο Μπόρις Τζόνσον – Αποτυχία στον ημερήσιο στόχο των τεστ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θέτει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για τα επιθυμητά ημερήσια τεστ, χωρίς ακόμη να καταφέρνει να αγγίξει τον αριθμό που έχει ήδη οριστεί ως αναγκαίος

Σε αμφιβολία τίθεται ο ισχυρισμός του Ματ Χάνκοκ ότι επετεύχθη ο στόχος των 100.000 τεστ την ημέρα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση απέτυχε για τέταρτη συνεχή φορά να συμπληρώσει τον ημερήσιο αριθμό τεστ που θεωρείται κρίσιμος για την έξοδο από το lockdown.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα τελευταία νούμερα έφτασε τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε έναν νέο στόχο για δυνατότητα 200.000 τεστ την ημέρα μέχρι το τέλος του μήνα – ένας στόχος που απορρίφθηκε απ’ ευθείας από τους γιατρούς και στελέχη της αντιπολίτευσης ως αντιπερισπασμός με στόχο να τραβήξει τα βλέμματα από την αποτυχία της Τετάρτης, όταν πραγματοποιήθηκαν ή απεστάλησαν στους ενδιαφερόμενους μόλις 69.463 τεστ. Καθώς ορισμένα ήταν διπλά, συνολικά εξετάστηκαν μόνο 57.006 άτομα.

Που οφείλεται η αποτυχία

Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι η εξέταση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και η ιχνηλάτηση επαφών είναι ζωτική για την άρση του lockdown, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χαμηλή και σποραδική διαθεσιμότητά τους σε εγκαταστάσεις του NHS και οίκους ευγηρίας συνεπάγεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για την ώρα.

Όταν ο Χάνκοκ ανακοίνωνε την παρασκευή ότι κατάφερε να πετύχει τον στόχο του, μέσα από την πραγματοποίηση 122.000 τεστ εντός της ημέρας, περιέγραψε το ορόσημο ως “εξαιρετική επιτυχία” και ανέφερε ότι τα τεστ “είναι ζωτικά για τον έλεγχο του ιού” και πρόκειται “να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το lockdown”.

Ωστόσο, μετά την επίτευξη του στόχου και το Σάββατο, ο αριθμός έχει παραμείνει κατά πολύ κάτω των 100.000, εν μέσω νέων ελλείψεων του χημικού αντιδραστηρίου σε ορισμένες περιοχές, με τους υπουργούς να κατηγορούνται ότι “μαγειρεύουν” τα νούμερα συμπεριλαμβάνοντας τεστ που έχουν αποσταλεί σε πολίτες αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Τι απαντά το υπουργείο υγείας

Το υπουργείο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας ισχυρίζεται ότι εξ αρχής στόχος ήταν η απόδειξη ότι είναι εφικτή η πραγματοποίηση 100.000 τεστ την ημέρα, αν υπήρχε η ανάλογη ζήτηση, ενώ οι αριθμοί έχουν παραμείνει πιο χαμηλή εξαιτίας της μείωσης των ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα. “Χρησιμοποιήσαμε αυτή τη διατύπωση για να δείξουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ήμασταν σε θέση να πραγματοποιούμε 100.000 τεστ την ημέρα, όμως δεν περιμέναμε απαραίτητα πως θα χρειαζόταν να αγγίζουμε αυτόν τον αριθμό καθημερινά”, αναφέρουν.

Όταν ανακοίνωσε τη σχετική απόφαση στις 2 Απριλίου, ο Χάνκοκ ανέφερε: “Τώρα θέτω το στόχο των 100.000 τεστ την ημέρα μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτός είναι ο στόχος και είμαι αποφασισμένος να τον φτάσω”.

Οι τελευταίοι αριθμοί έφτασαν τη στιγμή που τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νέες λοιμώξεις έχουν ξεπεράσει και πάλι τις 6.000 – πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων πέντε ημερών – θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ισχυρισμό ότι ο χαμηλός αριθμός των τεστ οφείλεται σε πτώση της ζήτησης. Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Βρετανία κατέκτησε το αρνητικό ρεκόρ του υψηλότερου στην Ευρώπη την Τρίτη, άλλοι 649 θάνατοι ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 30.076.

Αν και ορισμένοι είχαν αναρωτηθεί αν ο στόχος των 100.000 είχε οριστεί αυθαίρετα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι προκειμένου η χώρα να βγει από το lockdown το τεστ θα πρέπει να είναι και πάλι ευρέως διαθέσιμο στα μέλη της κοινότητας, ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως οι νέες εστίες του ιού.

Τι αναφέρουν οι επαγγελματίες υγείας

Ο Κρις Χόπσον, επικεφαλής του NHS Providers, που εκπροσωπεί τους επικεφαλής των νοσοκομείων, προειδοποιεεί ότι υπάρχουν ακόμη “υπερβολικά πολλοί επαγγελματίες υγείας και ασθενείς με συμπτώματα κοροναϊού, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα γρήγορα τεστ για τον κοροναϊό τη στιγμή που τα χρειάζονται”, κατηγορώντας τους περιορισμούς στη διαθεσιμότητα των εργαστηρίων ή το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές τοπικές εγκαταστάσεις για τεστ. Ανέφερε ότι ορισμένοι αναγκάζονται πλέον να περιμένουν πέντε ημέρες για να λάβουν τα αποτελέσματα των τεστ, γεγονός που αποτελεί σημαντική καθυστέρηση.

Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τεστ σε όλους τους ασθενείς και το προσωπικό του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως επίσης και σε όλους τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας “σε σύντομα και τακτά χρονικά διαστήματα”, αν πρόκειται περισσότερες επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν εντός των ερχόμενων ημερών.

“Το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης που εκπονήθηκε στις 4 Απριλίου είναι πλέον ξεπερασμένο και έχει άμεση ανάγκη για επικαιροποίηση προκειμένου να περάσουμε στην επόμενη φάση”, πρόσθεσε.

Ανεπαρκείς οι σημερινοί αριθμοί

Ο Δρ. Chaand Nagpaul, πρόεδρος της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης, συμφωνεί πως τα σημερινά επίπεδα των τεστ δεν επαρκούν.

“Οι τελευταίοι αριθμοί δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να είμαστε σε θέση να εκπονήσουμε επαρκή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών, προκειμένου να εντοπίσουμε και να περιορίσουμε τον ιό, εμποδίζοντας την εξάπλωσή του. Ακόμη και τα 100.000 τεστ την ημέρα δεν είναι επαρκή, ενώ οποιοσδήποτε χαμηλότερος αριθμός δείχνει ότι δεν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι”, τόνισε. “Και δεν πρόκειται απλώς για νούμερα. Αυτά τα τεστ θα πρέπει να είναι και σωστά στοχευμένα”.

Κατηγορίες για παραπλάνηση των πολιτών

Συνέχισε λέγοντας: “Η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραπλανά το κοινό χρησιμοποιώντας αυθαίρετους αριθμούς. Αυτό που πρέπει να έχουμε στα χέρια μας είναι μια αποτελεσματική στρατηγική, με την έμφαση να δίνεται στα τεστ σε εκείνους που τα χρειάζονται περισσότερο, όπως και στην ιχνηλάτηση επαφών. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ελέγξουμε την πανδημία και θα έχουμε κάποιο βαθμό βεβαιότητας κατά τη χαλάρωση των μέτρων”.

Οι δηλώσεις της αντιπολίτευσης

Ο Τζόναθαν Άσγουορθ, ο σκιώδης υπουργός υγείας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βελτιώσει τις προσπάθειές της αν όντως σκοπεύει να εκπονεί μαζικά τεστ και να ακολουθήσει στρατηγική ιχνηλάτησης επαφών.

“Αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον μας υποσχέθηκε 250.000 τεστ την ημέρα, έπειτα 100.000 τεστ και τώρα μας λέει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα για 200.000 τεστ την ημέρα, ενώ τα πραγματικά τεστ δεν έχουν αγγίξει τις 100.000 επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες”, σημείωσε.

Και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί προειδοποίησαν ότι ο στόχος των 200.000 δεν είναι παρά ένα κόλπο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ευνοϊκών δημοσιευμάτων:

“Ακόμη και με τα μαγειρεμένα νούμερα που αναφέρει, η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει το στόχο της καμία μέρα μετά τις 30 Απριλίου. Η νέα δέσμευση του πρωθυπουργού για 200.000 τεστ μέχρι το τέλος Μαΐου θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια πραγματική στρατηγική και να μην είναι απλώς ένα κόλπο δημόσιων σχέσεων για καλύτερους τίτλους στα δημοσιεύματα”, τόνισε η Munira Wilson, εκπρόσωπος τύπου της παράταξης για την υγεία.

“Αντί να θέτουν έναν αυθαίρετο στόχο, είναι ανάγκη να εκπονήσουν ένα ξεκάθαρο πλάνο που ορίζει πώς θα αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, και πώς αυτά θα γίνουν διαθέσιμα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Ένα ευρύ πρόγραμμα τεστ είναι αναγκαίο μέρος του σχεδίου για την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των πολιτών, καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown”, κατέληξε.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024